Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, ilk defa 1997 yılında başladığı ve zamanla gelenekselleştirdiği IDF (Intel Developer Forum / Intel Geliştirici Forumu) etkinliğinin sonuncusunu geçtiğimiz hafta içerisinde San Francisco'da düzenlediği iki günlük organizasyonla gerçekleştirdi. Teknoloji profesyonellerini bir araya getirerek yeni nesil ürünlerini tanıtmak ve endüstrideki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yola çıkan Intel, bugün gelinen noktada firma eksenli en görkemli teknoloji etkinliklerinden birisini düzenliyor. Nisan ayında Çin, Eylül ayında Amerika ve Ekim ayında Tayvan olmak üzere bir süredir ülke değiştirmeden yılda üç kere gerçekleştirilen IDF'e daha önceki yıllarda Mısır, Brezilya, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerin de ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Intel Geliştirici Forumu'nun San Fransisco ayağı hemen her sene olduğu gibi yeni nesil Intel teknolojilerinin resmi olarak tanıtıldığı, firmanın kısa ve orta vadede sunacağı yenilikleri açıkladığı heyecan verici bir teknoloji şovuna dönüştü.
IDF 2009, Intel tepe yöneticisi (CEO) Paul Otellini'nin açılış konuşmasıyla başladı.
Intel Geliştirici Forumu başta yarıiletken endüstrisi olmak üzere teknoloji dünyasının tamamı için oldukça önemli bir organizasyon. Zira bilindiği üzere Intel, son kullanıcıların önemli bir kısmı tarafından sadece işlemci üreticisi olarak tanınıyor olsa da yatırım yaptığı alanlar, üzerinde çalıştığı teknolojiler endüstrinin geleceğini değiştirebilecek ölçekte. Sağlık teknolojilerinden eğitim yatırımlarına, alternatif enerjiden yeni nesil üretim teknolojilerine kadar oldukça geniş bir alanda aktif çalışmalarına devam eden firma, geçtiğimiz hafta düzenlenen Geliştiriciler Forumu'nda uzunca bir süredir üzerinde çalışan pek çok yeni teknolojisi de profesyonellerin beğenisine sunarak, başta 32nm üretim teknolojisi olmak üzere yeni nesil işlemciler, Larrabee projesi, netbook'ların geleceği, mobil teknolojiler ve tüketici elektroniğinde gelecek (televizyonun geleceği) gibi alanlarda son gelişmeleri ve kullanıcıları bekleyen yenilikleri, çok sayıda sunum ve çeşitli demo gösterimlerle gözler önüne serdi.
Donanimhaber.com olarak Intel Geliştirici Forumu @San Fransisco '09 için birkaç bölümden oluşan bir derleme hazırladık. Intel'in etkinlik boyunca üzerinde durduğu yeni nesil teknolojileri ve öne çıkan gelişmeleri sizler için bir araya getirdiğimiz bu çalışmada mercek altına alacağımız ilk konu 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Clarkdale ve Arranedale kod adlı yeni nesil işlemciler olacak. Zira Intel tarafından performans değerleri de açıklanan çift çekirdekli yeni işlemciler, satılmakta olan Core 2 Quad serisi dört çekirdekli modelleri geride bırakabilen performans değerleriyle şimdiden merak uyandırmayı başarıyorlar. Gelin şimdi hep birlikte 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Clarkdale ve Arrendal kod adlı işlemcileri yakından tanıyalım.
Intel Geliştirici Forumu @San Fransisco '09 - Bölüm 1: Intel iş geliştirme modeli ve 32nm üretim teknolojisi
Endüstri devi Intel, üretim teknolojileri ve yeni nesil mikroişlemci mimarileri için "tik-tak" adını verdiği özel bir iş geliştirme modelini takip ediyor. 65nm üretim teknolojisiyle başlayan program kapsamında firma, yeni bir üretim teknolojisi (tik) ve yeni bir mikroişlemci mimarisine (tak) birer yıl ara ile geçiş yapmayı ve her iki yılda bir yol haritasını radikal değişikliklerle güncellemeyi amaçlıyor.
Tik-Tak iş geliştirme modeli: Sırada 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Westmere tabanlı işlemciler var.
65nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Core mimarisinin, Penryn kod adıyla 45nm üretim teknolojisine adapte edilmesi sonrasında hız kazanan üretim programında en büyük güncellemegeçtiğimiz yıl lanse edilen Nehalem kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisi olmuştu. Bir süre önce açıklanan yol haritasına göre son çeyrekte 32nm üretim teknolojisine geçiş yapması beklenen firma, IDF 2009'da beklenen açıklamayı yaptı ve yeni nesil üretim teknolojisi için hacimli üretimin başlayacağını duyurdu. Bu çerçevede yeni bir "tik" adımına hazırlanan firma, Nehalem mimarisini bazı güncellemelerle birlikte 32nm üretim teknolojisine adapte ederek Westmere ya da kimilerince 2. jenerasyon Nehalem olarak isimlendirilen yeni mikroişlemci mimarisini ve üzerine inşa edilen yeni nesil işlemcilerini endüstrinin beğenisine sunacak.
32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Westmere mimarisi ilk etapta masaüstü sistemler için hazırlanan Clarkdale, dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan Arrandale ve yüksek performans sistemleri için geliştirilen Gulftown işlemci ailesi olmak üzere üç yeni model ailesiyle lanse edilecek. Çift çekirdekli tasarıma sahip olan Clarkdale ve Arrandale ailelerinin sene sonuna doğru anons edilmesi beklenirken, 6 çekirdekli modellerden oluşacak Extreme Edition serisi Gulftown modellerinin 2010'dan önce gelmesi beklenmiyor. Bu arada son kullanıcılara yönelik işlemci çözümlerine ek olarak Intel'in kurumsal sistemler ve profesyonel ihtiyaçlar için 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Westmere tabanlı Xeon işlemci modellerini de kullanıma sunması bekelniyor.
Ekonomik krize rağmen yatırımlarına devam eden Intel, 32nm üretim teknolojisini dört farklı tesisinde gerçekleştirecek.
Yeni nesil üretim teknolojilerinin sağladığı nanometrik gelişimine bağlı olarak Westmere tabanlı işlemcilerin, 1. jenerasyon Nehalem modelleriyle kıyaslandığında üretim maliyetlerinin çok daha düşük olması bekleniyor. Core i5-700 ve Core i7-900 serisi ile kıyaslandığında bellek kapasitesi 8MB'dan 4MB'a düşürülen Clarkdale kod adlı yeni nesil masaüstü işlemci modellerinin 32nm transistör kullanımı ile aynı çekirdek sayısı dikkate alındığında satılmakta olan Nehalem tabanlı güncel işlemci çözümlerine kıyasla yarı yarıya daha küçük zar yapısına sahip olacağı belirtilmekte.
Clarkdale ve Arrandale: Çift çekirdekli yeni nesil işlemciler ile dört çekirdekli işlemci performansı ?
Intel'in 32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı Clarkdale kod adlı masaüstü ve Arrandale kod adlı mobil işlemciler, Nehalem mimarisini öne çıkarak karakteristik özelliklerin çok önemli bir kısmını destekliyorlar. Çift kanal DDR3 bellek desteği sunan entegre kontrolcü (IMC) ile gelen yeni nesil işlemcilerin bellek hassaiyeti yüksek uygulamalarda Core 2 jenerasyonuna kıyasla ciddi performans artışı sağlanması bekleniyor. Turbo Boost ve Hyper-Threading teknolojilerine destek veren Westmere tabanlı yeni nesil işlemciler, bu sayede işlemci kaynaklarının daha verimli kullanımına olanak tanıyarak tek izlekli uygulamalarda tek çekirdek frekansının arttırılması ya da çok izlekli uygulamalarda Hyper-Threading teknolojisinin sağladığı çoklu izlek desteği ile yüksek performans elde edilmesi hedefleniyor.
32nm Arrandale ve Clarkdale işlemcileriyle birlikte grafik birimi işlemci üzerine alınıyor! Benzer bir güncelleme ikinci jenerasyon Atom işlemci ailesinde (Pineview) de olacak.
32nm üretim süreci ve 2. jenerasyon High-K Metal Kapı teknolojisi kullanılarak hazırlanan Westmere tabanlı işlemci çözümleri, hem Intel hem de endüstri adına önemli yeniliklere de sahip olacak. MCP olarak tanımlanan ve açılımı Multi-Chip Package olan çok yongalı paket teknolojisiyle hazırlanan Clarkdale ve Arrandale işlemci modellerinde endüstride ilk defa entegre grafik birimine de yer veriliyor. Bu sayede bellek kontrolcüsüyle benzer şekilde yine kuzey köprüsü tarafından kontrol edilen entegre grafik birimi de işlemci üzerine alınarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve grafik performansının arttırılması hedefleniyor. Ancak entegre grafik özellikli ilk jenerasyon Intel işlemciler çoklu yonga formunda olduğu için doğal tasarıma sahip değiller yani işlemci zarı ve entegre grafik birimi tek bir paket içerisinde iki ayrı tasarım olarak bir araya getirilirken Intel'den yapılan açıklamaya göre 2010 sonunda lanse edilmesi beklenen Sandy Bridge mimarisi ile CPU ve IGP doğal tasarımla tek tasarımla bir araya getirilecekler.
Kod adı Clarkdale: Masaüstü sistemler için hazırlanan çift çekirdekli 32nm işlemci ailesi
Westmere mimarisi ile gelen önemli yeniliklerden bir diğeri de AES-NI olarak tanımlanan yeni komut setleriyle Gelişmiş Şifreleme Standardı için donanımsal hızlandırma desteğinin sunulacak olması. Blu-ray gibi yüksek tanımlı medyalarda da kullanılan AES şifreleme teknolojisi günümüz modern GPU'ları tarafında da desteklenmekte, ATi ve Nvidia ekran kartları, 128-bit AES çözümlemesi yapabilmekte. Kings Creek ve Ibex Peak platformlarında kullanılacak entegre grafik özellikli işlemcilerle birlikte Intel, işlemci <-> yonga seti haberleşmesinde DMI veri yolu teknolojisinin yanı sıra FDI ara birimini de kullanmaya başlıyor. Flexible Display Interface yani Esnek Görüntü Ara birimi olarak tanımlanan yeni veri yolu teknolojisi ile entegre grafik birimi ve platform kontrol merkezinin (çipset) doğrudan haberleşmesi sağlanacak çünkü her ne kadar bellek ve IGP kontrolü gibi temel işlevlerini yitirmiş olsa da görüntü konnektörleri de olmak üzere giriş-çıkış birimlerinin kontrolü hâlâ yonga seti üzerinden sağlanıyor.
İşlemciye entegre yeni grafik birimi şimdiye kadar hazırlanan en hızlı Intel çözümü olacak.
Lynnfield kod adını taşıyan yeni nesil Core i5-700 ve Core i7-800 işlemci modelleriyle birlikte P55 yonga setini devreye sokan Intel, 32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı yeni işlemcileri içinse H57 yonga setini hazırladı. Genel özellikleri itibariyle P55 ile oldukça benzer olan H57 yonga setinin en önemli farklılığı işlemci üzerinde gelecek entegre grafik birimi için FDI ara birimine destek vermesi. P55 çipsetli anakartlardan farklı olarak üzerinde herhangi bir grafik birimi olmamasına karşın H57 anakartlarda entegre grafik özellikli Westmere işlemci ailesi için DVI, HDMI ve DisplayPort konnektörlerine de yer verilecek. Peki entegre grafik birimini işlemci üzerine taşıyan ve yeni bir veri yolu teknolojisi geliştiren Intel, performansa yönelik yeni teknolojiler ya da gelişmiş özellikler sunacak mı ?
Görselleri büyütmek için üzerlerine tıklayabilirsiniz.
Intel'in en azından şu an için sahip olduğu en gelişmiş grafik birimi GMA X4500HD. DirectX 10 desteği sunan ve yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma yeteneğine sahip olan GMA X4500HD'de 10x shader çekirdeği yer alırken, Intel Graphics Media Accelerator HD olarak tanımlanan işlemciye entegre yeni grafik birimde shader sayısının 12'ye çıkartıldığı ayrıca GMA X4500HD'de performans sınırlamasına neden olan pek çok problemin çözüldüğü belirtiliyor. Yapılan iyileştirmeler sonrasında entegre grafik performansının GMA X4500HD'ye kıyasla %50'ye varan oranda arttırıldığı ve yeni işlemcilerle birlikte Intel'in entegre grafik arenasında artık çok daha rekabetçi olacağı bildiriliyor.
Öte yandan 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan yeni nesil işlemcileri ile birlikte Intel, Turbo Mod özelliğini işlemcinin yanı sıra entegre grafik biriminde de kullanmaya başlıyor. Masaüstü sistemler için hazırlanan Clarkdale işlemci ailesinde entegre grafik birimi en yüksek performans için konfigüre edilirken, dizüstü bilgisayarlar için geliştirilen Arrandale modellerinde ise entegre grafik birimi Turbo Mod özelliğine sahip olacak dolayısıyla yük durumuna göre grafik biriminin hızı ve gerilim seviyesi otomatik olarak ayarlanarak pil tüketiminin düşürülmesi sağlanabilecek. Tabii işlemciler entegre grafik özelliğiyle gelecek olsa da dileyen kullanıcılar Westmere tabanlı sistemlerde harici ekran kart(lar)ı da kullanabilecekler.
Westmere kod adlı 2. jenerasyon Nehalem mimarisini temel alan ve 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Clarkdale ve Arrandale işlemci modellerinin son çeyrekte lanse edilmesi bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5896 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
IDF