Royal Society Journal’da yayınlanan yeni bir araştırma, iklim değişikliklerinin vahşi yaşama olan ilginç etkilerinden birini daha ortaya çıkardı. Çalışmaya göre albatros ismi verilen ve dünyanın eşlerine en sadık canlılarından biri olan bu hayvanlar, iklim değişiklikleri sebebiyle daha çok ‘boşanıyor’.
Araştırmacılara göre albatroslar da aynı insanlar gibi ‘aldatma’ sebebiyle eşlerini bırakıyor. Ayrıca bu hayvanların nihayetinde kendilerine bir eş bulup hayatlarının tamamını birlikte geçirdiği de uzmanlar tarafından belirtiliyor: “Tek eşlilik ve uzun süreli bağlar albatroslarda çok yaygın, normalde bu hayvanların yalnızca %1’i partnerlerinden ayrılıyor”
Ancak çalışma, bu oranın son yıllarda önemli derecede yükseldiğini ortaya çıkardı. Sonuçlara ulaşmak için Falkland Adaları’nda yaşayan 15.000’den fazla albatros çifti 15 yıl boyunca gözlemlendi. Uzmanlar, bu 15 yıllık süreçte albatrosların eşlerinden ayrılma oranının %1’den %8’lere kadar çıktığını ifade etti.
Çalışmaya göre dünyanın en büyük sorunlarından biri olan iklim değişiklikleri bu durumu etkiledi. Araştırmanın yazarlarından Francesco Ventura bunun iki şekilde gerçekleşmiş olabileceğini düşünüyor.
Su sıcaklıkları boşanmaya sebep oluyor
Çevre koşullarının bu kuşlarda boşanmaya sebep olduğunu belirten Ventura’ya göre ısınan sular kuşları avlanmak için daha uzaklara gönderiyor. Bu sebeple de eşleri dönmediği için bazı albatroslar başka kuşlarla üremeyi tercih ediyor. İkinci teori ise ısınan suların bu kuşlarda stres hormonunu artırması. Açıklamalara göre oluşan stres sonucunda da çiftler üreme sıkıntıları yaşıyor ve bunun sebebiyle birbirlerini bırakıyor.
Albatros nüfusunun bazı bölgelerde tehlikede olduğunu belirten çalışmada 1980’lerden bu yana albatros çiftlerinin sayısının yarıya düştüğü de ifade edildi. Bu sebeple de Ventura, ısınan su sıcaklıklarının bu kuş türünü daha da fazla etkileyebileceğini belirtti ve iklim değişikliklerinin canlılar üzerindeki etkisinin bir kez daha altını çizdi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: