- Influencer kelimesi Türkçeleştirildi: Sosyal Medya Etkileyicisi
- Reklam olduğunu belirtmek zorunlu
- Yanıltıcı paylaşımlara yer yok
- Yorumlar
Sosyal medyadan ünlüleri, çeşitli markalarla iş birliği yaparak para kazanıyor. Ancak sosyal medyada diğer reklam mecralarının aksine çoğunlukla örtülü reklam yapılıyor. Reklam olmasına rağmen reklam olduğu belirtilmeden ve sanki kendi satın aldığı bir ürün hakkında düşüncesini belirtiyormuş gibi paylaşımlar yapılabiliyor. Bu durum tüketicinin yanılmasına neden oluyor. Ticaret Bakanlığı konu hakkında resmi düzenleme yaptı.
Ticaret Bakanlığı tarafından “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” yayımlandı. 13 maddeden oluşan bu kılavuzda paylaşımların nasıl yapılması gerektiği ve nelerin yasak olduğu hakkında detaylı bilgiye yer verildi.
Kılavuzdaki maddelere uyulmaması durumunda hem paylaşımı yapana hem de reklamverene ceza kesilecek. Esasındaki bu kılavuzda belirtilen hususlar önceden de yasaktı ancak kılavuzla birlikte neyin yasak olduğu detaylı bir şekilde açıklanmış oldu.
Influencer kelimesi Türkçeleştirildi: Sosyal Medya Etkileyicisi
Sosyal medyada deneyimlerini paylaşarak kazanç elde eden ünlülere Influencer adı veriliyor. Ticaret Bakanlığı, Influencer terimini Türkçeleştirdi ve "Sosyal medya etkileyicisi" olarak dedi. Sosyal medya etkileyicisi tanımının kapsamına yalnızca bireysel değil firma hesapları da giriyor.
Ticaret Bakanlığı'na göre sosyal medya etkileyicisinin tanımı şöyle:
"Sosyal medya hesabı üzerinden kendisine veya reklam verene ait bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla pazarlama iletişiminde bulunan kişi"
Reklam olduğunu belirtmek zorunlu
Herhangi bir şekilde bir markayla iş birliği varsa söz konusu paylaşımda reklam olduğunu belirtmek zorunlu.
Instagram Hikayeleri, Instagram gönderisi, Facebook gönderisi, Twitter gönderisi gibi paylaşımlarda reklamveren marka adıyla birlikte şu etiketlerden en az birine yer vermek şart:
a) #Reklam
b) #Reklam/Tanıtım
c) #Sponsor
ç) #İşbirliği
d) #Ortaklık
e) “@[Reklam veren] ile işbirliği”
f) “@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”
g) “@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”
YouTube, Instagram IG TV gibi video paylaşım platformlarında video içerisinde, başlıkta veya açıklama kısmının başında şu etiketlerden en az birinin kullanılması gerekiyor:
a) “Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.”
b) “Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.”
c) “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
ç) “Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
d) “Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler.”
Podcast yayınlarındaki iş birliklerinde kullanılması gereken etiketler şunlar:
a) “Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir.”
b) “Bu podcast, [reklam veren] ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”
c) “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
ç) “Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
Yanıltıcı paylaşımlara yer yok
Sosyal medya reklamlarında diğer mecralardaki reklamlara göre tüketiciyi daha fazla yanıltıcı reklamlar olabiliyor. Bununla ilgili çeşitli zorunluluklar getirilerek yanıltıcı reklamların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Reklam paylaşımı yapanların henüz deneyimlemediği bir ürünü deneyimlemiş algısı yaratacak şekilde paylaşım yapması veya ürünü onaylaması yasaklandı. Aynı şekilde kendine hediye edilmiş bir ürünü satın almış izlenimi oluşturarak paylaşım yapılmasına da engel getirildi.
Nesnel, ölçülebilir, nesnel verilere dayanmayan, ispatı mümkün olmayan araştırmalar veya test sonuçları hakkında görüş belirtilemeyecek.
Paylaşımlarda herhangi bir efekt veya filtre kullanılması durumunda görüntüde filtre olduğunun açık bir şekilde belirtilmesi isteniyor. Böylelikle ürünün renk ve görünümünde oynamalar yapılmasının önüne geçilecek. Ayrıca sahte kullanıcılarla yorum ve etkileşim yapılması katiyen yasaklandı.
Herhangi bir ürün veya hizmetin sağlığa etkisi hakkında fikirde bulunmak yasaklandı. Eczanelerde dahil olmak üzere sağlık kuruluşları tarafından sunulan ürünler hakkında paylaşım yapılmayacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über