İtalya'dan Leonardo, İngiltere'den BAE Systems ve Japonya'dan JAIEC savunma şirketleri, Küresel Savaş Hava Programı (GCAP) girişimi kapsamında yeni bir ortak girişimi kurmak üzere anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
2035 yılında hizmete girmesi planlanıyor
Üç gruptan yapılan ortak açıklamaya göre yeni ortak girişimin 2025 ortalarında kurulması bekleniyor. Şirketlerinin her biri girişimin üçte birine sahip olacak. Yeni şirket, 2035 yılında hizmete girmesi hedeflenen uçağın tasarımı, geliştirilmesi ve teslimatından sorumlu olacak. Yeni girişimin merkezi İngiltere'de ve ilk CEO'su İtalya'dan olacak.
6. nesil savaş uçağı temelli hava sistemi programının detaylarını Leonardo CEO'su Roberto Cingolani İtalya basınına açıkladı. Projenin ne kadar zorlayıcı olacağına ilişkin bir soruya Cingolani şöyle cevap verdi: "Bu, silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) oluşan bir filoyu kontrol edebilen, radara görünmeyen bir savaş uçağının geliştirilmesi projesi. Pratikte, bir tür uçan süper bilgisayar olacak: Onu gökyüzündeki bir uçak gemisine benzetmeyi seviyorum."
Cingolani, projenin ilk aşamasında üç ülke tarafından 45 milyar euro yatırımla ana uçağın geliştirileceğini söyledi. İkinci aşamada ise diğer iki temel unsur olan, keşif, saldırı ve önleme amaçlı SİHA, ardından da SİHA sürülerini kontrol edecek yapay zeka yazılımının hazırlanacağını belirtti.
İngiltere, İtalya ve Japonya arasında 2022'de temeli atılan GCAP projesine Suudi Arabistan'ın da dahil edilebileceği konuşuluyor. Projenin toplam maliyetinin 100 milyar euronun üzerinde olacağı belirtiliyor.
Kaynakça https://www.theguardian.com/business/2024/dec/13/uk-joins-italy-and-japan-to-develop-british-fighter-jet-to-rival-americas-f-35 https://www.bbc.com/turkce/articles/ced8g87nwp1o Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.