Modern bilim, insan vücudunun atıklarını daha iyi değerlendirerek bizi şaşırtmayı sürdürüyor. Araştırmacılar son zamanlarda cep telefonları, hidrojen araçları ve hatta biyolojik betona güç sağlamak için idrar kullandılar. Şimdi ise Cape Town Üniversitesi'nden bir ekip, Dünya'nın idrardan üretilen ilk tuğlasını yaptı.
Tuğla, insan idrarı, kum ve bir çeşit bakteri bir araya getirilerek üretiliyor. Önce idrardan katı gübre üreten öğrenciler, daha sonra üniversitenin "bio-tuğla" adını verdiği buluşlarını ilerletmek için mikrobik karbonat çökelmesi adı verilen bir süreç izlediler. Üretim aşamasında önemli rolü olan bakterilerin, idrardaki üreyi çökelten bir enzim ürettiği ve ortaya Kalsiyum Karbonat (kireç taşı) çıkarttığı açıklandı. Kalsiyum Karbonat (CaCO3), kum tanelerini birbirine bağlayarak sert tuğlalar oluşmasını sağlıyor. Normal tuğlalar ise üretim aşamasında, kireç ocaklarında yüksek ısı kullanılarak fırınlanıyor. Bu yüzden doğaya yüksek oranda karbondioksit salınıyor.
Yüksek pH oranı ile çalışan ekip, idrardaki zararlı hastalık yapıcı etkenlerin öldüğünü, bu sebeple idrardaki kokunun ortadan kalktığını belirtiyor. Böylece sağlık açısından da bir risk oluşmuyor. Tuğlaların büyümesi için 4 ila 6 gün gerekiyor. Ne kadar sert olması isteniyorsa, beklenen gün sayısı o kadar artıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5676 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
insan idararından tuğla üretildi, cape town üniversitesi ve