Bakterileri ve virüsleri öldürüyor
Dar bir dalga boyuna sahip olan ve uzak-UVC olarak adlandırılan UVC türü ile ilgili aslında Columbia Üniversitesi'nde geçmiş dönemlerde önemli bir çalışma yapılmıştı. David J. Brenner'in öncülüğündeki ekip, uzak-UVC ışınlarının insan derisine zarar vermeden, cerrahi operasyon sonrası yara enfeksiyonlarına neden olan MRSA (metisiline dirençli Staphylococcus aureus) bakterilerini öldürebileceğini tespit etmişti. Ekip son çalışmasında ise aynı UVC ışınlarının bu kez havadaki virüsleri öldürme konusunda başarılı olup olmadığını ele aldı.
Havadaki virüslerin uzak-UVC karşısındaki durumunu tespit etmek için gribe neden olan havadaki H1N1 virüsünü, çok düşük dozlarda uzak-UVC ışınlarının uygulandığı test odasına alan araştırmacılar, uzak-UVC ışınlarının H1N1 virüslerini etkili bir şekilde yok ettiğini tespit etti. Testin ardından açıklama yapan David J. Brenner, "Uzak-UVC ışını çok sınırlı bir menzile sahip ve insan derisinin dış ölü hücre tabakasına veya gözdeki gözyaşı tabakasının içine nüfuz edemez, bu nedenle insan sağlığı için bir tehlike değil." derken insan hücrelerinden çok daha küçük boyutlarda olan bakterilere ve virüslere nüfuz edebildiğini belirtti.
Tabi elde edilen bulgular henüz oldukça taze ve üzerinde çok daha detaylı çalışmaların yapılması gerekiyor ancak Brenner ve ekibi ilerleyen dönemlerde uzak-UVC ışınlarının; okul, hastane, havalimanı gibi kalabalık ortamlarda kullanılarak insanların virüslerden korunabileceğini düşünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.