New York Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bakterileri güç kaynağı olarak kullanan ve normal bir kumaş parçası gibi esneyip, gerilip, kıvrılabilen eşsiz bir biyo-pil geliştirdi. Tekstil tabanlı pil, araştırmacıların söylediklerine göre çoklu germe ve kıvrılma testlerinde istikrarlı bir şekilde elektrik üretmeyi başarmış.
Bilim insanları yeni buluşun gelecekte giyilebilir cihazlara güç vermek için insan terini kullanabileceğini ve geleneksel pillere göre daha iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyor. Gerilebilir esnek pil, mikrobik yakıt hücreleri üzerinde yapılan bir dizi çalışmadan sonra geliştirildi. Araştırmacılar daha önce aynı güç kaynağını kullanarak kağıt tabanlı pil geliştirmişti.
Mevcut pil henüz giyilebilir cihazlar için uygun olmasa ve mikrobik sitotoksike bağlı olarak sağlık endişeleri yaratabilse de ileride geliştirilerek insan vücudundaki bakterileri kullanan bir versiyonun oluşturulabileceği belirtiliyor. Newsweek'teki bir rapora göre, bu bakteri terden gelebilir.
İnsan terinden güç alan giyilebilir cihazlar görebiliriz
Araştırmacılar bu girişimin nihayetinde, insan terini güç kaynağı olarak kullanan biyo-pille donatılmış giyilebilir cihazların önünü açabileceği düşünüyor. Bu cihazlar akıllı bileklik, diyabetik ve kalp sensörleri veya eldiven yada çorap gibi basit şeyler de olabilir.
Üniversiteden yapılan basın açıklamasında, "İnsan vücudundan üretilen ter, mikrobiyal yakıt hücrelerinin uzun süreli çalışmasını sağlayarak bakteri canlılığını destekleyecek potansiyel bir yakıt olabilir" şeklinde bir açıklama yer alıyor. Gerilebilir esnek pille ilgili bulgular Advanced Energy Materials'da yayınlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.