Facebook'a ait Instagram, bir grup çalışanının Gazze'deki çatışma sırasında Filistin yanlısı içeriğin kullanıcılar tarafından görüntülenemediğinden şikayet etmesinin üzerine algoritmasında değişiklikler yaptı. BuzzFeed ve Financial Times tarafından bildirildiği üzere Instagram çalışan grubu, Instagram'ın otomatik denetimi tarafından sansürlenen Mescid-i Aksa Camii saldırısıyla ilgili olan gönderilerin yanlışlıkla kaldırılması gibi durumlar hakkında suçlamada bulundu. Financial Times'e göre çalışanlar sansürün kasıtlı olduğuna inanmıyorlardı ancak bir tanesi "göreceli ölçüde ılımlılığın marjinal marjinal gruplara karşı önyargılı olduğunu" söyledi.
Twitter, Facebook ve Instagram, geçtiğimiz haftalarda İsrail ile Filistin arasındaki tırmanan gerilime dair olan içerikleri nasıl yayınlayıp, nasıl yayınlamadıklarıyla ilgili yoğun olarak eleştirildi. Bu ayın başında Twitter, bir Filistinli yazarın hesabını kısıtladı. Daha sonra da "yanlışlıkla" yapıldığını söyleyerek özür diledi. Instagram başkanı Adam Mosseri de attığı bir tweet ile durumun "teknik bir hata" nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.
Yine böylesine küresel çapta etkileyici olan meselelerin manipülasyona uğraması kullanıcılara endişeden başka bir şey getirmeyecek gibi görünüyor. Çünkü bu sosyal mecralar ancak demokratik paylaşım özgürlüğü çerçevesinde insanlar için bir anlam taşıyor. Eğer özgürlük yoksa ve yalnızca otoritelerin birer propaganda platformu olarak kullanılıyorsa, bizim için ne anlamı var ki?
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.