2020 yılında bağımsız grafik birimini kullanıma sunacak olan Intel ondan öncesinde de önemli hamleler yapacak. Gen11 olarak hazırlanan bir sonraki nesil grafik birimleri büyük performans artışları getiriyor.
Intel Gen11 neler sunuyor?
2015 yılında Skylake mimarisi ile birlikte Gen9 grafik birimine geçiş yapan Intel, Kaby Lake ile birlikte de Gen9.5 adı verilen ve biraz daha iyileştirilmiş bir birim kullanmaya başlamıştı. Gen10 birimi Cannon Lake mimarisi ile birlikte gelecekti ancak 10nm sürecindeki sıkıntılar nedeniyle bu adım atlandı.
Intel gelecek yıl sonlarına doğru piyasaya süreceği Ice Lake tabanlı Sunny Cove işlemcilerin yanında Gen11 grafik birimini kullanacak. Gen11 ile birlikte yeni bir çalışma şekli sunulacak ve performans artışı sağlanacak.
Yeni grafik biriminde 64 işlem kümesi yer alıyor. Bu kümeler 4 parçaya bölünmüş. Yine bu parçalar da ikiye bölünüyor. Yani 4x(2x8) şeklinde bir dizilim mevcut. Her kümede 7 izlek birimi desteği mevcut. Böylece 512 iş hattı ortaya çıkıyor. Bunu desteklemek için birimin Seviye 3 belleği 3MB seviyesine çıkarılmış.
Yine Nvidia ve AMD tarafından tercih edilen ve entegre birimlerin bant genişliğini verimli kullanmasını sağlayan karo tabanlı işleme özelliği de Gen11 biriminde yerini almış. Son olarak değişken piksel gölgeleme desteği de oyunlarda kare hızını yüzde 30 civarında artırıyor.
Yapılan çalışmalar sonrasında Gen11 grafik biriminin 1 TFLOPS seviyesine çıktığı dile getiriliyor. Böylece Ryzen 3 2200G yongasında yer alan ve 1.2 TFLOPS seviyesine kadar çıkabilen Vega 8 birimini yakalamış oluyor. Özellikle oyun tarafında Gen 11 ile birlikte bir hareketlilik olacağı kesin. Son olarak görüntülerde yırtılmayı engelleyen Adaptive Sync teknolojisi de bu platformda kendisine yer buluyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: