Anlık Bildirim
 
Son gelen haberlere göre Intel artık yeni WiGig cihazları geliştirmeyecek. Bu yıl sonu itibariyle tamamıyla raflardan kalkacak olan çözümler için firma oldukça kısa bir süre bırakmış durumda. Aktarılanlara göre yarı iletken devi geliştirdiği bu çözümü artık sadece VR başlıklarında kullanacak.

WiGig nedir?

Öncelikle WiGig nedir ne değildir ona kısaca değinmemiz yerinde olacaktır zira bu teknoloji bir türlü geniş alanlarda kullanıma geçemedi. 2009 yılında duyurulan standart 2013 yılında Wi-Fi Birliği’nden onay almıştı. Temel olarak 60 GHz seviyesinde frekansta haberleşen cihazların arasında 7-8 Gb/s’a kadar veri aktarımı imkanı sunan bir kablosuz iletişim standartı olan WiGig’in oldukça düşük gecikme değerleri sunması da arayüzün avantajları arasındaydı.
Tabi bu denli yüksek bir frekansın kullanılmasına bağlı olarak 10 metrelik bir menzile sahipti ve fizik kuralları gereği duvarlardan geçişi mümkün değildi. Eğer asıl cihazın bulunduğu odadan başka bir odaya geçilmek istenirse cihazlar otomatik olarak daha düşük frekansta iletişim sağlayarak bağlantıyı koruyabiliyorlardı.

Neden tutmadı?

Daha çok hızlı veri aktarımı ve kablosuz görüntü aktarımı amaçlı geliştirilen WiGig daha çok kurumsal alanda kullanılmıştı. Çoğu tüketici sınıfı cihazda ise çoğunlukla USB 3.1 Type C ve Thunderbolt 3 portları üzerinden tatmin edici düzeyde hızlı aktarımın mümkün olmasının yanı sıra HDMI ve DisplayPort görüntü arabirimleri de daha pratik bir yapı sununca Intel’in WiGig’i tüketici sahasında kendisine yer edinmedi.

EOL sürecine girildi

Intel’in duyurusuna göre Wireless Gigabit 11000, Tri Band Wireless-AC 18260 kontrolcüsü, Wireless Gigabit Antenna-M M100041 anteni ve Wireless Gigabit Sink W13100 8 Eylül itibariyle EOL sürecine girmiş bulunmakta ki bu süreç firmanın genelde bu tür EOL süreçlerinde belirlediği bir kaç çeyrekten oluşan süre yerine yalnızca 4 aydan oluşuyor yani son siparişlerin gönderimi 29 aralık itibariyle tamamlanmış olacak.
Intel WiGig projesinin odağını değiştiriyor
 

Artık VR başlıklarında yer edinecek

Intel’in standartı normal kullanım alanlarından bir an evvel kaldırmayı istemesine neden olarak teknolojinin çok fazla kullanıcısının olmaması gösterilirken firmanın açıklamalarına göre teknoloji artık VR çözümlerinde kullanılmak üzere geliştirilecek.
Bu yılın başlarında HTC WiGig’e yer verilen bir VR başlığını zaten sergilemişti lakin bu sanal gerçeklik kaskında hangi yonganın yer aldığına dair bir açıklama yapılmamıştı. Öte yandan Intel’in WİGig çözümleriyle ilgilenen tek üretici HTC de değil. DisplayLink ve TPCast aralarında bulunduğu bir çok firma Intel’le görüşmelerini sürdürürken bunlardan bazıları geçtiğimiz MWC 2017 fuarında ürünlerini sergilediler bile.

Sanal gerçeklik sahasında AMD!

Intel WiGig projesinin odağını değiştiriyor
 
İlgi çekici bir detay olarak içinde bulunduğumuz yıl itibariyle sanal gerçeklik alanında bir çok gelişme oldu, bir çok firma el değiştirdi fakat bunlardan hiç birisi teknoloji severleri AMD’nin 60 GHz bandında çalışan kablosuz çip üreten Nitero’yu satın alması kadar şaşırtmamıştı. Bunun üzerine AMD şimdi de WiGig üzerinde yeni ürünler geliştirmek üzere çalışıyor. Bir diğer büyük firma olaraksa Oculus VR’i geliştiren Facebook gözümüze çarpıyor. Son olarak önümüzdeki dönemde VR pazarında bizleri heyecanlandıracak gelişmeler gerçekleşeceğe benziyor. İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor oalcağız. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim