Anlık Bildirim

Intel Tolapai kod adlı yongada sistem (SoC) tasarımını duyurdu

Nehalem kod adlı yeni nesil nesil mikroişlemci mimarisindeki çalışmalarında sona yaklaşan Intel, önemli bir hamle ile hazırladığı x86 tabanlı SoC (System-on-a-Chip) yani yongada sistem tasarımını duyurdu. Firmanın mobil grup başkanı Gadi Singer ve dijital iş grubu başkanı Doug Davis düzenledikleri konferans ile güvenlik, depolama, iletişim ve endüstriyel uygulamaları hedef alan EP80579 kod adlı yeni entegre işlemci ailesini lanse ettiler. Bilindiği üzere işlemci üretiminde var olan firmaların temel hedefi her yıl olabildiğince fazla yonga satabilmek. Yarı iletken dünyasının lider ismi olan Intel de hedefleri doğrultusunda geçtiğimiz ay Atom işlemci ailesini duyurmuş ve düşük güç tüketimine gereksinim duyan maliyet odaklı mini-dizüstü bilgisayarlar için yeni bir dönemin kapısını aralamıştı. Firma Atom işlemci ailesini takiben hazırladığı SoC formundaki entegre işlemci çözümleriyle, işlemci ve diğer temel komponentleri biraraya getiriyor ve özellikle önümüzdeki seneden itibaren yaygınlaşması beklenen MID'ler (mobil internet cihazları), gelişmiş özellikleriyle dikkat çekmesi beklenen akıllı telefonlar ve diğer pek çok ultra-taşınabilir ürün için önemli bir adım atıyor.

Intel'in Tolapai kod adıyla geliştirdiği birleştirilmiş yonga tasarımı aslında dört temel çipin biraraya getirilmesinden oluşuyor. Firmanın Tolapai kod adlı yongada sistem tasarımının Pentium M serisi işlemci çekirdeği, bellek kontrolcüsü (MCH), I/O kontrolcüsü (ICH) ve QuickAssist adı verilen veri yolu hızlandırma motorundan oluştuğunu söyleyebilmek mümkün. AMD'nin uzunca bir süredir kullanılmakta olan Geode mimarisi ile aynı segmentte yer alması ayrıca sunacağı performans ve ekstra özellikler ile daha iddialı olması beklenen Intel'in yeni nesil yongada sistem tasarımı firmanın uzun soluklu projelerinden biri konumunda. Zira geliştirme çalışamaları birkaç yıl önce başlayan yeni yongada sistem tasarımının geleceği konusunda da Intel yol haritasını belirlemiş durumda. Bugün duyurusu yapılan 8 yeni SoC modelinin tamamı Pentium M serisi işlemci çekirdeğini temel alırken aralarında firmanın, CE (Consumer Electronic) yani tüketici elektroniği alanında kullanılacak ilk çözümü olması ve sene sonunda duyurulması beklenen Canmore kod adlı yeni yonganın da olduğu 15 yeni SoC çözümü (Atom çekirdeğine geçiş söz konusu olacak) üzerindeki çalışmaların devam ettiği bildiriliyor.

Intel Tolapai kod adlı  yongada sistem (SoC) tasarımını duyurdu

SoC yani yongada sistem tasarımları özellikle yer ve enerji sorununun yaşandığı uygulama alanlarında tercih ediliyorlar. Intel'in duyurusunu gerçekleştirdiği yeni yongada sistem ürünleri de özellikle tüketici elektronoiği (CE), mobil internet cihazları (MID) ve diğer gömülü sistem pazarlarını hedef alıyor. Firmanın Smart SoC adını verdiği gelişmiş yongada sistem tasarımının karekteristik özelliklerine baktığımızda öncelikli olarak yüksek performans ve düşük güç tüketiminin hedef alındığını görmekteyiz. Öte yandan sofistike alt sistemler ve iş yükü hızlandırma yetenekleriyle (Yüksek tanımlı video ve güvenlik) hitap ettiği segmentin ihtiyaç ve beklentilerini karşılama konusunda da iddialı olan yeni ürünlerin içerdikleri 100 milyon+ transistör, zar üstü entegrasyon ve daha küçük yonga üzerinde komplike sistem tasarımına sahip olan yeni yongada sistem mimarisinin Intel'e güç, maliyet ve boyut noktasında performans, fonksiyonellik ve yazılım uyumluluğu için esnek ölçeklendirilebilme yeteneği sunuyor. Öte yandan x86 olarak bilinen (Intel Architecture - IA) Intel mimarisine doğal destek veren yeni SoC çözümleri yazılım desteği konusunda herhangi bir sıkıntı çekmezken, farklı işletim sistemleri ve çok kaynaklı kompleks yazılımlara da tam destek sunuyor.

Intel Tolapai kod adlı  yongada sistem (SoC) tasarımını duyurdu

Intel'in Tolapai kod adıyla geliştirdiği yeni yongada sistem tasarımları firma adına oldukça önemli bir adım. Intel'in yıllar önce duyurduğu talihsiz Timna projesinden sonra yongada sistem pazarı için üzerinde yoğun mesai harcadığı Tolapai projesinin gömülü pazarda ve ilgili diğer kullanım alanlarında dengeleri değiştirmesi bekleniyor. Intel'in EP80579 serisi entegre tasarımlarının 4 yongayı tek çatı altında birleştirmelerinden ötürü %45 daha az kart alanı ve %34 daha düşük güç tüketimi iddiasıyla duyurulduğunu da belirmekte yarar var. İlk etapta 8 yeni SoC modelini duyuran Intel'in ilgili modellerinden bir kısmı endüstriyel diğer bir kısmı ise ticari kullanımı alanlarını hedef alıyor. 65nm üretim teknolojisiyle hazırlanan yeni yongada sistem tasarımlarının işlemcinin yanında kuzey ve güney köprüsünü içerdiğini de belirtmiştik. Sistemi oluşturan temel komponentlere de değinemkte fayda var. Yongada sistem tasarımlarına güç veren işlemci çekirdekği Pentium M mimarisini esas alıyor. İlk etapta 600MHz, 1066MHz ve 1.2GHz'lik üç farklı hız varyasyonu hazırlanan işlemci çekirdekleri 37.5mmx37.5mm boyutlarında, 148 milyon transistör içeriyorlar ve ısıl güç tasarımları frekanslarına göre 13-21 watt (QuickAssist teknolojisine destek veren modeller için) olarak belirlenmiş.

Intel Tolapai kod adlı  yongada sistem (SoC) tasarımını duyurdu

Gömülü sistemler ve endüstriyel bilgisayar pazarına yönelik olarak en iyi ve güçlü çözümü en küçük alanda sunmak üzere hazırlanan yeni yongada sistem tasarımlarının barındırdığı entegre kuzey ve güney köprülerinin sahip olduğu temel görevlerin günümüz anakartlarında kullanılan olağan köprü anlayışına göre ciddi farklılıkları bulunmuyor. SoC dahilindeki kuzey köprüsü entegre 64-bit DDR2 - tek kanal - bellek kontrolcüsüne, dört kanal DMA kontrolcüsüne, 1x8, 2x4, veya 2x1 PCIe desteğine güney köprüsü ise 2x USB, 2x SATA, 2x UART, 37x GPIO, Timer, RTC ve WDT gibi özelliklere sahip. Entegre bellek kontrolcüsünün 400 MHz, 533MHz, 667 MHz ve 800MHz gibi farklı saat hızlarına ve maksimum 2GB bellek destek verebildiği belirtilirken, ECC desteğini içerdiği de belirtiliyor. Yeni yongada sistem çözümlerinin içerdiği I/O özellikleri arasında ise Gigabit Ethernet (RGMII, RMII), IEEE 1588 Time Sync, 1x MDIO, 133x GPIO, 2x UART, 2x SMBus, 2x CAN (Controller Area Network), Sync Serial Port (SSP), 16Bit PCI, 5x PCI-E, 2x SATA 2.0 ve 2x USB 2.0 portu yer alıyor.

Intel Tolapai kod adlı  yongada sistem (SoC) tasarımını duyurdu

65nm üretim teknolojisi ile hazırlanan yeni yongada sistem tasarımlarıyla özellikle güç tüketimi arenasında Intel belki ARM, MIPS, ve PowerPC mimarilerini yakalayamayacak fakat bu adımın firma için bir başlangıç olduğunu, üzerinde çalışan yeni projeler ile 45nm, 32nm ve hatta 22nm'ye geçişin planladığını belirtmekte fayda var. Ayrıca Intel'in EP80579 serisi yongada sistem tasarımlarında farklı bir yol takip ettiğini söyleyebilmek te mümkün. QuickAssist teknolojisi ve "Acceleration Services Unit" adı verilen yenilik ile Intel, monolitik SoC tasarımı ve frekans/bellek bazlı ölçeklendirme yerine modüler çekirdek tasarımı ile müşteri ve ihtiyaç odaklı çözüm hazırlama yoluna gidiyor. Yani ciddi işlemci performansına gereksinim duyan fakat gelişmiş video ve I/O yeteneklerine ihtiyaç duymayan müşteriler ile I/O ve video beklentileri farklı olan müşterilere ilgili kullanım alanları ve gereksinimlerine göre optimize edilmiş ürün ve çözümler sunulabilecek. Bu noktada QuickAssist teknolojisini de netleştirmek te yarar var. Tolapai için geliştirilen ve Acceleration Abstraction Layer'ı işaret eden bu teknoloi programcılara yongada sistem tasarımının FSB yapılanmasına ekli FPGA'lara ulaşma fırsatı tanıdığı belirtiliyor.

Intel Tolapai kod adlı  yongada sistem (SoC) tasarımını duyurdu

Duyurusu yeni yapılan Tolapai kod adlı yonga sistem tasarımlarının yanı sıra Intel'in gelecek planları da oldukça önemli. Pentium M tabanlı olan EP80579 serisi yongada sistem tasarımlarını takiben Intel Atom mimarisini esas alan Lincroft kod adlı SoC tasarımı üzerindeki çalışmalarını da sürdürüyor. Gelen bilgilere göre Lincroft, firmanın akıllı telefon pazarına yönelik olarak atacağı en ciddi adım olacak. Hatırlanacağı üzere firma geçtiğimiz yıllarda Xscale adıyla akıllı telefonlarda kullanılacak işlemciler geliştirmiş fakat istediğini elde edemeyince ilgili departmanını Marvell firmasına satmıştı. Lincroft SoC ise sahip olduğu entegre yonga takımı, grafik yetenekleri, bellek kontrolcüsü ve diğer detayları ile Intel'in büyümekte olan akıllı telefon pazarına ve ilgili pazarda yer alan rakiplerine karşı en öneli silahı olacak gibi görünüyor. 2009/2010 yılları arasında 32nm üretim teknolojisi ile üretilmesi beklenen Lincroft SoC, 130nm üretim teknolojisi ile hazırlanan yonga setinden ötürü cep telefonlarında kullanılması pek mümkün olmayan Atom işlemcisinin aksine pek çok telefon ve ultra-taşınabilir mobil ürün ve çözümde kullanılacak gibi görünüyor.

Intel Tolapai kod adlı  yongada sistem (SoC) tasarımını duyurdu

Intel'in duyurduğu 8 yeni yongada sistem tasarımı

Açıkçası Intel iyiden iyiye gaza basmış gibi görünüyor. Firma bir yandan masaüstü, dizüstü ve sunucu platformları için yeni nesil işlemcileri üzerinde çalışırken öte yandan Larrabee kod adı altında yeni grafik işlemci mimarisi ve duyurusunu yeni yaptığı Tolapai kod adlı yonga sistem tasarımının devamı olarak akıllı telefonlarda kullanılacak Lincroft kod adlı SoC çözümleri üzerindeki çalışmalarına da ara vermeden devam ediyor. Bakalım aralarında AMD, Nvidia, Samsung, Texas Instruments, Fresscale ve ARM'ın yer aldığı rakip firmalar Intel'in son hamlesine nasıl bir yanıt verecekler bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim