Bir süredir kullanıcılar için sunulan şifreleme teknolojileri tartışma konusu oluyor. Özellikle Paris saldırganlarının şifreli ağlar üzerinden organize olması ile başlayan tartışmalar, son olarak ABD güvenlik birimlerinin Apple'dan iOS kaynak kodlarını istemesi ile zirveye çıkmıştı. Bazı hükümetler, şifreli iletişim içerisinde müdahale edebilecekleri noktaların olması gerektiğini savunurken, teknoloji devleri ise şifrelemeleri güçlendirmekten yana.
Hali hazırda metin yazışmaları için uçtan uca şifreleme teknolojisi sunmaya başlayan WhatsApp, önümüzdeki haftalarda sesli görüşmeleri ve grup mesajlarını da şifreleme kapsamına alacak. Facebook da, kendi Messenger uygulamasında şifreleme teknolojisini güçlendirmeyi planlıyor. Yine Snapchat, Gmail, Twitter hizmetleri de güçlü şifreleme teknolojileri üzerinde çalışıyor.
Daha güçlü şifreleme demek, güvenlik birimlerinin iletişime hiç müdahale etmemesi demek. Bu da elbette, hoşlarına gitmeyecektir. Bir süre önce, WhatsApp'ın şifreli verilerine erişmek için Adalet Bakanlığı'nın arayış içerisinde olduğu gündeme gelmişti. Bakanlık, Apple davasını da göz önüne alarak, kamuoyunun tepkisini çekmek istemiyor. Bu bakımdan, şifreleme konusundaki tartışmalar giderek büyüyecek gibi görünüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Robotik olmayan robot kolu da mı var? Kollu robot yani. Veya robotik tekerleklere, robottik gövdeye ve robotik her bir aksama sahip robot deyin daha iyi pazarlama olur belkim.