İnternet Hız Testi & Speedtest

Ev internetinizin indirme (download) ve yükleme (upload) hızını ölçmek için DonanımHaber hız testi aracını kullanabilirsiniz. Speedtest olarak da bilinen bu test sayesinde mobil veri, fiber, WiFi ve ADSL hız testi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda ping testi de yapabilen internet hız ölçer ile bağlantı hızınızı anlık olarak hesaplayabilir, ping değerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Speedtest ile İnternet Hızınızı ve Ping Sürenizi Test Edin ⏲️

DonanımHaber speedtest aracıyla Türk Telekom, Vodafone, Turkcell Superonline, Türknet ve Türksat Kablonet için internet hız testi yapabilirsiniz.

İnternet hızı ölçme programını bilgisayar veya telefondan kullanabilirsiniz. Fakat speed test sonuçları, network ağınızdaki yoğunluğa ve cihazınızın işlem durumuna göre değişiklik gösterebilir. Aracımız en iyi hız testi araçlarından biri olsa da en doğru ve güvenilir sonuçlar için cihazınızda yalnızca bu sekme açık olmalı. Böylece gerçek bir internet hız testi gerçekleştirerek ortalama veriler elde edebilirsiniz.

Speedtest aracından “Şu an internet hızım kaç Mbps?” sorusuna aldığınız yanıt ve ping testi sonuçları yavaş ise aşağıdaki yardım ipuçlarına göz atabilirsiniz:

İnterneti Hızlandırmanın Yolları

İnternet Hızlandırma Yolları ⏫

İnternet hızı arttırmak için yapabilecekleriniz:

  • Modeme olabildiğince yakın mesafede olun.
  • Arka planda gereksiz yere çalışan programları ve uygulamaları kapatın.
  • Tarayıcınızın önbelleğini ve tarayıcı geçmişini düzenli olarak temizleyin.
  • Ağ sürücüleri ve modem yazılımını güncel tutun.
  • Mümkünse internet bağlantısını Ethernet kablo ile sağlayın.
  • Otomatik güncellemeleri kapatın.
  • Reklam engelleyici kullanın.
  • Modem ayarlarınızı optimize edin.
  • Antivirüs programı ile bilgisayarınızı taratın.
  • İnternet hızlandırıcı cihaz (Menzil arttırıcı ve WiFi güçlendirici) kullanın.
Ping Düşürme Yolları

Ping Düşürme Yolları ⏬

  • Başka bir oyun sunucusuna bağlanın.
  • Kablolu bağlantı kullanın.
  • Arka planda indirmeleri kontrol edin, gereksiz uygulamaları kapatın.
  • Modem QoS ayarlarını bulun ve oyun trafiğini önceliklendirin.
  • Modeminizi ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • VPN kullanın.
  • Daha yüksek bant genişliği sunan internet paketine geçin.
  • Güncellemeleri geçici süre devre dışı bırakın.

En Ucuz İnternet Paketi Fiyatları 💰

Servis Sağlayıcı Paket Hız Fiyat
Türknet
TurkNet GigaFiber 1000 Mbps 499 TL / ay
Türk Telekom
Türk Telekom 100 Mbps Fiber 100 Mbps 299 TL / ay
Vodafone
Vodafone Evde Fiber 100 Mbps 575 TL / ay
Superonline
Turkcell Superonline Yalın VDSL 24 Mbps 329 TL / ay
Atlantis
AtlantisNet GigaPon 1000 Mbps 350 TL / ay
Millenicom
Millenicom Taahhütsüz Fiber 16 16 Mbps 239 TL / ay
Kablonet
Her Eve Kablonet 16 Mbps 355 TL / ay
Digiturk
Digiturk İnternetli Eğlencenin Yıldız Paketi 16 Mbps 249 TL / ay
DSmart
D-SmartNet İnternet + Film Dizi 16 Mbps 425 TL / ay
Netspeed
Netspeed Ultimate Fiber 100 Mbps 369,90 TL / ay

Paket ve kampanyalar, internet servis sağlayıcılarının resmi web sitelerinden alınmış olup fiyatlar değişiklik gösterebilir.

Speedtest ve İnternet Hızı İpuçları 💡

Hız Testi (Speed Test) Nedir?

Aç Kapat

Hız testi, internet bağlantı kalitesini, hızını ve performansını test etmenin kesin yoludur. İnternet servis sağlayıcınızın taahhüt ettiği hız ile o anda aldığınız hızın ne kadar tutarlı olduğuna ilişkin bilgi verir.

Speedtest olarak da adlandırılan bu test, kısa sürede mevcut internet bağlantınızın kaç mbps (megabit per second) olduğunu öğrenmenize yardımcı olur. İndirme hızınız, yükleme hızınız, ping değeriniz, IP adresiniz dahil olmak üzere internet hizmetiniz hakkında güncel istatistikler sağlar.

Hız testleri, size mutlak internet hızınızı söylemez ancak yakın bir tahmin sunar. Sonuçlar konumunuza ve günün saatine bağlı olarak değişiklik gösterebildiğinden internet hız ölçümünün sık sık yapılmasında fayda vardır. Ayrıca kablosuz ve kablolu bağlantı sağlayarak, iki ayrı test yapılması her zaman sağlıklıdır. O anki bağlantı hızı ile internet servis sağlayıcının pakette belirttiği hız arasında fazla fark varsa, net hızı arttırmaya yönelik çözümlere gidilebilir veya doğrudan İSS ile iletişime geçilebilir.

İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır?

Aç Kapat

İnternet hızını test etmek için izlemeniz gereken adımlar:

  1. DH hız testi sayfasını açın.
  2. Başlat butonuna tıklayın.
  3. Download hızı ölçülmeye başlayacak.
  4. Upload hızı ölçümünü bekleyin.
  5. Veri miktarı artacağından değerlerin sabitlenmesi zaman alacaktır.
  6. Tüm değerler sabitlendiğinde gerçek hız testi tamamlanır.
  7. Dilerseniz farklı bir sunucu seçip WiFi hız testini tekrarlayabilirsiniz.
  8. Mobil veri hız testi için, telefonunuzun WiFi bağlantısını kapatıp tekrarlayın.

Hız Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aç Kapat

İnternet hız ölçümü yaparken en doğru sonuca ulaşmak için bunlara dikkat edin:

  • Bağlantıyı Ethernet kablosuyla sağlayın.
  • Hız ölçümüne başlamadan önce modeminizi kapatıp açın.
  • Test sürerken interneti kullanmayın, yalnızca hız testi sayfasını açık tutun.
  • Testten önce her zaman PC veya cihazınızı yeniden başlatın.
  • İnternet tarayıcınızın önbelleğini temizlemeyi unutmayın.
  • Cep telefonu, TV ve diğer tüm cihazların internetle bağlantısını kesin.
  • Yakınınızdaki en uygun sunucuyu seçin.
  • İnternet testini günün farklı zaman dilimlerinde tekrarlayın.
  • VPN bağlantısını kesin.

İnternet Test Sonuçlarını Hangi Faktörler Engeller?

Aç Kapat

İnternet bağlantınızın hızını ve kalitesini birçok faktör etkiler. Bağlantı türü, konumunuz, açık programlar, interneti paylaştığınız kişi ve internete bağlı cihaz sayısı bu faktörlerden sadece birkaçıdır.

Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve diğer cihazlar çok farklı kablosuz ve hücresel iletişim ağı özelliklerine sahiptir. Bu, aynı internet servis sağlayıcıyı kullanıyor olsanız bile bir cihazda aldığınız adsl hız testi sonucunun başka bir cihazda farklı çıkabileceği anlamına gelir. Bazı cihazlar internet hizmetinizin tam hızını ölçmeyebilir. Modeminizin internet hızınızı desteklememesi de mümkündür.

İnternet speed testi yaptığınız sitenin sağladığı sunucular farklı performans sergileyebilir. Bulunduğunuz konuma en yakın sunuculardan birini seçerseniz, genel olarak daha yüksek hızlar alırsınız.

Farklı sunucularda test yapmaktan kaçınmayın. Çünkü farklı konumlardaki diğer sunucular hız farklılıkları oluşabilir. Ayrıca her tarayıcının farklı hız sonuçları vermesi olağan bir durumdur.

İdeal İnternet Hızı Kaç Mbps Olmalı?

Aç Kapat

İyi bir indirme hızı; en az 50 Mbps, iyi bir yükleme hızı ise; en az 10 Mbps’dir. İdeal internet hızı ise; 50 - 100 Mbps arasıdır. 100Mbps ile aynı anda birden fazla cihazınızda Netflix veya YouTube’da kesintisiz ve en iyi kalitede video izleyebilir, Zoom toplantılarında net bir şekilde görüşme sağlayabilir ve çoğu online oyunu donmadan keyifle oynayabilirsiniz.

Oyun oynamak için internet hızım ne kadar olmalı? 10 Mbps hız ile çoğu online oyunu ve hatta Call of Duty: Modern Warfare II gibi yeni AAA oyunları oynayabilirsiniz. Ancak, oyun oynamak için en iyi internet hızı; 50 - 100 Mbps arasıdır. İnternet hızınız iyi olabilir ancak ağ tıkanıklığı, gecikme (lag) gibi faktörler oyun deneyiminizi etkileyeceğinden bağlantı hızınızın olabildiğince yüksek olmasında fayda var.

İnternette HD kalitede film ve dizi izlemek için en az 3 Mbps indirme hızına ihtiyacınız vardır. 5 Mbps hızla 1080p kalitede, 25 megabit hızla 4K Ultra HD kalitede video izleyebilirsiniz. Ancak, ağınıza aynı anda birden fazla cihaz bağlıysa bu hızlar yeterli olmayacaktır. 100 Mbps gibi daha yüksek indirme hızları sunan bir internet paketine geçiş yapmayı düşünmelisiniz.

Evden çalışıyorsanız, uzaktan çalışma için minimum 50 - 100 Mbps indirme hızı, internete büyük dosyalar yüklüyorsanız en az 10 Mbps yükleme hızı öneririz. Online toplantılara katılmıyorsanız, YouTube üzerinden yayın yapmıyorsanız veya grafik tasarım sunma gibi yüksek upload hızı gerektiren işlerle uğraşmıyorsanız, sizin için en uygun internet paketini tercih edebilirsiniz.

YouTube veya Twitch’de canlı yayın yapıyorsanız, en az 5 Mbps - 7 Mbps arası yükleme hızına ihtiyacınız vardır. İhtiyacınız olan tam hız, hangi çözünürlük ve kare hızıyla yayın yaptığınızın yanı sıra yayınladığınız içeriğin türüne bağlıdır.

Ortalama bir işletme, e-posta gönderme, dosya paylaşma, bulut tabanlı yazılım, video konferans gibi günlük işleri gerçekleştirmek için en az 25 Mbps indirme hızı gerektirir. Bununla birlikte iş/ofis amaçlı internet hızı gereksinimleri şirketler arasında önemli ölçüde farklılık gösterir. Kuruluşunuz büyüdükçe ve veri kullanımı arttıkça hız ihtiyacınız da artacaktır. Kurumsal internet paketlerini seçerken işletme türünüzü, dosya indirme/yükleme alışkanlığınızı, internet ihtiyacınızı ve çalışan sayınızı düşünmelisiniz.

İnternet Hızı Neden Önemli?

Aç Kapat

İnternet hızı, online olarak yapabileceklerinizin sınırını belirlediğinden günlük internet kullanımınızı destekleyecek düzeyde olmalıdır. Altyapınız destekliyorsa, 1000 Mbps’e kadar internet hizmeti alabilirsiniz.

Daha yüksek internet hızları daha hızlı indirme / yükleme sağlar. İnternet aramalarınızın sonuçları daha hızlı gelir, film ve müzik indirmeleriniz sadece birkaç saniye sürer, aynı anda çok fazla cihaz veya kullanıcı internetinizi kullansa bile hissedilebilir bir gecikme (lag) yaşamazsınız.

İnternet hızınız, internette ne tür işlemler yapabileceğinizi ve aynı anda kaç cihaza bağlanabildiğinizi belirler. İnternet hızınız çok yavaşsa, YouTube, Netflix veya başka bir platformda videoları izlerken, online oyun oynarken veya sosyal ağlarda fotoğraf ya da video paylaşırken sorunlar yaşamanız olasıdır.

Birçok internet servis sağlayıcısı, download ve upload hızlarının reklamını yapar. Ancak, bu hızlar genelde maksimum alabileceğiniz hızlardır. Gerçek internet hızlarını öğrenmek her zaman iyi bir fikirdir.

Bağlantı Tiplerine Göre İnternet Hızı Karşılaştırması

Aç Kapat
Bağlantı Tipi İnternet Hızı
🌐 ADSL 10-25 Mbps
⏫ VDSL 50-100 Mbps
📡 Kablo Net 50-100 Mbps
⚡ Fiber 100+ Mbps
🛰 Uydu 15-100 Mbps
📶 5G 1000 Mbps
🤳 4G LTE 100 Mbps
📞 3G 0.5 Mbps

Ne Kadar Hıza İhtiyacım Var?

Aç Kapat
İnternet Hızı İdeal Kullanıcı Sayısı Neler Yapabilirsiniz
0-8 Mbps 1-2 ✅ İnternette gezinme
✅ HD video izleme
8-16 Mbps 2-3 ✅ Full HD video izleme
✅ Online oyun oynama
16-35 Mbps 3-4 ✅ 2K video izleme
✅ Canlı yayın yapma
✅ Video konferans
35-50 Mbps 4-5 ✅ 4K video izleme
✅ Daha hızlı dosya indirme
✅ Multiplayer oyunlarda daha düşük ping
50-100+ Mbps 5-8 ✅ 8K video izleme
✅ Yüksek boyutlu dosyaları daha hızlı indirme
✅ 4K yayın yapma
✅ Birden fazla cihazda daha az yavaşlama ile internet kullanımı

Film&Dizi Uygulamaları İnternet Hızı Karşılaştırması

Aç Kapat
Uygulama HD Full HD 4K UHD
Netflix 3 Mbps 5 Mbps 15 Mbps
Disney+ 5 Mbps 10 Mbps 25 Mbps
Amazon Prime Video 1 Mbps 5 Mbps 10 Mbps

Müzik Uygulamaları İnternet Hızı Gereksinimleri

Aç Kapat
Uygulama Düşük Kalite Normal Kalite Yüksek Kalite
Spotify 0.32 Mbps 0.32 Mbps 0.64 Mbps
Youtube Music 0.06 Mbps 0.26 Mbps 0.51 Mbps
Apple Music 0.51 Mbps 1.70 Mbps 7.46 Mbps
Deezer 0.13 Mbps 0.26 Mbps 0.64 Mbps
Tidal 0.64 Mbps 2.82 Mbps 4.61 Mbps

Online Oyunlar İçin İnternet Hızı Ve Ping Ne Kadar Olmalı?

Aç Kapat

Call of Duty, Fortnite, Valorant, CS:GO, League of Legends (LoL) gibi FPS oyunları için önerilen internet gereksinimleri:

  • İndirme hızı: 30 Mbps
  • Yükleme hızı: 1 Mbps
  • Ping süresi: 15 ms

Ping Testi Nasıl Yapılır?

Aç Kapat

Ping testi yapmak için izlemeniz gereken adımlar:

  • Ping testi DonanımHaber sayfasına giriş yapın.
  • Başlat butonuna tıklayın.
  • Bağlantı kurulumu yapılacak.
  • Sunucuya ping atılacak ve ping süresi ölçülmeye başlanacak.
  • Gecikme bölümü sekmesinden ping süresini ms (milisaniye) cinsinden görebilirsiniz.

İnternet Altyapı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aç Kapat

Alabileceğiniz maksimum internet hızı, bulunduğunuz bölge veya adresinizdeki internet alt yapı teknolojisiyle doğrudan ilişkilidir. Adresinizde ADSL, VDSL, Fiber veya Kablonet altyapı olabilir. Bunun için altyapı sorgulama yaparak evinizde internet altyapısı var mı veya fiber internet nerelerde var? öğrenebilirsiniz.

  1. İnternet hizmeti aldığınız/almak istediğiniz servis sağlayıcının fiber altyapı sorgulama sayfasına girin.
  2. Adres ile sorgula seçeneğine tıklayın.
  3. İl, ilçe, mahalle, sokak, bina ve daire numaranızı girin.
  4. Altyapı sorgula butonuna tıklayın.
  5. Altyapınızın desteklediği maksimum hız gösterilecektir.
  6. Size uygun internet tariflerine bakabilirsiniz.

İnternet Hız Testinde Hangi Değerler Önemli?

Aç Kapat

Spotify’da müzik dinlemek, internetten dosya indirmek veya Netflix’te film-dizi izlemek gibi etkinliklerin tümü veri indirme gerektirir. E-posta göndermek, online oyun oynamak, Zoom’da görüntülü konuşmak gibi etkinlikler de karşıya veri yükleme gerektirir. İnternet kullanımına bağlı olarak bazı kullanıcılar için download testi sonuçları önemliyken, bazı kullanıcılar için upload hızı, bazıları içinse ping süresi önemlidir.

İnternette film ve dizi izlemeyi seviyorsanız, internet speed testinde sizin için önemli olan değer; download hızıdır. İndirme hızınız ne kadar yüksekse o kadar kaliteli ve donmadan video izleyebilirsiniz.

YouTube, Twitch veya başka bir platformda canlı yayın yapıyorsanız, upload testi sonucu sizin için önemlidir. Yükleme hızınız ne kadar yüksek çıkarsa takipçilerinize o kadar kaliteli yayın yapmış olursunuz. Upload hızı, ayrıca WhatsApp, Zoom veya başka bir uygulama üzerinden gerçekleştirdiğiniz görüntülü arama kalitesini de etkiler.

Valorant, LoL, CS: Go gibi online oyunlar oynuyorsanız, sizin için ping süresi kritiktir. WiFi speedtest sonucunda ping hızınız ne kadar düşük çıkarsa o kadar keyifli oyun deneyimi yaşarsınız. Çevrimiçi oyun oynarken donmalar, takılmalar yaşıyorsanız, muhtemelen ping süresi oldukça yüksektir.

Remote çalışma sistemiyle işinizi yürütüyorsanız, sizin için hem download hem de upload hızı önemlidir. Evden ofisteki bilgisayara uzaktan bağlantı sağlamak, iş arkadaşlarınızla belgeleri paylaşmak için dosya yüklemek, e-postalarınızı yanıtlamak, online toplantılara katılmak gibi iş için kurumsal aktiviteleri kesintisiz sürdürebilmek için yükleme hızınızın da indirme hızınız kadar iyi olması gerekir.

Speedtest İnternet Hız Ölçümünü Nasıl Yapar?

Aç Kapat

Ev interneti hız testine başladığınızda birden fazla işlem gerçekleşir. İstemci, standart olarak konumunuzu ve size en yakın test sunucusunu belirler. Ookla Speedtest ve diğer güvenilir internet hız ölçümü yapan siteler, sunucuyu değiştirme seçeneği sunar.

Test sunucunuzun uygun olmasıyla birlikte Speed test, sunucuya basit bir sinyal (ping) gönderir ve sunucu yanıt verir. Test bu gidiş-gelişi milisaniye (ms) cinsinden ölçer.

Ping testi tamamlandıktan sonra download (indirme) testi başlar. İstemci, sunucuya birden fazla bağlantı açar ve küçük bir veri parçasını indirmeye çalışır. Bu noktada, veri parçasını yakalamanın ne kadar sürdüğü ve ağ kaynaklarınızın ne kadarının kullanıldığı ölçülür.

İstemci, boş yeriniz tespit ederse sunucuya daha fazla bağlantı açar ve daha fazla veri indirir. Amaç, internet bağlantınızı yormak ve aynı anda ne kadar işlem yapabildiğini tespit etmektir.

İstemci, internet bağlantısını test etmek için doğru bağlantılara sahip olduğunu belirledikten sonra ek veri parçaları indirir, ayrılan sürede indirilen miktarı ölçer ve indirme hızı sunar. Bir sonraki test upload (yükleme işlemleri) testidir.

Bu, aslında download testi ile aynı işlemdir ancak tersidir. İstemci, sunucudaki verileri bilgisayarınıza çekmek yerine bilgisayarınızdaki verileri sunucuya yükler. İnternet hızı ölçme işlemi tamamlanmış olur.

Türkiye'de Ortalama İnternet Hızı Ne Kadar?

Aç Kapat
  • İndirme: 33.89 Mbps
  • Yükleme: 8.34 Mbps
  • Gecikme: 9 ms

En iyi internet hız ölçer Speedtest’in güncel verilerine göre, Türkiye’de ortalama sabit geniş bant indirme hızı 33.89 Mbps idir. Türkiye, bu ortalama hız ile küresel sıralamada 111. sırada yer alıyor.

Dünyanın En Hızlı İnterneti Nerede?

Aç Kapat

Ookla Speedtest verilerine göre dünyanın en hızlı interneti, Singapur’da bulunuyor. Güney Asya ülkesi olan Singapur, 254.65 Mbps ortalama internet hızıyla dünya internet hızı sıralamasında birinci sırada yer geliyor.

Sırasıyla en hızlı internete sahip ilk 10 ülke ise şöyle:

  1. Singapur - 254.65 Mbps
  2. Hong Kong - 243.59 Mbps
  3. Şile - 240.43 Mbps
  4. Birleşik Arap Emirlikleri - 240.25 Mbps
  5. Tayland - 212.68 Mbps
  6. Amerika Birleşik Devletleri - 210.40 Mbps
  7. Çin - 200.53 Mbps
  8. Danimarka - 199.50 Mbps
  9. İspanya - 173.45 Mbps
  10. İzlanda - 173.45 Mbps

Türkiye'de En Hızlı İnternet Hangisi?

Aç Kapat
Sıra Servis Sağlayıcı Ortalama İndirme Hızı
1 Türknet 62.80 Mbps
2 Türksat 45.43 Mbps
3 Turkcell 35.78 Mbps
4 Türk Telekom 27.25 Mbps
5 Vodafone 26.58 Mbps

Veriler, Speedtest’in 2024 ikinci çeyrek raporundan alınmış olup belirli periyotlarla güncellenmektedir. Bu verilere göre Turknet, 62.80 Mbps ile Türkiye’deki en hızlı sabit internet sağlayıcısıdır.

İnternet Servis Sağlayıcıları Ping Süresi Karşılaştırması

Aç Kapat
Sıra Servis Sağlayıcı Ping
1 Türknet 13 ms
2 Türk Telekom 20 ms
3 Turkcell 21 ms
4 Türksat 22 ms
5 Vodafone 33 ms

Veriler, Speedtest’in 2024 ikinci çeyrek raporundan alınmış olup belirli periyotlarla güncellenmektedir.

Şehirlere Göre İnternet Hızları

Aç Kapat
Sıra Şehir Ortalama İndirme Hızı
1 İstanbul 40.27 Mbps
2 Ankara 36.94 Mbps
3 İzmir 36.04 Mbps
4 Adana 28.65 Mbps
5 Bursa 25.37 Mbps

Veriler, Speedtest’in 2024 ikinci çeyrek raporundan alınmış olup belirli periyotlarla güncellenmektedir.

İndirme Ve Yükleme Hızlarını Neler Etkiler?

Aç Kapat

En iyi internet paketi ile bile her zaman en yüksek hızlara ulaşmanız mümkün değildir. İndirme ve yükleme hızını etkileyebilecek pek çok faktör vardır. Bunlar;

  • İnternet bağlantı türü (fiber, kablo, DSL)
  • Bant genişliği
  • Kullanılan cihazların yaşı
  • Bluetooth aygıtları ve diğer kablosuz ağlardan kaynaklanan parazit
  • İnternet servisi sağlayıcısı kesintileri
  • Donanım arızası
  • Kötü hava koşulları
  • İşletim sistemi, internet tarayıcısı
  • Hat yoğunluğu

İnternete Bağlanan Cihaz Sayısı İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

Aç Kapat

Teoride WiFi ağına bağlı birden fazla cihaz, internet hızını yavaşlatmaz. Ancak pratikte, internete bağlanan cihazların sayısı arttıkça bant genişliği paylaşılır, bu da hızı etkiler.

İnternet hızı kullanım türüne de bağlıdır. Web sayfalarına göz atmak, e-posta okumak gibi etkinlikler bant genişliğinin ufak bir kısmını tükettiğinden aynı anda birden fazla kullanıcının ağa bağlanması hızı fazla etkilemez. Öte yandan canlı yayın yapma, yüksek kalitede video izleme, büyük boyutlu dosya indirme ve yükleme gibi işlemler bant genişliği tüketimini artırır. Bu da internetin oldukça yavaşlamasına neden olur.

Dolayısıyla internete bağlı cihazların veya kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemlerin internet trafiği ve mevcut bant genişliği üzerine büyük etkisi olduğu unutulmamalıdır. Kullanıcıların çoğu modemlerinin kaç kullanıcıyı desteklediğini bilmez.

Model numarasını Google’da aratarak modeme aynı anda bağlanabilecek cihaz sayısını öğrenebilirsiniz. Ev ağına ne kadar fazla kullanıcı ve cihaz dahil edilirse performans o kadar düşer. İkinci bir router kurulumu gerçekleştirilerek ağ yükü dağıtılabilir.

Modem İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

Aç Kapat

Çoğu kişi, internet hız ölçümü yaparken modemi dikkate almaz. Oysa ki, modem internet bağlantınızın en önemli parçalarından biridir. Modem olmadan internete erişemezsiniz. Yanlış modemin kullanılması ise internet bağlantısının hızını önemli ölçüde etkileyebilir.

Modem, mevcut internet paketinizin hızını destekleyecek şekilde derecelendirilmemişse, internet hızınız modemin destekleyebileceği maksimum hız kadar olacaktır. Örneğin; internet servis sağlayıcınız 100 Mbps hız sağlıyor ancak modem 50 Mbps’e kadar destekliyorsa maksimum alabileceğiniz hız 50 Mbps’tir.

Bir modem, derecelendirildiğinden daha hızlı internet hızları sağlayamaz. Modem, ayrıca internet hızını artırmaz. Örneğin; modeminiz 100 Mbps destekliyor ancak İSS’niz size en fazla 80 Mbps sağlıyorsa maksimum internet hızınız 80 Mbps olacaktır.

Modeminizin internet paketinizin veri hızını desteklediğinden emin olmalısınız. İnternet servis sağlayıcılar, genelde seçtiğiniz pakete uygun modemi abonelik başvurunuzla birlikte verir, ayrıca modem satın almanız gerekmez. Ancak Türk Telekom, Turkcell Superonline, Vodafone, Turknet veya BTK lisansı olan başka bir sağlayıcının modeminden memnun değilseniz ve değiştirmek isterseniz, modemin bağlantı türleri ve hızlarına bakın.

Kapsama Alanı İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

Aç Kapat

Kablosuz modeminiz ile bilgisayarınız ve diğer cihazlarınız arasındaki mesafe sinyal gücünü etkiler. Modemden ne kadar uzaktaysanız sinyal o kadar zayıf olur; bu da hızınızın düşmesine neden olur.

Modem ile cihazlarınız arasındaki mesafeyi iki katına çıkarırsanız, verimlilik üçte bir oranında düşer.

Metal veya su gibi nesneler de sinyali engeller. İnternet çekmiyor ise; güçlü sinyal elde etmek için kablosuz dalgaları engelleyebilecek nesnelerin yerini değiştirin. Full speed test sonuçlarının değiştiğini fark edeceksiniz.

WiFi Hızı Arttırma İpuçları

Aç Kapat
  • Modeminizi daha açık bir alana yerleştirin.
  • WiFi frekans kanalını değiştirin.
  • Modeminizin antenlerini ayarlayın.
  • Wi-Fi güçlendirici kullanın.
  • Gereksiz bağlantıları sonlandırın.
  • Modeminizin yazılımını güncelleyin.
  • Modeminizi kapatın, 30 saniye bekleyin ve tekrar açın.
  • Modeminiz ve kablosuz ağınız için güçlü bir şifre oluşturun.

Akşam İnternet Hızı Neden Düşüyor?

Aç Kapat

Birçok internet kullanıcısı “Akşamları internet neden yavaş?” diye merak ediyor. Akşamları internetin yavaşlaması, genellikle ağ tıkanıklığından kaynaklanır. Tıpkı trafiğin yoğun olduğu saatler gibi herkesin interneti yoğun olarak kullandığı saatler vardır. Bu sebeple özellikle akşam ve gece saatlerinde internet yavaşlaması sorunları yaşanabilir.

İnsanlar işten veya okuldan döndüklerinde yayın açma, sosyal medyaya bakma, oyun oynama gibi bir dizi online faaliyet gerçekleştirir. Aynı anda yoğun kullanım, bant genişliğini artırır ve ağ tıkanıklığı sorunu ortaya çıkar. İnternete günün diğer saatlerine göre çok daha yavaş girersiniz, oyun oynayamaz, film izleyemezsiniz.

Ağ tıkanıklığı ve daralma, günün ilerleyen saatlerinde internetin yavaşlamasının en yaygın nedenleridir. Türkiye’de internet kullanımının en yoğun olduğu saatler 20.00 - 23.00 arasıdır. Bu zaman diliminde internet yavaş çalışır.

Speedtest İle İlgili Terimler

Aç Kapat

Ping: Gecikme anlamındadır. Ping, bağlantınızın tepki süresini ifade eder.

Jitter: Titreşim anlamına gelir. Bir sinyalin iletilmesiyle ağ bağlantısı üzerinden alınması arasındaki zaman gecikmesidir.

Download: İndirme hızı anlamına gelir. İnternetteki bir sunucudaki verileri cihazınıza ne kadar hızlı indirdiğinizi gösterir.

Upload: Yükleme hızı anlamına gelir. Cihazınızdaki verileri internete ne kadar hızlı yüklediğinizi gösterir.

Mbps: Megabit per second. İnternet hızı ölçü birimidir. 1 Mbps = 1000 Kbps’tir.

Kbps: Kilo bits per second. Yavaş bağlantılar için kullanılan eski internet hızı ölçü birimidir. 1 kilobit, 1000 bitlik bilgidir.

Gbps: Gigabit per second. Gigafiber gibi yüksek hızlı ağlar için kullanılan veri aktarım hızı ölçü birimidir. 1 Gbps = 1000 Mbps’tir.

Packet Loss: Paket kaybı. İnternet üzerinden gönderilen bir veri paketinin alınmaması veya eksik olmasıdır.

ADSL: Asimetrik Dijital Abone Hattı. Bakır telli telefon hatları üzerinden ev/iş yerlerine yüksek bant genişliğinde veri iletimi sağlayan bir teknolojidir.

VDSL: Çok Yüksek Bit Hızlı Dijital Abone Hattı. Telefon hattını kullanan ancak daha yüksek bağlantı hızları sunan yeni nesil geniş bant internettir.

Fiber: Fiber optik kabloların kullanıldığı çok yüksek hızlar sunan geniş bant internet bağlantısıdır.

Gigafiber: Abonenin bant genişliği ihtiyaçlarını destekleyen esnek optik fiber erişim ağ teknolojisidir. Ülkemizde 1000 Mbps’e kadar hız sunulmaktadır.

WiFi: Kablosuz yüksek hızlı internet erişimi sağlamak için radyo dalgalarını kullanan bir kablosuz ağ teknolojisidir.

4G LTE: 4.5 G olarak da adlandırılır. GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı veri aktarım standardıdır.

5G: Beşinci nesil mobil ağdır. 2G, 3G, 4G ağlarından sonra yeni küresel kablosuz standarttır.

Ms: Milisaniye. İnternet testinde ping ve jitter değerlerinin ölçü birimidir.

Ethernet: Kablolu yerel alan ağı (LAN) veya geniş alan ağında (WAN) cihazları bağlamak için kullanılan geleneksel teknolojidir.

Mb/s ve Kb/s: Saniyede megabayt / kilobayt anlamına gelir. Dosya boyutunun standart ölçüsü olan byte cinsinden ifade edilen ölçü birimidir.

Bandwidth: Bant genişliği. Bir ağın saniye başına bit (Bps) cinsinden veri aktarım kapasitesidir.

Metro ethernet: Fiber optik altyapı sayesinde simetrik (eşit) download ve upload hızı sunan bir internet hizmetidir.

IPV4: İnternet protokolünün dördüncü sürümü ve 32 bit adres uzunluğundadır.

IPV6: İnternet protokolünün en güncel sürümü ve 128 bit adres uzunluğundan oluşur.

Line Speed: Hat hızı, bir hattın destekleyebildiği maksimum hızıdır.

Server Location: Bir web sunucusunun bulunduğu fiziksel konumu ifade eder.

IP Adresi: İnternet Protokolü. İnternetteki veya yerel ağdaki bir cihazı tanımlayan benzersiz bir adrestir.

İSS: İnternet servis sağlayıcısı, hem kişisel hem de ticari müşterilere internet erişimi sağlayan şirkettir.

Bufferbloat: Modem veya başka bir ağ donanımının çok fazla veriyi arabelleğe almasıyla ortaya çıkan istenmeyen gecikme durumudur.

Network: Ağ, veri alışverişi ve kaynak paylaşımı amacıyla birbirine bağlanan iki veya daha fazla cihazdan oluşan bir gruptur.