Kripto para madenciliğinin harcadığı enerji miktarı pek çok ülkeyi geride bırakmış durumda ve temiz enerji konusundaki tartışmaların da odağında. Bazen öyle bir hale geliyor ki ülkeler enerji tüketimini dengeleyebilmek için madenleri askıya almak zorunda kalıyor.
İran’dan kripto para madencilerine engel
Çin özellikle aşırı enerji tüketimi nedeniyle kripto para madenlerini yasaklamaya başlamıştı. Geçtiğimiz yaz aylarında İran da enerji tüketimini dengelemek için kripto para madenlerini askıya almış ve sonrasında yeniden izin vermişti.
Kış aylarının gelmesi ile birlikte enerji tüketimi artınca İran yeniden karar değiştirdi. Hükümet yetkilileri tasarruf edebilmek adına ülkedeki kripto para madenlerinin faaliyetlerini belirli bir süre askıya aldıklarını duyurdu.
İran’da fosil yakıtların yüzde 70’i ısınma amaçlı kullanılıyor. Geçtiğimiz ay hükümet elektrik ve gaz tüketimini azaltarak paralelinde yakıt kullanımını da azaltmak istediğini duyurmuştu. Alınan tedbirlerle yüzde 40 civarında bir tasarruf sağlanması amaçlanıyor.
Hükümetin izin vermesi ile birlikte kripto para madenciliğinin arttığı İran, global kazım oranının yüzde 4.5-7 civarına sahip. Sadece illegal olduğu için kapatılan madenlerden 222 bin cihaz toplanmıştı. Bununla birlikte artan madencilik enerji tüketimini de olumsuz etkiliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.