Bir milyarı aşkın kişi temiz içme suyuna ulaşamıyor ve 2.7 milyar kişi yılın minimum bir ayında su sıkıntısı çekiyor. Dünya yüzeyinin yüzde 70’i suyla kaplı olsa da su rezervinin sadece yüzde 3’ü tatlı sudan oluşuyor.
Birleşmiş Milletler’in onayladığı uzman araştırmalarına göre iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının bir sonucu olarak 2030 itibariyle arzın yüzde 40’ının üzerine çıkacak. Araştırmaya göre aralarında İstanbul’un bulunduğu 11 kent, Cape Town’ın kaderini paylaşmaya aday. 2030 yılında içme suyunun tükenmesi riskiyle karşı karşıya olan 11 metropol şehir:
İstanbul
Birleşmiş Milletler, yıllık içme suyunun kişi başına 1700 metreküpün altına düştüğü durumu “su stresi” olarak tanımlıyor. Resmi verilere göre Türkiye’de 2016’dan beri su stresi yaşanıyor.
Türk uzmanlara göre İstanbul’un su kıtlığı sorunu 2030 itibarıyla ciddi bir seviyeye gelecek. Şehrin su rezervleri doluluk oranı, 2014'ün başlarında yüzde 30'un altına düştü. Geçtiğimiz yıllarda yoğun nüfuslu kentler yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaya başladı.
Sao Paulo
Dünyanın en fazla nüfusa sahip 10 kentinden biri olan Sao Paulo, kritik sürece girmiş durumda. 21 milyonu aşkın nüfuslu kentin su rezervi doluluk oranı yüzde 4’ün altına düştü. Bugün su kıtlığı çeken Cape Town’ın 2015’te yaşadığına benzer bir durumla karşı karşıya kaldı.
Tokyo
30 milyondan fazla kişinin yaşadığı Tokyo’da yüzey sularına yüzde 70 oranında bağımlı bir su sistemi var. Tokyo’nun aldığı yıllık yağış miktarı yeterli ancak yağmur 12 ayın sadece 4 ayında yağıyor. Bu durumda olası bir yağmur kuraklığında tüm yılı etkileyen bir kuraklık yaşanıyor. Tokyo’da yağan yağmurun depolanması için binalara yağmur suyu toplama sistemi kuruluyor.Miami
Miami, ABD’nin en çok yağmur alan beş eyaletinden biri olan Florida eyaletinde bulunuyor. Fakat bataklıkları kurutma projesi yüzünden Atlantik Okyanusu’nun suyu, kentin başlıca içme suyu kaynağı olan Biscayne yeraltı suyunu kirletti. Sorunun 1930'larda tespit edilmesine karşın, deniz suyu hala yeraltı suyuna karışıyor.Moskova
Geniş yüzölçümüne sahip Rusya, dünyanın temiz su kaynaklarının dörtte birine sahip. Fakat tesisatın çok eski olmasından dolayı içme suyu kirliliği söz konusu.Londra
Londra, tükettiği suyun yüzde 80’ini nehirlerden karşılıyor. Son dönemdeki yıllık yağış miktarı ise bir hayli düşüşte. Londra, yıllık 600 mm yağış alıyor. Bu rakam Paris ve New York’a yağan yağışın yarısından daha az.Bangalore
Son yıllarda teknoloji merkezine dönüşen şirkette yapılaşma bir hayli arttı. Şehrin su ve atık su sistemleri kentteki büyüme ile başa çıkmakta zorlandı. Su tesisatının eski olması nedeniyle kentin içme suyunun yarıdan fazlası boşa gidiyor.
Bangalore şehrinin büyük bir su kirliliği sorunu bulunuyor. Göllerdeki suyun yüzde 85’i kirli olduğu için sadece tarımsal sulama ve endüstriyle soğutmada kullanılıyor.
Pekin
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sine ev sahipliği yapan Çin, temiz su kaynaklarının sadece yüzde 7'sine sahip. 20 milyon nüfuslu Pekin kentinde kişi başına düşen su miktarı da bir hayli düşük. Böyle giderse Pekin'de ciddi sorunlar baş gösterecek.
Kahire
Nil nehri, Mısır’ın su kaynağının yüzde 97’sini oluşturuyor ancak aynı zamanda arıtılmamış evsel ve tarımsal atık da Nil nehrine boşaltılıyor. Hal böyle olunca su kirliliği giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Mısır alt orta gelir ülkeleri arasında su kirliliğinden çok sayıda ölümün görüldüğü yerlerden. BM de ülkede 2025 itibariyle kritik su kıtlıkları yaşanacağını tahmin ediyor.
Cakarta
Endonezya’nın başkenti yükselen deniz seviyesi tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Dünya Bankası’nın tahminlerine göre şehrin yüzde 40’ı deniz seviyesinin altında kaldı. Kentteki 10 milyon kişinin yarısı su şebekesine bağlıyken diğer yarısı kaçak su kuyusu kazıyor. Bu nedenle yer altındaki sular çekiliyor ve taban çökmesi yaşanıyor.
Mexico City
Meksika’nın başkentinde su kıtlığı sorununa karşı nüfusun yüzde 25’inin evindeki musluklardan günde sadece birkaç saat su akıyor. Yüzde 20’sinde de günün belirli kısımlarında su alınabiliyor.
Şehir, suyunun yüzde 40'ını uzak kaynaklardan karşılıyor, ancak suyun geri dönüşümü adına hiç büyük bir operasyon yok. Su dağıtım şebekesindeki sorunlar nedeniyle kaybın yüzde 40'ı bulduğu tahmin ediliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5909 kez okundu.
22 kişi, toplam 26 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, istanbul ve