Çoğu insanın günlük hayatının bir parçası olan kahvenin faydaları hakkında birçok bilimsel araştırma mevcut ancak nasıl bir etkiyle bu faydaları sağladığı üzerinde bir netlik bulunmuyor. Kahve üzerinde yapılan yeni bir araştırma, kafeinin kardiyovasküler hastalıkları önleme konusundaki yeteneğinin ardında yatan sebebi ortaya koyuyor.
Kafein, karaciğerin LDP kolesterolü parçalamasını kolaylaştırıyor
McMaster Üniversitesi araştırmacıları, günde iki ila üç fincan kahvenin düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya "kötü" kolesterol seviyelerini azaltan kademeli bir etkiyi tetikleyecek kadar kafein içerdiğini söylüyorlar.
Ekip, düzenli kafein tüketiminin kan dolaşımındaki PCSK9 adlı bir proteinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldular. LDL kolesterol seviyesi yüksek olan insanlarda kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalıkların görülme ihtimali artıyor. Kahve tüketimiyle gerçekleşen PCSK9 seviyesinin azalması, karaciğerin LDL kolesterolü parçalama yeteneğini artırıyor.
Doğrudan PCSK9 üzerinde etkilerini gösteren kafeinin, aynı zamanda bir dizi kardiyometabolik hastalıkla ilişkili olduğu belirtilen SREBP2 adlı bir proteinin aktivasyonunu da engelleme özelliğine sahip olduğu görüldü. SREBP2 proteinin aktivasyonunun azaltılması kandaki PCSK9 düzeyini düşürüyor.
Araştırmacılar ayrıca, çalışmada gözlemlenenlerin ötesinde kafein ve türevlerinin ek sağlık yararlarını da araştırıyorlar. Ayrıca, kandaki PCSK9 düzeylerini düşüren yeni kafein türevleri yarattılar ve bunları kolesterolü düşürmek için yeni bir tedavi türü haline getirmeyi umuyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.