Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 540 milyar metreküp doğal gazın karaya ulaştırılması için hangi yabancı firmalarla iş birliği yapılacağı belli oldu. İngiliz şirket Subsea 7 ve Fransız şirket Sclumberg’in oluşturacağı konsorsiyum, Sakarya Doğal Gaz Sahası’nın geliştirilmesi için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile iş birliği yapacak.
Subsea 7'den yapılan açıklamada, "Schlumberger ve Subsea 7 konsorsiyumu, Sakarya doğal gaz sahasının geliştirilmesi için TPAO ile anlaşmaya vardı. Subsea 7'nin sorumluluğunda olacak iş 750 milyon doların üzerinde bir büyüklükte." ifadeleri kullanıldı. Şirketinin açıklamasına göre, anlaşma deniz altı üretim sistemleri, boru sistemleri, karaya çıkacak 170 kilometrelik boru hattının yapılmasını içeriyor.
TPAO tarafından yürütülen sondaj çalışmalarıyla bugüne kadar Karadeniz’de 540 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi. Daha fazla keşif için Fatih Sondaj Gemisi’nin çalışmaları sürüyor.
Keşfedilen doğal gazın işletilmesi ve karaya ulaştırılması için çalışmalar başladı. Keşfedilen gaza yakın bölgede denizaltı doğal gaz üretim tesisi ve Filyos kıyısı karasında doğal gaz işletme tesisi kurulumu yapılıyor.
Tam kapasite üretim 2027'de
Deniz altındaki üretim sistemine ilk etapta 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk geliyor. Üretim miktarı zamanla artacak. En yüksek üretim seviyesine 40. kuyu bağlandıktan sonra ulaşılacak. 2027'de 40. kuyunun bağlanması hedefleniyor. Bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak. Söz konusu üretim bugünkü rakamlarla, Türkiye’nin geçen yıl 48,2 milyar metreküp olan doğal gaz tüketiminin yüzde 30’unu karşılayabilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
10457 kez okundu.
33 kişi, toplam 34 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
karadeniz, doğal gaz ve