KZ, 2008’de kurulan, kurucularından biri eski Audio Technica mühendisi, biri de Batı klasik müzik sanatçısı olan bir marka. KZ EDX, ZSN PRO X ve ZSX’i görüyorsunuz, EDX ve ZSN PRO X’in kutusu biraz daha sade, kılıfı çıkarınca bir vitrin ve kulaklığın odağıyla alakalı tanımı görüyorsunuz. İçlerinden tipler ve dökümanlar çıkıyor. ZSX’in kutusu fiyatı dolayısıyla biraz daha özenli, kapağında koyu renkte “Unutmayın, kulaklık takmanın temel amacı müziğin keyfini çıkarmaktır” şeklinde bir yazı var, kesinlikle haklılar. Bunun da içinde tipler ve küçük bir döküman bulunuyor.
EDX, üç kulaklık arasındaki en uygun fiyatlı çözüm, beyazı var siyahı var, belki de daha az ilgi çekmesi adına siyahı daha uygun, zevk renk meselesi gerçi. Bakır renkli bir kablo ve 3.5mm açılı bir jack görüyoruz, bu telefon cebinizdeyken eğildiğinizde jack tabiri caizse gövdenize saplanmasın, uzun vadede de kırılmasın diye böyle. Uzunluğu gayet yeterli, kulağınıza taktıktan sonra yaklaşık 25cm kadar pay da kalıyor.
Örgü kolay kolay birbirine girmiyor, kırılacakmış gibi bir his de vermedi. Bir avantajı da şu, haznelere pinlerle bağlı, yani kablo bozuldu diyelim veya rengi hoşunuza gitmedi, yenisini alın değiştirin, bu fiyatı segmentinde öyle her zaman görebileceğiniz bir şey değil, en azından ülkemizde.Bir ünite var burada, üzerindeki tuşla müziği durdur, geç, geri gel, akıllı asistanı başlat, arama cevapla, böyle temel görevleri yerine getirebiliyor.
Yapıları çoğu kulaklıktan, şu ana kadar kullandıklarınızdan farklı olabilir. Kablo hazneyle birleştiği kısımda sert şeffaf bir malzemeyle kaplı, kulağınızın arkasından dolanıp tutunacak bir form veriyor. Bu sayede kanatçıklı bir yapısı olmasa da atladığınızda zıpladığınızda kulağınızdan düşmüyor. Tip seçimini iyi yapın, hem kulakta durması, hem ses yalıtımı hem de konforu için çok önemli. Hafifler ve kulak kanalına çok baskı uygulamıyorlar, saatlerce uyuşturmadan kullanılabilir. Kabloların üstü hafif yumuşak olduğundan hareket anında gövdenize kulağınıza hışır hışır bir ses iletmiyorlar.
ZSN PRO X. Siyah ve altın renk seçeneği var, dışarıya bakan kısmı renkli, içe bakan kısmı şeffaf ve gayet endüstriyel, gayet hoş görünüyor bence. Bunun kablosu gümüş renkli, yine üzerinde butonlu mikrofonlu ünite var, jack da açılı, haznelere pinlerle bağlanıyor. Yine bir miktar pay bırakıyor size, telefonumun yanına iliştiriyorum kalan payı. Sürücü ızgarası EDX’e göre gözle görülmeyecek kadar daha büyük ve çok az daha ağır, fark ediliyor ama yine EDX kadar iyi, tekrar söylüyorum, kutudan çıkan tiplerin hepsini denemeden konforu hakkında karar vermeyin.
KZ ZSX. Dışı metal malzemeden, soğuk metal hissi harika, rengi de oldukça oturaklı, bunun da içe bakan yüzeyinde farklı renk seçenekleri var, mavi, siyah ve mor şeklinde, buna mavi demişler ama zümrüte çok daha yakın bence. Kablosu da koyu renkli, değiştirilebilir pinli kablo yine, genel toplamda en şık kombinasyon ZSX’te bence. EDX ve ZSN PRO X’in ağırlıkları benzer ama bu hepsinden belirgin şekilde ağır. Başta kaliteli bir his veriyor bu ağırlık ama zamanla yorucu hale gelebiliyor.
Temel farklar ve teknik özelliklere inelim. EDX’te 1 tane 10mm dinamik sürücü var, 10Hz-20KHz dinamik aralığa sahip. ZSN PRO X’te 1 tane yüksek frekans dengeli, bir tane de 10mm çift manyetikli düşük ve orta frekans sürücü var, 7Hz-40KHz gibi fiyatına göre pek inandırıcı bulmadığım bir frekans aralığına sahip. ZSX’in içinde ise 1 tane çift manyetikli dinamik, 2 tane DWEK orta ve yüksek frekans odaklı, bir tane de yüksek frekans odaklı sürücü var. Yüksek frekanslının amacı özellikle çözünürlüğü ve detayı arttırmak, DWEK sürücülerin de görevi orta frekansları güçlendirmek. Farklı frekans aralıkları için sadece o aralığa optimize sürücüler kullanmak kağıt üstünde ideal bir seçenek ama asıl mesele ünitedeki toplam akustiği kontrol edebilmek, dengede tutabilmek, şimdi testlere geçelim.
EDX. Maksimum sesi kullandığınız kaynağa göre değişir lakin Samsung Galaxy S10+ ile gayet yüksek, %80 civarlarında kullandım en fazla, sonrası kulağımı çınlatıyor. Rap ve Trap parçaların özünü yansıtmaktan öte hayli keyif alabileceğiniz derinlikte ve vuruculukta bas sesler alabilirsiniz ama tabii ki ekolayzır ayarıyla sesini şekillendirmeniz gerek, bunun için Poweramp Equalizer veyahut PC’de PC Equalizer kullanabilirsiniz.
Baslar orta sesleri perdelemiyor ama sürücü çok hızlı bir sürücü değil, dolayısıyla vokalleri elle biraz açmakta fayda var. Tizlere geldiğimde Folk Rock, Enstrümental Rock seven birisi olarak detaylarda, ton ayrımında fiyatına göre beklediğimden kesinlikle çok daha iyisini buldum. Dinamik aralığı yeterli düzeyde, sağ sol ayrımı fena değil, sahne başarımı da aynı şekilde. Toplamda gayet kabul edilebilir, segmentinde mutlu edecek bir kulaklık.
ZSN PRO X. Maksimum sesi yine gayet iyi telefonda, %80’in üstü çınlatır. Bas tarafında EDX ile aynı baslar, derinlikleri vuruculukları güzel. İki sürücülü olduğundan ekolayzıra daha iyi tepki verebiliyor, sesi şekillendirmesi daha kolay. Midler, orta frekans aralığı daha iyi, akustik gitardan, enstrümental parçalardan daha çok keyif aldım, vokal sesler daha ideal bir noktada. Tizler, yüksek frekanslı sesler EDX’den iyi, çözünürlük daha iyi, detaylar daha belirgin, normal bir dinleyici olarak da deneseniz dinamik aralığının daha iyi olduğunu kolaylıkla fark edebilirsiniz ama 40KHz, bu biraz fazla iddialı. Toplamda neredeyse iki EDX fiyatında ama şöyle özetlenebilir, EDX mutlu eder, ZSN PRO X çok daha mutlu eder, aralarındaki Fiyat/Performansı en yüksek kulaklık bence bu.
ZSX. Maksimum sesi telefonda kulaklarını biraz aşındırmış biri olarak %100’de doyurdu, amfiyle kulaklarınızı acıtacak kadar ses alabilirsiniz. Bas tarafında aslında EDX ve ZSN PRO X’ten farklı değil, ikisiyle de aynı şekilde baslar ve vuruculukları güzel, gayet keyifli, ayara göre kulakları gıdıklıyor hatta. Orta frekanslar fena değil, vokaller ortada, basların altında kalmıyor ama ZSN PRO X’ten sonra beklediğim sıçramayı duyamadım, göremedim. Tizler tarafında ekolayzırda ince ayar yapmak gerekiyor, kulak tırmalayıcı, yorucu noktalara ulaşabiliyor ses. Detay anlamında baskın seslerin arka planda bırakabileceği küçük detayları dahi duyuyorsunuz, senelerce dinlediğiniz parçalarda yeni şeyler duymanızı sağlayabilir, ZSX dediğim gibi stüdyo seçtirir. Sahnesi fena değil ama ZSN PRO X’ten sonra yine daha iyisini beklemiştim, dinamik aralık baya baya iyi.
KZ EDX 120TL civarı, ZSN PRO X 220TL, ZSX ise 480TL civarı. Açıkçası EDX’in fiyatı civarında bütçesi olanlara, tizleri, detayları sevenlere biraz daha para biriktirin, Mi Pro HD alın diyordum, artık KZ EDX alın diyebilirim rahatlıkla, basıyla tiziyle çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor. ZSN PRO X Fiyat ve Performans dengesini çok tatlı bir noktada yakalamış, EDX’ten dinamik aralıkta belirgin bir şekilde iyi, ZSX ile arasında dağlar olmayan bir kulaklık, fiyatı günümüz şartları, uzun süre kullanacağınız düşünülürse gayet makul, net söylüyorum alınır, telefonla da rahatlıkla beslenir. ZSX fiyatı dolayısıyla daha fazlasını bekleten bir kulaklık, bir noktadan sonra artık küçük detaylara para yatırdığınızı söylüyor size ama benim meselem artık küçük detaylar diyorsanız olabilir. Lakin tekrarlıyorum, aralarında en çok sevdiğim, tavsiye edebileceğim kulaklık ZSN PRO X’tir.