Günümüz bilgisayar sistemlerinde yarı iletken materyaller temel alınıyor ve işlemciler bunun üzerine inşa ediliyor. Zaman zaman alışıldık yöntemin dışına çıkarak çok daha hızlı ve verimli sistemler inşa etmek isteyenler görüyoruz. Lightelligence girişimi bunlardan birisi.
Lightelligence kimdir?
Lightelligence aslında Yichen Shen’in doktora tezi. Nature dergisinde tezini yayınlayan Shen, sonrasında optik unsurlar kullanarak ışık hızında işlemler gerçekleştirebilme amacını ticari hayata dökmüş. Lightelligence girişim bu sayede ortaya çıkmış.
150 çalışanı olan Lightellicenge girişim 100 milyon dolar civarında fon elde etmeyi başarmış. Yatırımcıların da ilgisini çeken girişim bu yıl Fotonik ve Aritmetik İşlem Motoru – PACE adını verdiği projesi ile ses getirmeyi amaçlıyor.
PACE projesi elektronik ve fotonik unsurları tek bir kasada bir araya getiriyor ve belirli senaryoları ışık hızı ile gerçekleştirebiliyor. Elbette masamızdaki bilgisayardan bahsetmek pek mümkün değil. Daha çok derin öğrenme, makine öğrenme ve yapay zekâ işlemlerinde ekstrem hızlandırma sağlıyor.
GeForce RTX 3080 ekran kartından 350 kat daha hızlı işlem yaptığı ifade edilen PACE ayrıca enerji verimliliğinde de zirvede. Işık tabanlı olduğu için çevreye ısı da yaymıyor. Firma PACe donanımına uygun yazılımlar geliştirerek uzun yıllardır çözülemeyen matematik problemlerini de çözmeyi amaçlıyor.
Lightelligence ilk etapta üretime başlayabilecek miktarda bir yatırım toplamayı amaçlıyor. 2022 yılında pilot bir yapay zekâ sistemi hayata geçirilecek. 2023 yılında ise bulut altyapılar, finans ve perakende sektörleri için fotonik temelli donanım çözümlerinin piyasaya sürülmesi hedefleniyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
9031 kez okundu.
10 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
İşlemci, Donanım Bileşenleri