Anlık Bildirim

Maymun çiceği hakkında kritik açıklama: Mutasyon sayısı 50'ye ulaştı

Günümüzde Covid-19 salgını yeni yeni sona ermeye başlarken, maymun çiçeği hakkında gerçekleştirilen yeni bir araştırmada virüsün beklenendan çok daha hızlı mutasyona uğradığı ortaya çıktı.

Maymun Çiçeği virüsü beklenenden daha hızlı mutasyona uğruyor Tam Boyutta Gör

Covid-19 virüsünden sonra gelen ve 48 ülkede 3.500’den fazla kişiye bulaşan Maymun çiçeği virüsü hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Nature Medicine'de yayınlanan ''2022'de çok ülkeli maymun çiçeği virüsü salgınında filogenomik karakterizasyon ve mikroevrim belirtileri" başlıklı bir araştırmada, yeni virüsün beklenenden daha hızlı mutasyona uğradığı tespit edildi.

Bulaşma yolları değişebilir

Bilidiği üzere Maymun çiçeği virüsü, normalde Afrika kökenli bir virüs olmasına rağmen 50'ye yakın ülkede ortaya çıktı ve hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Bununla birlikte 15 hastadan alınan örnekler ile virüsün genetik bir çalışmasını tamamlayan araştırmacılar, önceki araştırmalarda yılda bir veya iki kez mutasyona uğradığı söylenen virüsün şu anda beklenenden 6 ila 12 kat daha sık mutasyon geçirdiğini keşfetti.

Çalışmanın tamamlanması ile birlikte virüsün 2018'den 2019'a kadar tespit edilen vakalarda görülmeyen 50 yeni mutasyon taşıdığını söyleyen araştırmacılar, mutasyonların çoğunun, virüsün insan bağışıklık sisteminde yer alan APOBEC3 adı verilen enzimler ile savaşması sonucunda oluştuğunu düşünüyor. Bununla birlikte hızlanan mutasyon oranı, maymun çiceğinin bulaşma yollarının değişmesine de yol açabilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3867 kez okundu.
25 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Maymun çiçeği virüsü, Teknoloji Haberleri ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim