ABD’de bulunan Cleveland Clinic tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalara göre türünün ilk örneği olarak nitelendirilen ve meme kanserinin en ölümcül formuna karşı geliştirilen bir aşı gerçeğe dönüşmeye bir adım daha yaklaşıyor.
Yapılan açıklamalara göre, hormon veya hedefe yönelik ilaç tedavilerine yanıt vermeyen ve yalnızca mastekomi ile önlenebilen üçlü negatif meme kanserine karşı geliştirilen aşının klinik denemeleri ABD’de başlıyor.
Şimdiye kadar üçlü negatif meme kanseri aşılarındaki gelişmeler laboratuvar çalışmaları ve hayvan araştırmaları ile sınırlıydı. Ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin verdiği yeni bir onay sayesinde insanlı denemelere başlanabilecek. Haberlere göre denemeler şu an için yalnızca nüks (tekrar) riski yüksek olan erken evre üçlü negatif meme kanserinden kurtulanları içerecek olsa da bir sonraki aşmada BRCA 1 gen mutasyonlarına sahip olanlar gibi yüksek risk altındaki insanlara da ulaşacak.
Cleveland Clinic Taussig Kanser Enstitüsü’nden G. Thomas Budd tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı: “Uzun vadede, bu aşıyı en az etkili tedavi yöntemlerine sahip olduğumuz meme kanseri türü için sağlıklı kadınlarda kanser gelişimini durdurabilmek için kullanmayı umuyoruz.”
Açıklamalara göre üçlü negatif meme kanseri, tüm meme kanserlerinin yalnızca yüzde 12 ila yüzde 15’ini oluşturuyor. Bu hastaların dörtte biri ise hastalık teşhisinden sonraki beş yıl içinde hayatını kaybediyor. Ayrıca üçlü negatif meme kanserinin Afro-Amerikan kadınlarda ve BRCA1 mutasyonlarına sahip olanlarda daha yaygın olduğu belirtiliyor.
Üç doz aşı yapılacak
Hastalığa eşlik eden bir proteini hedef alarak tümörleri savuşturmayı sağlayacak olan aşının denemeleri, son üç yılda erken evre meme kanseri tedavisi gördükten sonra tümörsüz olan 18 ila 24 insan üzerinde yapılacak. Araştırmacılar öncelikle birkaç hastaya düşük doz uygulayacak ve sonuçları takip edecek. Daha sonra ise hastalar her biri iki hafta arayla olmak üzere üç doz aşı olacaklar. Buna ek olarak da aşının bağışıklık sistemini uyaran bir ilaç içereceği de araştırmacılar tarafından belirtildi.
Açıklamalara göre ABD Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen klinik deneylerin Eylül 2022’de tamamlanması bekleniyor. Uzmanlar da beklenilen sonuçların verilmesi hâlinde aşının kanserle mücadelede önemli bir adım olacağının altını çiziyor ve aşının diğer tümör tiplerine de uygulanma ihtimali olduğunu söylüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.