mRNA tabanlı aşı üretiminin ilk meyveleri olan COVID-19 aşılarının oldukça başarılı sonuçlar vermelerinin ardından, Moderna firması şimdi de mRNA ile geliştirilmiş grip aşıları üretiyor. Aşı test aşamasının daha başlarında ve ilk kez bugün gönüllü insanlara verildi.
COVID-19 pandemisinin öncesinde oldukça deneysel olan mRNA teknolojisinin, gelecekte aşı üretilme konusunda devrim olacağı biliniyordu ve pandemi ile birlikte ilk meyvelerini gördük. mRNA tabanlı aşı üretimi, eski üretim aşılardaki gibi vücuda ölü virüs vermek yerine, virüslerin genetik materyallerinin bir kısmı virüsten ayrı bir şekilde vücuda veriliyor ve vücut bu materyallerden virus parçaları üretiyor ve ardından bağışıklık sistemi bu parçalarla savaşarak gerçek viruse karşı gerekli savunmaları öğreniyor.
mRNA tabanlı olmayan grip aşıları üretmek için, influenza virüsleri hücrelerde ve tavuk yumurtlarında üretiliyordu ve ardından öldürülerek aşı için hazır hale geliyordu, ancak bu yöntem oldukça uzun sürüyordu, Firmaların aylar öncesinden, o seneki grip virüslerinin varyantlarını tahmin edip ona göre hazırlaması gerekiyordu ve bu yüzden de aşıların efektifliği %50 civarında oluyordu, ancak mRNA tabanlı aşılar ile hem üretim süresi kısaltılabilir hem de daha efektif aşılar üretilebilir.
Tek aşı ile COVID-19 ve gribe karşı korunabiliriz
Moderna firması, gelecekte grip, COVID-19 ve diğer solunum sistemi hastalıklarına karşı tek bir aşı üretmeyi umduğunu belirtti, bu da tek bir doz aşı ile birden fazla hastalığa koruma sağlanabileceğini gösteriyor. mRNA tabanlı aşıların gelişmesi ile birlikte, ilerde daha efetkif ve birden fazla hastalığa karşı koruma sağlayan yeni aşılar görebiliriz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.