Dijital fotoğraf makinalarının hızla yaygınlaşmasının ardından filmli fotoğraf makinalarının pabucu resmen dama atılmış durumda. Halen ufak bir kitle belirli amaçlar için film'e kayıt yapan fotoğraf makinaları kullansa da, dijital fotoğraf makinası kullanan tüketicilerinin sayısının yanında bu grup oldukça ufak kalıyor. Bir de çektiği resmi anında baskı yapan fotoğraf makinaları var ki hem resim kalitesi hemde kullanış olarak pek iyi değiller. Şu anki duruma bakıcak olursak eğer, film üzerine kayıtla beraber fotoğrafçılara gidip resim bastırma alışkanlığı da bir hayli azalmış durumda. Bir çok fotoğrafcıda dijital ortamdan baskı yapabilme imkanı bulunsa da, insanlar artık resimleri internet üzerinden birbirleriyle paylaşıyor, dijital albümler yaratıyor ve resimlerini, cep telefonlarında, cep bilgisayarlarında, hatta müzik çalarlarında bile taşıyabiliyor.
Günümüz baskı teknolojilerinde, ister fotoğraf veya resim ister yazı olsun bir çok yönden dijital ortamın sunduğu nimetlerden yararlanamıyor. Baskı işinin büyük bir bölümü hala mekanik yollarla halledilmekte. Baskı kafası kayan, kartuşu bizen, düşük kaliteli ve kötü baskı yapan yazıcılar, insanları dijital ortama doğru yönlendiren bir diğer sebep. İnsanları fiziksel baskı yapmaktan soğutan bu etkenlerin bulunmadığı ZINK isimli baskı tekniği, fotoğraf tutkunlarını tekrar kağıt üstüne resim baskısı yaptırmayı hedefliyor. ZINK imaging isimli firma, yine aynı isimle geliştirdiği ZINK teknolojisinde mürekkep kullanmadan baskı yapabliyor, nasılmı?
ZINK'in bütün marifteti kullandığı özel kağıtta gizli. Kağıdın en üstünde koruyucu bir katman yer alırken, bu katmanın altında sarı, cyan ve magenta renk kristallerini içeren 3 farklı katman, ve en altta da beyaz renkli kağıt tabanı yer alıyor.ZINK bilimadamları tarafından geliştirilen bu kristallere Amorphochromic kristaller deniyor ve en canlı ver gerçekci baskıyı sunmak için geliştirildiğinden özellikle bahsediyorlar.
Baskıdan önce Amorphochromic kristaller renksiz bir yapıdalar. ZINK baskı kağıtları beyaz alt katmandan dolayı da normal bir fotoğraf kağıdı gibi gözükmekteler. ZINK baskı yapabilen bir cihaz, bu renk kristallerini ısı ile aktif hale getirip renklendiriyor. Verilen ısının miktarı ve süresi ise rengi belirliyor. Yine ZINK mühendisleri tarafından geliştirilen bir yöntemle 3 tabakadaki kristaller birbirlerine etki etmeden renklendirilebiliyor. Böylece bir katmandaki kristaller aktifleştirilirken, diğer katmanlarda bir değişim söz konusu olmuyor. Bu adresten firmanın internet sitesine gidip, kristallerin nasıl renk değiştirdiğini gösteren videolara göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Genel olarak ZINK'in avantajlarını sayacak olursak, en başta mürekkep, kartuş veya toner ihtiyacı duymaması. Sistemin kesinlikle en cezbedici yönü bu. Baskı kağıdınız ve enerjiniz olduğu sürece fotoğraf çıkarmaya devam edebilirsiniz. Bir diğer önemli husus ise ürünün taşınabilirliği. Fotoğraf kağıdından biraz daha büyük bir ürün ile baskıları gerçekleştirmek mümkün. Dahili fotoğraf makinası içeren baskı aletleriyle çektiğiniz anda resimleri kağıt üstüne basabilmeniz mümkün. Birde işin ekonomik boyutu var tabiki. Günümüzde orjinal renkli baskı kartuşları printerların fiyatlarından bile daha yüksekte. ZINK'de ise tek masrafınız fotoğraf kağıdı olacak. Bu kağıtların fiyatı hakkında henüz kesin bir bilgi olmasa da, pahalı olmayacağı yönünde. Eğer ZINK baskı makinaları ve kağıtları uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşabilirse, bir çok kişinin almak isteyeceği bir ürün olacaktır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.