Bir milyar dolardan fazla gelir elde ettiği Atom platformunda güncellemeye giderek Pine Trail kod adlı Atom 2 platformunu duyuran Intel cephesinde, firmanın iş ortakları yeni netbook'larını duyurmaya başladı. Platform bazında yonga sayısını üçten ikiye çekerek güç tüketimini ve üretim maliyetlerinde bazı kazanımlar elde eden Intel, Pineview kod adlı yeni nesil Atom işlemcilerinde hem entegre bellek hem de entegre grafik birimlerine yer vererek önemli bir hamle gerçekleştirmiş oldu zira Atom 2 işlemci ailesi endüstrinin entegre grafik özellikli ilk işlemcileri olarak yarıiletken tarihine adını yazdırmış oldu.
Atom 2 işlemci ve NM10 yonga setinden oluşan Pine Trail platformu mevcut Atom platformuna kıyasla daha gelişmiş bir yapı olmasına karşın, HD video hızlandırma desteği sunmuyor. Netbook'ların genel eğlence amacından öte yüksek taşınabilirlik ve kolay kullanım için hazırlandığına değişnen Intel, gelişmiş özelliklerin kullanımı noktasında muhafazakar davranmayı tercih ediyor. Intel'in bu noktada tedirginlik duyduğu temel detaylardan birisi ise yüksek tanımlı video hızlandırabilen sadece bir kilo ağırlığındaki gelişmiş netbook'ların CULV tabanlı ultra-ince notebook'ları tehlikeye sokabileceği düşüncesi.
Pine Trail tabanlı yeni nesil netbook'lar arka arkaya anons ediliyor, ancak 1080p video desteği sunulmuyor.
Nvidia'nın ION platformununu "pahalı ve gereksiz" olarak nitelendiren Intel, netbook'larda yüksek tanımlı video desteği için üçüncü parti HD hızlandırma yongalarının kullanılabileceğini açıkladı. Açıkçası Intel üçüncü parti kullamına ne ölçüde sıcak bakıyor bilemiyoruz ancak teknik anlamda mümkün olan bu seçeneği değerlendirecek dizüstü bilgisayar üreticilerinin olacağı düşünülüyor. Ancak yüksek tanımlı vide hızlandırma desteği sunabilecek üçüncü parti yonga sayısı ise bir hayli az. İşte o çözümlerin en yenilerinden birisi olan BCM70015 Crystal HD yongası üretici firma Broadcom tarafından resmi olarak tanıtıldı.
Pine Trail platformunu temel alan yeni nesil netbook'lar için geliştirilen yeni yonganın ilk etapta Asus, Dell ve Samsung gibi üreticiler tarafından seçilmiş modellerde kullanılacağı açıklandı. Adı geçen üreticilerden Dell resmi bildirisinde Broadcom tarafından geliştirilen, yüksek tanımlı video hızlandırma yongasını, opsiyonel seçenek olarak ilk çeyrekte Mini 10 modeline ekleyeceğini duyurdu. Broadcom BCM70015 özel algoritmalara sahip olan, düşük güç tüketimli yardımcı işlemci olarak tanımlanabilir. 1080p video oynatabilen ve pek çok formatla uyumlu olan yonga, flash video da hızlandırabiliyor.
Nvidia ION platformunu "gereksiz" olarak niteleyen Intel, HD video için 3. parti yongalara yeşil ışık yakıyor.
Destek verdiği video formatları arasında H.264/AVC, MPEG-2, VC-1, WMV9, MPEG-4, DivX, Xvid ve AVS gibi popüler medyaların yer aldığı yeni yonga için Broadcom özel bir gösterim yaptı. Standart bir Atom işlemcisinin 1080p video oynatamadığını zira işlemci kullanım oranın %90'ların üzerine çıktığını ve görüntülerin akıcılığını kaybettiğini hem de eş zamanlı olarak ikinci bir uygulamının çalıştırılamadığını belirten Broadcom, Crystal HD yongası ile 1080p video oynatımında işlemci yük durumunun %30 civarında seyrettiğini dolayısıyla ikinci bir uygulamanın da çalıştırıabileceğini belirtti.
Flash videolar ve Windows Media Player 12 için de donanımsal hızlandırma desteği sunan yeni yonga, yüksek tanımlı çoklu ortam içeriğinin oynatılması esnasında yükün önemli bir kısmını üzerine alarak, merkezi işlemci biriminde yani netbook işlemcisine daha az yük binmesini ve diğer uygulamaların da rahatça çalıştırılabilmesine olanak tanıyor. Ancak Broadcom tarafından yayımlanan videoya göre Crystal HD yongasının yüksek tanımlı video oynatım yeteneği için Nvidia ION platformundaki kadar başarılı olduğunu söylemek zor zira video oynatım esnasında işlemci kullanım oranı %30'ları bulabiliyor.
ION 2 geleneksel yonga seti tasarımdan farklı olarak takılabilir kart formunda olabilir.
ION platformuna baktığımızda ise PureVideo HD teknolojisi ile birlikte Nvidia daha düşük işlemci kullanım oranıyla 1080p video oynatım yeteneği vaat edebiliyor. Açıkçası Broadcom tarafından geliştirilen yeni yonganın üreticilere hangi fiyat üzerinden sağlanacağını şu an için bilmiyoruz ancak Crystal HD yongasını kullanan yeni bir netbook, kullanmayan ancak aynı konfigürasyona sahip olan diğer bir netbook'a göre birkaç on dolar daha pahalı olacak gibi görünüyor. Zira fiyat artışında hem yonga maliyetinin hem de yüksek tanımlı video oynatabilen netbook kavramının yaratacağı etkinin rol oynaması bekleniyor.
Video hızlandırma yongaları için kıyının öteki tarafı yani Nvidia cephesi de açıklamada bulundu. Broadcom ve benzeri HD video yongaları için düşüncelerini dile getiren Nvidia, video hızlandırma yeteneğine sahip bu yongaların sadece video gösteriminde işe yaradığının ancak sadece bundan ibaret olduklarını zira onun ötesinde oyun, video işleme ve genel kullanıma katkı gibi konularda katkı sağlamadıklarını belirtiyor. Netbook'lar için ION2 platformunu geliştiren Nvidia, değişen işlemci tasarımından ötürü ION 2 platformunda geleneksel yonga seti tasarımdan öte daha farklı bir yol izleyebilir.
Broadcom tarafından hazırlanan netbook'larda 1080p tanıtım videosu (Youtube)
Nvidia resmi herhangi bir açıklama yapmasa da ION 2 platformunun, yonga setinden öte PCIe uyumlu dahili kart formunda olacağı ve Broadcom tarafından hazırlanan Crystal HD yongasıyla benzer şekilde üreticilere tercihe bağlı seçenek olarak sunulacağı söyleniyor. Yani Atom 2 tabanlı herhangi bir netbook'ta ION 2 kartı kullanılarak Nvidia tarafından geliştirilen entegre grafik biriminin (ION platformuna göre 2 kat daha hızlı olacağı söyleniyor!) ve PureVideo HD teknolojisinin avantajlarından yararlanılabilecek. Ancak belirttiğimiz gibi Nvidia cephesi ION 2 ile ilgili iddialara açıklık getirmiş değil.
Editörün Notu: Broadcom firmasını ilk defa duyanlar, bu haberimize göz atabilirler. Broadcom 4 milyar doların üzerindeki gelirleriyle dünyanın en büyük 13. yarıiletken üreticisidir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.