Avrupa otomotiv endüstrisi, 14 Temmuz'da piyasaya sürülecek olan AB'nin "Fit for 55" enerji ve iklim paketinde CO2 emisyon standartlarının sıkılaştırılmasına hazırlanıyor ve yasa koyucular, endüstri liderleri ve üyeler arasında uzun ve şiddetli bir tartışma başlıyor.
Nisan ayında varılan bir anlaşmaya göre, müzakereciler bloğun toplam karbon emisyonlarını mevcut %40 hedefinden 2030 yılına kadar %55 oranında azaltmayı kabul etti. Yeni 2030 hedefi, neredeyse her iş sektörü için emisyon azaltma çabalarının hızlandırılması anlamına gelecek, ancak ayrıntılara henüz karar verilmedi.
Otomobil üreticileri için, binek otomobiller ve kamyonetlerde CO2 emisyonlarının sıkılaştırılması, elektrifikasyon hızının hızla artırılması gerektiği anlamına gelecektir. Avrupa Komisyonu'nda tartışıldığı bildirilen teklifler arasında, 2030'a kadar yüzde 60'lık bir emisyon azaltımı ve ardından 2035'e kadar yüzde 100'lük bir kesinti yer alıyor; bu, o zamana kadar içten yanmalı motorlu araçların satılmasının neredeyse imkansız olacağı anlamına geliyor.
Şiddetli tartışmaların ardından 2018'de onaylanan mevcut hafif araç (binek otomobiller ve hafif ticari araçlar) filosu CO2 emisyon hedefleri, 2021 standardı olan 95g/km’den 2025'te yüzde 15'lik bir azalma ve 2030'a kadar yüzde 37,5'lik bir azalma çağrısında bulunuyor. Otomobil üreticileri, Ocak 2020'den bu yana düzinelerce yeni tam elektrikli ve plug-in hibrit piyasaya sürerek bu hedeflere ulaşmak için elektrifikasyona büyük yatırım yapıyor.
14 Temmuz'da teslim edilecek teklifler, AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından tartışılacak.
Alman Otomotiv Sanayi Derneği (VDA), "Teknolojiyi bu kadar kısa bir süre içinde tek bir aktarma organı seçeneğiyle sınırlamak endişe verici ve tüketicilerin çıkarlarını hiçbir şekilde dikkate almıyor" dedi.
Otomobil üreticileri ve tedarikçileri içten yanmalı sistemden pil-elektrikli aktarma organlarına geçerken, istihdam üzerindeki etkileri konusunda uyarmaya devam etti. Bildiride, "Özellikle tedarik endüstrisindeki işler üzerindeki etkiler önemli olacaktır." dedi. "VDA adına Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo)tarafından yapılan bir hesaplama, mevcut AB hedefleriyle birlikte 2030 yılına kadar yaklaşık 215.000 işin etkilenebileceğini gösterdi."
Çoğu içten yanmalı motorlu otomobilin satışını 2030 yılına kadar sona erdirmeyi planlayan Birleşik Krallık, bu ayın başlarında İngiltere'nin Cornwall kentinde düzenlenen zirvede 7'li Grup liderlerini 2030'larda benzinli ve dizel araç üretimini sona erdirmek için bir tarih belirlemeye çağırdı.
Volvo'nun sürdürülebilirlik ve Volvo Cars stratejisi başkanı Anders Karrberg, Avrupa İklim Vakfı tarafından bu hafta düzenlenen bir forumda, tartışmanın odak noktasının elektrifikasyona geçişin nasıl hızlandırılacağı üzerine olması gerektiğini söyledi. Volvo'nun kendi hedefinin, büyük ölçüde 2030 yılına kadar yalnızca elektrikli otomobiller satarak 2040 yılına kadar karbon nötr olmak olduğunu söyledi.
“Tamamen elektrikli hale gelmek için iddialı tarihler belirlemede daha fazla üreticinin bize katılmasını umuyoruz” dedi ve ekledi; "2040 gibi uzun vadeli hedefler koymanın sizi pasif hale getirebileceğine inanıyoruz."
Karrberg, Volvo için AB'nin 2035 yılına kadar içten yanmalı satışlar için bir bitiş tarihi belirlemesini tavsiye ettiğini ve bir dizi ülke ve şehrin bu tarihleri ??şimdiden belirlediği bloklardan "açık bir yönlendirmeyi memnuniyetle karşılayacağız" dedi.
İklim kampanyacıları daha katı hedefleri memnuniyetle karşıladı
Etkili Transport & Environment grubundan Julia Poliscanova, 2020-21'de elektrikli araç satışlarının artmasının, bir pazar yaratmak için düzenlemelerin gerekli olduğunu kanıtladığını söyledi.
İklim Vakfı forumunda yaptığı konuşmada, "Bu sadece eğlence olsun diye birkaç yıl önce üzerinde anlaştığımız hedefleri değiştirmekle ilgili değil" dedi. "Bu, ilk olarak 2018'den bu yana hızlı gerçekleşeceğini bilmediğimiz teknolojik ilerleme göz önüne alındığında, ikincisi ise yeni Avrupa Komisyonu kapsamında yakın zamanda belirlenen daha yüksek iklim hedefleri göz önüne alındığında, eski düzenlemeleri güncellemekle ilgili."
Poliscanova, birçok otomobil üreticisinin 2035'ten çok önce içten yanmalı motor satışlarını bitirme taahhüdünde bulunduğunu, ancak gönüllü taahhütlerin yeterli olmadığını söyledi. Transport & Environment‘ın (T&E) bir raporuna göre, yalnızca Volvo ve Volkswagen Grubu 2030 standartlarını karşılamaya iyi hazırlanmış durumda. Tüm bu gönüllü taahhütler yerine getirilse bile, Avrupa yine de hedeflerin yüzde 10 altında kalacak” dedi.
Audi, içten yanmalı motor satışları için bir bitiş tarihi açıklayan en son marka oldu ve bu hafta bu tür motorları 2033 yılına kadar çoğu pazarda aşamalı olarak kaldıracağını doğruladı.
EURO 7 Belirsizlikleri
‘’Fit for 55’’ yönetmeliği tartışılırken bile, otomobil üreticileri, zararlı kirleticilerin egzoz borusu emisyonlarını yöneten gelecek Euro 7 düzenlemelerinde içten yanmalı motorlar için başka bir zorlukla karşı karşıya.
Alman Otomotiv Sanayi Derneği (VDA) , Nisan ayında, şu anda incelenmekte olan tekliflerin Euro 6 için olanlardan beş ila 10 kat daha sert olduğunu ve otomobil üreticilerinin popülerlik kazanan plug-in hibritler de dahil olmak üzere içten yanmalı motorlu arabaları satmalarını imkansız hale getirebileceğini söyledi.
Avrupa Komisyonu, Kasım ayında Euro 7 standartlarına ilişkin nihai kararını verecek. Nihai düzenlemeler 2027 yılına kadar uygulamaya konulabilir.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: