Anlık Bildirim

Otonom ve elektrikli yerli araç Tragger'in testleri başladı

Bursa'daki Tragger isimli firma tarafından aynı isimle geliştirilen Tragger isimli araçlar otonom sürüş özelliğine kavuşuyor. Otonom sürüş testleri başladı.

Otonom yerli araç Tragger Tam Boyutta Gör

Türkiye’deki elektrikli hizmet aracı üretimi büyüyor. Bursa’da yerli ve milli imkanlarla geliştirilen elektrikli hizmet aracı Tragger’in otonom test sürüşleri başladı. Otonom sürüş özelliğine sahip Tragger, 2022'nin ilk çeyreğinde Avrupa'da satışa sunulacak.

Elektrikli şehir içi hizmet araçlarına ilgi epey arttı. Özellikle de kargo ve taşımacılık sektöründe bu araçlar rol almaya başladı. Son olarak olarak bu minik araçların otonom versiyonları ABD ve Avrupa yollarında boy göstermeye başladı. Tragger tarafından üretilen elektrikli araçlar, havalimanlarında ve fabrikalarda kullanılıyor. Bu sene üretilen araçların yaklaşık yüzde 10’u yurt dışına satıldı.

Otonom ve elektrikli yerli araç: Tragger Tam Boyutta Gör

Tragger’in yerlilik oranının yüzde 65'in üzerinde olduğunu belirten Tragger kurucu ortaklarından Saffet Çakmak, "Tabii yerlilik biraz görece bir konu. Parça sayısına göre, parça fiyatlarına göre bakılıyor. Aslında çok dikkate alınmayan bir konuda bir bilgi vereceğim; böyle bir araç ortaya çıkarabilmek için 200 bin saatlik tasarım ve mühendislik yapmışız. Bunu da içine koyduğunuz zaman şu anda araçlar yüzde 75-80 yerlidir. Yakında otonom özelliklerini kazandırarak Türkiye'de üretilmeyen bazı komponentleri de geliştirerek zannediyorum 2-3 yıl içerisinde yüzde 85 gibi bir yerliliği ülkemize kazandırmış olacağız." dedi.

Seviye 4 otonom olacak

Tamamen Türkiye'deki mühendisler ve tasarımcılar tarafından üretilen Tragger’in otonom sürüş özelliğine kavuşması için FEV Türkiye ile iş birliği yapıldı. FEV Türkiye, Tragger’i Seviye 4 otonomiye ulaştıracak. Araç, tamamen yapay zekanın kontrolünde yol alacak. Fabrika, depo, havaalanı, kampüs, liman gibi alanlarda sürücüsüz bir şekilde yük ve insan taşıyacak. Ayrıca olası bir problem anında uzaktan internet üzerinden kontrol edilebilecek.

Tragger Pro serisi aracın otonom özelliklerini anlatan Göçmez, şunları söyledi:

"Nedir dördüncü seviye? Her şeyin her yerde değil, tanımlanmış coğrafyada uygulandığı bir seviye... Nedir bu tanımlanmış coğrafya? Tragger aracımızın hizmet tanımının yapıldığı kapalı-açık alanlar, havalimanları fabrika gibi... Biz bu coğrafyayı araca öğretiyoruz ve araç, bu tanıdığı coğrafyanın içinde A noktasından B noktasına tam otonom bir şekilde, şerit değiştirerek, önüne bir şey çıktığında durarak, bütün bu kararları, gazı, freni ayarlayarak ulaşıyor. Bu 4'üncü seviye otonomi..."

Elektirkli otonom Tragger özellikleri ve çıkış tarihi 

Tragger araçlar, 700 kilogram yük taşıma ve 2 ton çekme kapasitesine sahip. Yüklü halde yüzde 17’lik eğimi tırmanabiliyor. Araç, hızlı veya yavaş olmak üzere iki farklı seçenekte yol alabiliyor. Aracın bataryası, 220V'luk geleneksel şebeke akımıyla 6 saatte yüzde 100 doluluğa ulaşıyor. Firmanın ihtiyaç duyduğu menzil kapasitesine göre batarya yerleştiriliyor. Diğer özellikler modüler şekilde sunuluyor. İhtiyaca göre çeşitli özelleştirmeler yapılıyor.

Otonom Tragger’in 2022’nin ilk çeyreğinde satışa sunulması hedefleniyor. İlk olarak Avrupa ardından ABD ve sonrasında MENA ülkelerinde satılması planlanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6682 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
otonom, Yapay Zeka ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim