Bilindiği üzere aşılanmanın artmasıyla birlikte birçok ülke Covid-19 kısıtlamalarını esnetmeye başladı. Türkiye de bu ülkelerden birisi. Ancak sonrasında Delta varyantının yayılmasıyla bu ülkelerin bazıları tekrar kısıtlamaları geri getirmeye başladı. Şimdi kısıtlamaları gevşeten 6 ülkede Covid-19 seyrinin nasıl ilerlediğine bakalım.
İsrail
İsrail koronavirüs sürecini ve sonrasındaki aşılama sürecini en iyi yöneten ülkelerden birisi oldu. Aşılanma belli bir eşiği aştığında da Şubat ayında gevşemeler başlatıldı. Bir ay önce de açık alanlarda maske takma yasağı kaldırıldı. Nüfusunun yarısından fazlasının aşılanmasına rağmen geçtiğimiz Salı günü 24 saat içinde 754 yeni vaka bildirilerek zirve yaptı. Bu yüzden otoriteler geri adım atarak yeni düzenlemeleri masaya yatırdılar. Bu düzenlemeler içinde maske takmaya geri dönme de var.
Hollanda
Aşılanma artıp vakalar düşmeye başlayınca Hollanda da Haziran ayı sonunda açılma sürecine girmişti. Neredeyse bütün alanlardan maske zorunluluğu kaldırıldı. Ancak şimdi tekrar vakalar artmaya başladı. Dahası Aralık ayından bu yana olan en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Öte yandan vakaların artışı hastaneye yatışı fazla artırmadı. Bu da elbette aşılanmanın etkisi.
Geçtiğimiz Cuma günü Hollanda Başbakanı Mark Rutte birkaç hafta önce açıklanan gevşemeden geri adım atarak tekrar önlemler ilan etti. Bununla birlikte Rutte süreci iyi değerlendiremediği için kamuoyundan özür diledi.
Güney Kore
Güney Kore salgının başladığı dönemde aldığı hızlı tedbirlerle, salgının ilk süreçlerini çok iyi yönetmişti. Öte yandan geçen ay hükümet açık alanlarda maske yasağını kaldırdı ve küçük gruplar halinde vatandaşlarının toplanmasına izin verdi. Ancak bunu nüfusunun çoğu aşılanmamışken yaptığı için şu an Güney Kore'de salgının başından beri olan en fazla vaka artışları yaşanıyor.
Vaka artışları arttıktan sonra hükümet mesafe kurallarını tekrar sıkılaştırmaya başladı. Seul'de ilan edilen kurallar uyarınca akşam 18.00 sonrası bir kişi aynı evde yaşadığı insanlar dışında bir kişiyle daha görüşme hakkına sahip.
İsveç
İsveç salgının başında beri bazı küçük önlemler dışında halkına yaptırım uygulayacak çok az önlem aldı. Ancak hükümet yavaş yavaş bu önlemleri de kaldırmaya başladı. 1 Temmuz'dan itibaren spor stadyumlarında 3 bin seyirci bulunabilecek ve mekanların saat kısıtlamaları gevşetilecek. Havaların iyileşmesiyle birlikte insanlar daha çok dışarıda olduğu için İsveç'te ilkbahardan bu yana vaka sayıları hep düşüyor.
Avustralya
Avustralya da koronavirüs sürecini iyi yöneten ülkelerden. Ülkede geçen yıl bazen günlerce hiç yeni vaka görülmedi. Bir yerde yeni vaka çıktığı vakit yetkililer anında orayı kapatıyorlar ve vakalar sıfırlanana kadar açmıyorlardı. Ancak Haziran ayında Sidney'de Delta varyantı görüldü ve bu büyük kent kapanmaya girdi. Hala da devam eden kapanmanın Temmuz sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Sidney'de şimdilik günlük 100'ün üzerinde vaka çıkıyor. Ancak %90'ı aşılanmayan ülkede yetkililer endişeli.
ABD
Joe Biden yönetiminin yürüttüğü hızlı aşılama kampanyasıyla birlikte eyaletlerin bir çoğunda kısıtlamalar kaldırılmaya başlandı. %70'i aşılanan New York'ta neredeyse hiçbir kısıtlama kalmadı. Son iki hafta içinde Delta varyantının etkisiyle vakalar artmış olsa bile Ocak ayında görülen vakaların hala onda biri kadar. Öte yandan Delta varyantı da aşılamanın düşük olduğu yerlerde yayılması endişe veriyor. Kaldı ki hastaneye yatanların da bir çoğu aşısız insanlardan oluşuyor. Bu anlamda yetkililer hala maske takmanın gerekli olduğunu söylüyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6547 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
delta varyantı, Popüler Bilim