- Kullanımı kolaylaşıyor
- Pardus 21 ile uygulama ve paket depolarındaki güncellemeler:
- Pardus 21 iso nasıl indirilir?
- Yorumlar
Pardus’un bugüne kadarki en büyük güncellemelerinden Pardus 21.0 güncellemesi yayınlandı. Pardus 21 ile birlikte arayüz tasarımında köklü değişikliğe gidildi. Tasarımsal değişikliklerin yanında daha hızlı ve daha kararlı yapıya kavuştu.
TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde yerli imkanlarla geliştirilen Pardus işletim sistemi Debian GNU/Linux temeli üzerinden geliştiriliyor. Bugün yayınlanan güncelleme ile sürüm numarası 19.5’ten 21’e yükseldi. 2023’e kadar yayınlanan güncellemeler Pardus 21 sürüm numarasıyla yayınlanacak. Linux çekirdeğinin 5.10 LTS sürümünü kullanıyor. 2026 yılının sonuna kadar güvenlik güncellemelerini alacak. Böylelikle kurumsal kullanıcıların uzun süreli destek ihtiyacını karşılayacak.
Pardus 21 ile işletim sisteminin renk paleti değişti. Simge setleri yenilendi. Xfce 4.16 masaüstü ortamı oldukça modern görünüme kavuştu. Xfce 4.16 masaüstü ortamı hızlandırıldı. Eski bilgisayarlarda daha hızlı deneyim sunacak. Gnome masaüstü ortamında ise Gnome 3.38 sürümü kullanılıyor. Parmak izi okuyucu, ebeveyn denetimi, kolay kablosuz internet paylaşımı gibi yeni özellikler eklenmiş.
Kullanımı kolaylaşıyor
Windows’a alışık kullanıcılar Pardus’a geçtiğinde başta afallıyor ve ayar yapmakta, uygulama indirmede zorlanıyordu. Pardus 21, yeni kullanıcılara kolaylık sağlayan pek çok yenilik ile geliyor.
Pardus 21’in kurulumundan sonra kullanıcıyı Hoşgeldiniz uygulaması karşılıyor. Bu uygulama ile kullanıcılar masaüstünü kolay şekilde yapılandırabiliyor, duvar kağıdını ve renk temasını seçebiliyor, masaüstündeki simgelerin büyüklüğünü ayarlıyor. Sık kullanılan çeşitli ayarların kolay şekilde değiştirlimesini sağlıyor.
Pardus 21 ile birlikte Pardus Mağaza rafa kaldırılıyor ve yerini Pardus Yazılım Merkezi’ne bırakıyor. Pardus Yazılım Merkezi, binlerce uygulamanın tek tıkla kurulabilmesine olanak sağlıyor.
Kullanımı kolaylaştıran diğer yenilik ise sürücü tarafında yapılmış. AirPrint ve AirScan altyapısı sayesinde kullanıcılar binlerce yazıcı ve tarayıcıyı sürücü derdi olmadan tak çalıştır şekilde kullanabilecek.
Pardus Güç Yöneticisi ismindeki yeni yazılım ile sistemin güç tüketimi tek tıkla değiştirilebiliyor. Performans, güç tasarrufu, yüksek güç tasarrufu gibi 5 farklı güç seçeneği sunuluyor.
Pardus 21’in dikkat çeken yeniliklerinden birisi de exFAT dosya sistemi desteğinin eklenmesi oldu. FAT32’nin gelişmiş versiyonu olan exFAT dosya sistemi sayesinde kullanıcılar USB sürücü ve SD kartlardan dosya transferi yaparken 4 GB sınırına takılmayacak. exFAT formatındaki USB bellekler ve SD kartlar, Windows ve MAC bilgisayarlarda da kullanılabiliyor. Böylece farklı işletim sistemi kullananların işi kolaylaşacak.
Pardus 21 kurulum paketinin içerisinde kullanıcıların ihtiyaç duyacağı ofis yazılımı LibreOffice, grafik düzenleyici Gimp, Mozilla Firefox, Google Chrome, müzik ve video oynatıcı yazılımları yer alıyor. İnternet araçları, video düzenleyici, ses düzenleyici ve yüzlerce oyun da Pardus 21 paketine dahil edilmiş.
Pardus 21 tasarımsal ve kullanışlı özelliklerinin yanı sıra hız, güvenlik ve kararlılık geliştirmeleri de içeriyor.
Pardus 21 ile uygulama ve paket depolarındaki güncellemeler:
-
Linux çekirdeği 5.10 LTS (Uzun Süreli Destek) sürümü
-
LibreOffice 7.0 (Ofis yazılımları seti)
-
Apache 2.4.48
-
BIND DNS Server 9.16
-
Calligra ofis yazılımları paketi 3.2
-
Cryptsetup 2.3
-
Emacs 27.1
-
Gimp 2.10.22 (Profesyonel grafik düzenleyici)
-
GnuPG 2.2.20 (Şifreleme aracı)
-
Inkscape 1.0.2 (vektörel çizim uygulaması)
-
PHP 7.4
-
PostgreSQL 13
-
Python 3, 3.9.1
-
Samba 4.13 (Ağ ve çevresel birim erişim/yönetim aracı)
Pardus 21 iso nasıl indirilir?
Pardus 21'i indirmek için http://www.pardus.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
20702 kez okundu.
59 kişi, toplam 74 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Linux, pardus ve