Rory Cellan-Jones'a 2019 yılında ilk olarak Parkinson hastalığı teşhisi konuldu. Dünyada 10 milyon kadar insanı etkileyen ve hızla büyüyen bir nörolojik sorun olan bu hastalığın bir tedavisi yok. Semptomları tedavi etmek için ilaçlar var ancak kesin bir çözümden çok uzak bunlar. Yalnızca belirtileri gidermek üzerine yani.
Jones ilaçların işe yarayıp yaramadığını bile bilmediğini söylüyor. Ayağını sallamasını veya sürüklemesini ortadan kaldıracak eksik dopamin için doğru dozda ilaç uygulamak ancak deneme yanılma ile mümkün. Daha sonra Jones'a St. Mary's Paddington Hastanesi'nden Dr. Yen Tai ona yeni bir ilaç yazdıktan sonra, Parkinson tedavisine karşı teknolojinin nasıl kullanılabilir olduğundan bahsediyor.
Dr. Yen Tai ile Imperial College'dan mühendisler Parkinson hastalığının takibi için sensörlü bir cihaz geliştiriyorlar. Jones burada neredeyse bir deneme yanılma uygulayıcı olarak işlev görüyor. Her sabah kalkıp cihazı koluna takarak verilerinin cihaza kaydedilmesini sağlıyor. Bu giyilebilir cihaz neredeyse bir kalem büyüklüğünde. Bir sensör yardımıyla ve yapay zeka (AI) teknolojisiyle hastanın hareketlerini, semptomlarını takip ediyor. Hastalar gün içinde çeşitli egzersizlere sokularak reaksiyon vermeleri ölçülüyor. Araştırmacılar bu veriler sayesinde kişiye özel tedavi uygulanabileceğini söylüyor. Şimdilik ticari üretimine geçilmekten çok uzak olan bu ticari sensörler, gelecekte hastalıkla baş etmek adına güzel sonuçlar verebilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.