Maliyeti yüksek OLED ekranlar yerine yaygın kullanıma yönelik yeni teknolojiler arayan Samsung, iki yıl önce QD-OLED teknolojisini geliştirmeye başlamıştı. Ne var ki işler istendiği gibi gitmiyor.
QD-OLED teknolojisi neler sunuyor?
QD-OLED olarak tanımlanan yeni melez ekran teknolojisi kuantum noktalarını ve organik tabanlı piksel yapılarını bir araya getiriyor. Boyutu 2-10 nm arasında değişen nanoparçacıklara bir ışık çarptığında her nokta ışığı farklı bir dalga boyunda yayıyor. Yayılan ışık dalga boylarındaki farklılıklar da farklı renklerin oluşmasını sağlıyor. QD ekranlar da bu küçük nanoparçacıklar sayesinde derin siyahlar, daha parlak renkler ve enerji verimliliği elde edebiliyor.
Samsung 2020 sonlarında QD-OLED ekranların test üretimine başlamıştı. Geçen yılın sonlarında ise hacimli üretime geçiş planlanıyordu. Ne var ki Samsung henüz yüzde 30 verimliliğe ulaşabilmiş durumda.
Tesislerin yıllık olarak 1 milyon QD-OLED TV ve monitör paneli üretecek kapasitede olduğu belirtiliyor. Ne var ki bunun için verimliliğin en az yüzde 70 seviyesinde olması gerekiyor. Yani şimdilik hacimli üretim pek mümkün değil.
Samsung her çeyrek dönemde bir projenin tüketici tarafındaki yansımasını inceleyerek yatırımlarını değerlendiriyor. Bununla birlikte QD-OLED için pazarda yeterli veri olmadığı ve bu çeyrekte bir değerlendirme yapılmayacağı ifade edildi.
Diğer taraftan Samsung’un bir süre izlemede kalarak bekleyeceği ve QD-OLED tesislerinde genişlemeye gitmeyeceği de belirtiliyor. Bunun yerine oksit TFT ve kuantum noktaları kullanılan Quantum Dot Nanorod LED – QNED panellere geçiş yapılması düşünülüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.