Rekabet Kurumu, 11 Ocak 2021 tarihinde WhatsApp’a soruşturma başlatmış ve 11 Mart 2021 tarihinde geçici tedbir kararı almıştı. Bu kararın gerekçesi yayımlandı.
WhatsApp bu yılın başlarında gizlilik sözleşmesinde değişikliğe gitmiş ve kullanıcıların bu sözleşmeyi kabul etmemesi halinde uygulamayı kullanamayacağını duyurmuştu. Bu karardan geri adım atan WhatsApp, yeni sözleşmeyi 15 Mayıs’ta devreye aldı ve kabul etmeyen kullanıcılara herhangi bir kısıtlama yapılmayacağını duyurdu.
Rekabet Kurumu tarafından alınan geçici tedbir kararının gerekçesine göre kullanıcılar WhatsApp verilerini Facebook ile paylaşmayı 2016 yılından beri kabul etmiş durumda. WhatsApp ve Facebook arasında 2016 yılından beri karşılıklı olarak veri paylaşımı yapılıyor. Kullanıcıya sunulan yeni güncelleştirmede verilerin üçüncü taraf ile paylaşılmayacağı belirtiliyor.
Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre;
"- Rekabet Kurulunun 11.01.2021 tarihli, 21-02/25-M sayılı kararıyla başlatılan soruşturmanın kapsamından WhatsApp Inc.’in çıkarılmasına,
- Yapılan yeniden değerlendirme sonucunda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 11. maddesi çerçevesinde Rekabet Kurulunun 11.01.2021 tarihli, 21-02/25-10 sayılı Kurul kararının kaldırılmasına, geri alınmasına, değiştirilmesine veya yeni bir işlem yapılmasına yer olmadığına 21-13/162-69 8/12 gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere Kurul Üyesi Ahmet ALGAN’ın farklı gerekçesi ve OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir."
Kurul Üyesi Ahmet ALGAN’ın farklı gerekçesine göre;
"1. Soruşturma tarafı teşebbüslerin, Türkiye’deki kullanıcıların gerek herhangi bir Facebook ürününün kullanımıyla paylaşılan gerekse de ağ kullanırken tarayıcı veya cihaz aracılığı ile otomatik olarak iletilen verilerinin, kendi aralarında paylaşılmasının,
2. Kullanıcıların, soruşturma tarafı teşebbüslerden aldıkları ürün ve hizmetler kapsamında sundukları verilerinin başka ürün ve hizmetler kapsamında kullanılmasına yönelik getirilen koşulların, durdurulmasını içeren yeni bir geçici tedbir kararı alınmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır."
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.