Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının 2030'a kadar olan yol haritasına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Bu kapsamda ittifakın gelecek beş yılda ortak elektrikli araçlar geliştirmek için 23 milyar euro yatırım yapacakları bildirildi.
Ortak platform kullanım oranı 2026'da %80'e çıkacak
Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamada, Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının, "2030 elektrikli araçları planı" kapsamında, gelecek dokuz yıl boyunca 35 yeni elektrikli araç modelini piyasaya süreceği belirtildi. Üstelik bu araçların yüzde 90'ının beş ortak platform üzerine inşa edilmesi planlanıyor.
Söz konusu platformlar; CMF-AEV, Kei-EV, LCV-EV, CMF-BEV ve CMF-EV olarak sıralanıyor. Bunlardan sonuncusu, 15'ten fazla C ve D segmenti elektrikli otomobilin temelini oluşturacak.
Mitsubishi ile başlayacak olursak, şirket, Avrupa'daki varlığını Renault'nun çok satan modellerini temel alan iki yeni modelle güçlendirecek. Bunlardan biri B-SUV segmentinde yer alan yeni nesil Mitsubishi ASX olacak ki bu model bir sonraki nesil Captur'u temel alacak.
Mitsubishi'nin Renault temelli ikinci modeli henüz bilinmiyor ancak bu aracın Bursa'da üretilme ihtimali yüksek görünüyor. Daha önce Renault'nun Mitsubishi için üreteceği modellerden birinin İspanya'da diğerinin Bursa'da üretileceği iddia edilmişti. ASX'in Captur'un yanında İspanya'da üretileceğini düşündüğümüzde, ikinci modelin de Türkiye'de üretilme ihtimali güçleniyor. Bu arada her iki model de 2023'te gelecek.
Nissan'a baktığımızda ise 2030'a kadar elektrik destekli 23 yeni model üreteceğini görüyoruz. Bunlardan kaç tanesi tamamen elektrikli olacak henüz belli değil. Ancak yapılan duyuru kapsamında Micra'nın halefi olarak yepyeni bir EV'nin geleceğini biliyoruz. Söz konusu model Renault 5 ile aynı platformu kullanacak ve Fransa'da üretilecek. Öte yandan Leaf'in halefi olarak yeni bir elektrikli crossover'ın da piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Renault tarafında ise yeni bir açıklama yok diyebiliriz çünkü şirket piyasaya süreceği elektrikli araçları geçtiğimiz yıl açıklamıştı. Hatırlatmak açısından elektrikli Renault 5 üretiminin 2022 sona ermeden başlayacağını, Renault 4 ve onun hafif ticari sınıfındaki ikizinin de 2024'te geleceğini söyleyebiliriz. Elektrikli araçların yanı sıra Renault, yeni bir yedi koltuklu SUV da piyasaya sürecek.
Elektrikli araçlara yönelik bir plan yapıyorsanız batarya konusunu da garantiye almanız şart. Bu konuda da planlarını açıklayan ittifak, 2030 itibariyle batarya üretiminde 220 gigavatsaatlik kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. İttifak, batarya maliyetlerini 2026'ya kadar yüzde 50 ve 2028'e kadar yüzde 65 oranında azaltarak elektrikli araçları daha erişilebilir yapmayı planlıyor. Bir sonraki adım katı hal bataryalar olacak. Onların geliştirilmesinden de Nissan'ın sorumlu olduğu açıklandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über