Anlık Bildirim

Robotları daha hızlı ve güçlü kılan elektro-hidrolik kas sistemi geliştirildi

Günümüz robotlarının çoğu yürümek için motorlara güveniyor. Ancak elektro-hidrolik kas sistemi ile robotların elektrik motorları yerine kaslardan güç aldığı yeni bir çağ başlıyor.
Robotlar için elektro-hidrolik kas sistemi geliştirildi Tam Boyutta Gör
ETH Zürih ve Max Planck Enstitüsü'nden araştırmacılar, kaslarla çalışan yeni nesil bir robot bacağı geliştirdiklerini duyurdular. Bu yenilik, robot teknolojisinde çığır açarak, mevcut motorlarla çalışan robotlardan çok daha esnek ve hareketli robotların önünü açabilir. Geliştirilen bu kas gücüyle çalışan robot bacağı, hayvanların kas yapısını taklit ederek zıplama ve engebeli arazilere uyum sağlama gibi karmaşık hareketler yapabiliyor.

Yeni kas sistemi ile daha hızlı, daha esnek robotlar mümkün

Robotlar için elektro-hidrolik kas sistemi geliştirildi Tam Boyutta Gör
Araştırma ekibi, bu robot bacağının çalışma prensibini hayvanların kas yapısından ilham alarak geliştirdi. "Kas-iskelet sistemi" olarak adlandırılan bu yapı, yapay fleksör (bükücü) ve ekstansör (gerici) kaslarla hareket ediyor. Robot iskeletine bağlanan bu kaslar, elektro-hidrolik aktüatörler aracılığıyla çalışıyor. Aktüatörler, içerisine yağ doldurulmuş plastik torbalardan oluşuyor ve elektrik yüklendiğinde torbaların kısalmasıyla hareket gerçekleşiyor. Bu sistem, canlılarda görülen çift kas hareketlerini taklit ederek bir kasın kasılırken diğerinin gevşemesini sağlıyor.
Robotlar için elektro-hidrolik kas sistemi geliştirildi Tam Boyutta Gör
Yapay kasların hareketi, torbalara uygulanan elektrik voltajı ile kontrol ediliyor. Torbalara yerleştirilen elektrotlara verilen voltaj arttıkça elektrotlar birbirine yaklaşarak yağın aktüatör içine kaymasını ve torbanın kısalmasını sağlıyor. Bu basit ama etkili sistem, robot bacağının esnek ve hızlı tepkiler vermesini mümkün kılıyor. Hangi aktüatörlerin büzüleceğini veya uzayacağını kontrol etmek için ise bilgisayar kodu ve yüksek voltajlı amplifikatörler kullanılıyor.

Enerji tüketimi de düşüyor

Robotlar için elektro-hidrolik kas sistemi geliştirildi Tam Boyutta Gör
Yeni robot bacağı, enerji verimliliği açısından da oldukça iddialı. Geleneksel elektrik motorlu robot bacaklarına göre çok daha az enerji tüketiyor. Özellikle bükülü bir pozisyonda uzun süre durması gerektiğinde elektrik motorlu bacakların aksine, kas gücüyle çalışan bu bacak çok daha az enerji harcıyor. Ayrıca sistemin elastik yapısı sayesinde tıpkı canlılarda olduğu gibi engebeli arazilere esnek bir şekilde uyum sağlayabiliyor.

Araştırmacılar, bu yeni teknoloji sayesinde gelecekte tamamen kas gücüyle çalışan yürüyen robotlar geliştirmeyi hedefliyor. Bu robotların, özellikle kurtarma operasyonlarında kullanılabileceği öngörülüyor. Zorlu arazi koşullarında, insan gibi esnek ve hızlı tepki verebilen robotlar, acil durumlarda hayat kurtarıcı olabilir. Henüz zıplama hareketinde bazı sınırlamalar bulunsa da, araştırmacılar bu eksiklikleri gidermeyi ve tam fonksiyonel yürüyen robotlar geliştirmeyi planlıyorlar. Aşağıdaki videodan robot bacağın nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz.

Kaynakça https://interestingengineering.com/innovation/muscle-powered-robot-leg-jumps-higher https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2024/09/artificial-muscles-propel-a-robotic-leg-to-walk-and-jump.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim