Journal of Geophysical Research: Earth Surface adlı akademik dergide yayınlanan bir araştırmaya göre Rusya’da bulunan buzullar, iklim değişiklikleri nedeniyle her yıl milyarlarca ton buzul kaybediyor.
Edinburgh’da bulunan bir araştırma ekibi, iklim değişikliklerinin buzullar üzerindeki etkilerini incelemek için Avrupa Uzay Ajansı’nın CryoSat-2 uydusundan toplanan verileri inceledi. İncelemeler sonucunda da 2010-2018 arasında kaybedilen buz miktarının Hollanda kadar büyük bir alanı oluşturduğu ortaya çıkarıldı.
Her yıl 11.4 milyar buz eriyor
Ekip, analizlerinde yaklaşık 50.000 mil karelik (129.499 kilometrekare) bir alanı kaplayan Novaya Zemlaya ve Severnaya Zemlya takımadalarını inceledi. Bunun sonucunda da bu takımadaların her yıl 11.4 milyar ton buz kaybettiği gözlemlendi.
Araştırmacılar, erimelerin gün geçtikçe hızlanacağını belirtirken toplanan verilerin ileride yaşanacak olan erime oranlarını da tahmin etmede işe yarayabileceğini vurguladı.
Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Paul Tepes de çalışma ilgili, “Rus Kuzey Kutbu bölgesinde yaşanan buzul erimelerini uydu verileri sayesinde izleyebildik. Dünyanın başka yerlerinde de benzer sonuçlarla karşılaşmıştık. İklimler ısınmaya devam ettikçe Rus Kuzey Kutbu’nda yaşanan buzul erimelerinin artacağı ve deniz seviyelerinin yükseleceğini de net bir şekilde gözlemleme imkânı bulduk” ifadelerini kullandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.