- YHT setinin üretiminde 8 yerli parça kullanıldı
- Devlet Demiryolları 2018'de zarar rekoru kırdı
- Yorumlar
Siemens’e sipariş edilen 12 yüksek hızlı tren (YHT) setinden ilki teslim alındı. TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, tren setinin 22 Kasım’da Türkiye’ye doğru yola çıkacağını ve test sürüşlerinin ardından 1 Şubat 2020’de hizmete sunulacağını açıkladı.
Almanya'nın Düsseldorf kentindeki Siemens Tesisleri'nden teslim alınan tren seti, sevkiyata hazır hale getirilmesinin ardından Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan üzerinden ilerleyen yaklaşık bir haftalık yolculuk sonrası Ankara’ya ulaşacak. YHT setinin hangi hatta çalışacağı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın onayıyla ilerleyen zamanlarda netleşecek.
YHT setinin üretiminde 8 yerli parça kullanıldı
YHT setinin yüzde 90’ının geri dönüştürülebilir malzemeden yapıldığını ifade eden Yazıcı, setin yapımında yerli parçalara da yer verildiğinin altını çizdi. Yazıcı’nın açıklamasına göre söz konusu YHT setinde Türkiye’de faaliyet gösteren 5 Türk firması tarafından üretilen 8 yerli parça kullanıldı. 300 km/s hız yapabilen 8 vagonlu trenin yolcu kapasitesi de 483 olarak açıklandı.
YHT Setinin açıklanan bazı özellikleri şöyle:
- 2 engelli sandalye bağlama yeri
- Görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanan bilgilendirme yazıları
- 2+1 oturma düzeninde toplam 45 yolcu kapasiteli business bölümü
- Sıcak ve soğuk yemek ikramı yapılan 32 yolcu kapasiteli restoran
- Kesintisiz internet erişimi, cep telefonu ve tabletlere uygun eğlence sistemi, priz ve USB soketleri
YHT setlerinden ikincisinin aralık ayında teslim alınması planlanıyor. Set sayılarının artmasıyla uzun mesafeli parkurlarda ekspres seferler düzenleneceği, böylelikle Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul ekspres seferlerindeki seyir süresinin 30 dakika azalacağı belirtiliyor.
Devlet Demiryolları 2018'de zarar rekoru kırdı
TCDD, yeni YHT setleriyle hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor hedeflemesine ama gelen haberler zararın git gide büyüdüğünü gösteriyor. Sözcü’nün “Hazine ve Maliye Bakanlığı 2018 yılına ilişkin Kamu İşletmeleri Raporu”na dayandırdığı habere göre 2017’de 2 milyar lira zarar açıklayan TCDD’nin zararı 2018’de yüzde 27 artış göstererek 2 milyar 558 liraya ulaştı. Bu da geçmiş yıllarla birlikte toplam bilanço zararının 20 milyar lirayı aştığını gösteriyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
9647 kez okundu.
23 kişi, toplam 26 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
siemens yht, yüksek hızlı tren ve