Anlık Bildirim

Güncelleme: Sıfır otomobildeki 7 Temmuz yönetmeliği ertelendi

Dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile 7 Temmuz yönetmeliği olarak da bilinen GSR II yönetmeliği ileri bir tarihe ertelendi. Bayilere stok eritmek için ek süre tanındı

Sıfır otomobildeki 7 Temmuz yönetmeliğiyle ilgili önemli gelişme

Güncelleme: Gazeteci Emre Özpeynirci, düzenlemeyle ilgili açıklamanın yanlış anlaşıldığını, yapılan ertelemenin sadece bazı yerli üretim modelleri kapadığını söyledi.

Buna göre, yapılan erteleme, Türkiye'de üretilen "ulusal tip onayı"na sahip modeller için geçerli. İthal modeller veya burada üretilip AB tip onaylı olan modeller için bir erteleme söz konusu değil. 

GSR II düzenlemesi olarak adlandırılan, pazarda satılan sıfır otomobillerin daha fazla standart güvenlik donanımına sahip olmasını zorunlu kılan düzenlemenin uygulamaya alınmasıyla ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen yönetmeliğin 7 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklanmıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile bı tarih 31 Ağustos 2024'e ertelendi. Böylece elindeki araç stokunu eritmeye çalışan markalara ek süre tanınmış oldu.

Yönetmeliğin B notunun ikinci cümlesi "Tip onayı mevcut yeni imal edilecek araç, aksam veya ayrı teknik ünite için uygulama tarihi: 7/7/2024" şeklinde iken şimdi araç kategorileri de eklenerek "Tip onayı mevcut  M1 , N1 , O1 ve O2 araç kategorisi için yeni imal edilecek araç,aksam ve ayrı teknik ünite için uygulama tarihi 31 Ağustos 2024" şeklinde değiştirildi. 

Sıfır otomobildeki 7 Temmuz yönetmeliğiyle ilgili önemli gelişme Tam Boyutta Gör

GSR II ile satılacak yeni sıfır otomobillerde akıllı hız yardımı, şerit takip asistanı, alkol kilidi hazırlığı, kaza veri kaydedici, kör nokta uyarısı, acil durum frenleme asistanı, geri görüş kamerası ve sürücü yorgunluk tespiti gibi donanımlar zorunlu olacak. Yönetmelik yürürlüğe girene kadar markalar ellerinde bu donanımları barındırmayan baz modelleri satmaya çalışıyor.

Uygulamanın 7 Temmuz'dan 31 Ağustos'a çekilmesi markalara takribi 2 aylık süre kazandırıyor. Görünen o ki önümüzdeki süreçte kampanya savaşları devam edecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7149 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
resmi gazete, Gsr 2 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim