Gelişen teknolojiyle birlikte 3 boyutlu yazıcılar laboratuvar şartlarında da kullanılmaya başlanmış ve birçok kolaylık sağlamış durumda bulunuyor ancak genel olarak 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen dokuların ömürleri de kısa oluyor. Şimdi ise bilim insanları üretilen dokuların daha uzun süre dayanmasını sağlayabilecek deneysel biyolojik mürekkep geliştirdi.
Genelde 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen organların ve dokuların birkaç saatte implante edilmesi gerekmekle birlikte bilim insanları bu durumun üstesinden gelmek amacıyla bir araya geldi ve donabilen biyolojik mürekkep geliştirdi.
Biyolojik mürekkep
Geliştirilen mürekkep tıpkı diğer geleneksel mürekkepler gibi canlı hücreler ve kriyo prezarvatif bileşenler barındırmakla birlikte soğuk derecelerde de işlev göremeyi sağlayacak dimetil sülfoksit ( DMSO ) ile maltoz şekeri de içeriyor.
Geliştirilen mürekkep ile basılacak dokular direkt olarak -20 C soğuk levhaya püskürtülüyor ve böylece dokular direkt olarak donuyor. Milisaniyeler içerisinde donan dokular böylece başlangıçtaki formlarını koruyor ve uygun koşullarda saklanabiliyor.
Geliştirilen teknoloji laboratuvar testlerinde test edildi ve ilgili dokular -196 C ‘de 3 ay boyunca saklandı. Yapılan çalışmalar neticesinde hücrelerin canlılıklarını koruyabildiği ve dokuların yapılarını muhafaza edebildiği gözlendi.
Yeni araştırma Matter adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça https://www.eurekalert.org/news-releases/938288 https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(21)00613-5?utm_source=EA https://newatlas.com/science/freezable-3d-bioprinting-ink/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Güzel olmuş...