Journal of Biogeography’de yayınlanan yeni bir araştırma insanların doğal yaşama etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Tel Aviv Üniversitesi ve Weizmann Enstitüsü’nde yapılan çalışmada son 50.000 yılda insanlar sebebiyle yüzlerce kuşun nesli tükendi.
Çalışmayı yapan ekipten Prof. Shai Meiri, son 50.000 yılda 469 kuş türünün yok olduğunu tespit ettiklerini ancak bu sayının çok daha fazla olabileceğini ifade etti. Uzmanlar da bu çalışmanın nesli tükenmekte olan kuş türleri için bir uyarı oluşturmasını umuyor.
Araştırmacılar, nesli tükenen kuşların %90’ının adalarda yaşadığını belirtti. Bu kuşların çoğu adalara geldiklerinde insanlar tarafından avlandılar ve yok edildiler. Ayrıca, soyu tükenen kuşların çoğunun boyutunun çok büyük olduğu ve bu sebeple insanlara yiyecek sağladığı da araştırmada belirtildi.
Doğal yaşam alanları yok ediliyor
Nesli tükenen kuşların bir kısmı da uçamayan kuşlardan oluşuyordu. Bu kuşların yok olmasına sebep olarak doğal yaşam alanları yok edilmesi ve avlanması gösterildi. Çalışmada buna örnek olarak Yeni Zelanda’da bulunan moa kuşları gösterildi. Uzmanlara göre son üç yüz yılda 11 moa kuşunun nesli tükendi.
Araştırmacılara göre günümüzde avlanmaktan daha çok doğal yaşam alanlarının yok edilmesi kuş türlerinin yok olmasına sebep oluyor ve bu konuda derhal önlem alınması gerekiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
NE korkutuculugu YHA hadi ordan o ZMN internetde kullanmayn ???
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.