Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta verdiği demeçte sosyal medyaya düzenlemeler yapılacağını açıklamasının ardından nelerin kısıtlanacağı ve nasıl bir düzenleme geleceği merak konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve TBMM’ye kanun teklifi sunma hazırlığı yapan AK Parti yurt dışındaki sosyal medya yasalarını inceliyor.
ABD modeline yönelik yapılan çalışmada 1996 yılında internet içeriklerinin düzenlenmesine ilişkin hazırlanan İletişim Uygunluk Yasası incelendi. Yasanın amacının 18 yaşından küçükleri uygunsuz ve müstehcen içeriklerden korumak olduğu belirtildi. Sosyal medya platformlarının, üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutulduğuna vurgu yapıldı. Hazırlanan çalışmada Google ve Facebook’a kesilen ceza miktarları da yer alıyor.
Fransa’da ise 1 Temmuz 2020’de “İnternette Nefreti Önleme Yasası” yürürlüğe girdi. Yasaya uymayan kişilere 250 bin, tüzel kişilere 1 milyon 250 bin Euro’ya kadar para cezası uygulanıyor.
Almanya’da “Sosyal Ağlarda Yasanın Uygulanmasının Geliştirilmesi Kanunu (NetzDG)” uygulanıyor. Bu yasanın içeriği geçtiğimiz aylarda Torba Yasa kapsamında TBMM’ye sunulan maddenin içeriğine benziyor. Yasaya aykırı içerikler 24 saat içersinde silinmek zorunda. Sosyal ağlar Almanya’daki faaliyetleri için bir temsilci atamak zorunda.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5119 kez okundu.
25 kişi, toplam 29 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
sosyal medya düzenlemesi, sosyal medya yasası ve