Bugün itibariyle dünya nüfusunun yarısından fazlası sosyal medya platformlarını kullanıyor ve artık en büyük ülke konumunda. Dolandırıcılar da haliyle sosyal medya üzerinde cirit atıyor. Dolandırıcılığın faturası ise bir hayli kabarık.
Sosyal medya dolandırıcılığı
Sosyal medya dolandırıcılığı genelde birkaç yol ile oluyor. Sosyal medyadaki reklamlara verilen sahte ilanlar, kullanıcıların özel mesaj kutularına gönderilen diyalog istekleri veya sayfalardan yapılan tanıtımlar en bilinenleri.
ABD Ticaret Komisyonu yaptığı araştırmada geçen yıl sosyal medya üzerinden dolandırılan kişi sayısının 95 bin olduğunu ve toplamda 770 milyon doların kaybedildiğini belirtti. 2020 yılında bu rakam 258 milyondu.
Özellikle pandemi ile birlikte sosyal medya kullanımının arttığı bir gerçek. Son 5 yılda dolandırıcılık girişimlerinin de adeta patlama yaptığı ifade ediliyor. Arkadaşlık ilişkileri ile kandırılanlar ve sahte veya olmayan ürün satın alanlar çoğunlukta. Sahte kripto para projelerine yapılan yatırımlar ise 258 milyon dolara ulaşmış.
Şikâyetler genelde Facebook ve Instagram hakkında yapılmış. Komisyon kullanıcıların ilk fırsatta bu hedef reklamlardan çıkmasını tavsiye ediyor. Ayrıca gizlilik ayarlarını kontrol etmelerini ve para isteyen mesajlara aldanmamalarını istiyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: