Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021 başladı. Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen festivalin katılımcılarından biri olan TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), burada yeni geliştirdikleri PD222ST isimli insansız hava aracı (İHA) motorunu sergiledi.
TEI, insansız hava aracı Anka-S'in ihtiyacı için Türkiye'nin ilk turbodizel havacılık motoru PD170'i geliştirmişti. Söz konusu motor, 40 bin feete kadar rahatlıkla çalışabilecek şekilde geliştirilmişti. Şirket, ana motor yapısını geliştirdikten sonra bu motorun ana karkasını aynı tutarak başka ihtiyaçlar için türev motorlar üretmeye başladı. İşte TEKNOFEST 2021'de sergilenen PD222ST de bu kapsamda geliştirildi.
Yapılan açıklamaya göre PD222ST, PD170'ten 5 kilogram daha hafif ve 55 beygir daha güçlü. TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:
"PD222ST'nin de değişik versiyonları olacak. ST, single turbo manasında. Tek turbolu versiyonu. PD170'te 170 beygiri çift turboyla elde etmiştik ama oradaki asıl hedef irtifa gücüydü. Gelecekte savaşlar insansız araçlar, belki İHA'lar arasında olacak ki dünyanın değişik yerlerinde olmaya başladı. İHA'ların it dalaşından bahsediyoruz. İrtifadaki gücü yüksek olan daha atak, çevik, manevra kabiliyeti çok daha yüksek, karşısındaki İHA'nın önünde arkasında çok rahat dolaşıp, istediği pozisyondan istediği şekilde vuracak hale gelecek. Çok ciddi bir avantaj sağlıyor.
Çift turbolu olması bütün bunları sağladı ama bazı uygulamalar için de irtifadan ziyade kalkış gücü önemli. Bayraktar TB3'lerle TCG Anadolu gemimizden, kısa bir pisten yüklü vaziyette kalkmak istiyoruz. Burada da kalkış gücü çok önemli, bu motorumuz yüksek kalkış gücüne göre özel tasarlandı. Gücü 55 beygir artırıldı, 170'den 225'e çıkardık. Yine yüksek irtifa yeteneği var, fakat yüksek irtifada ürettiği güç PD170 kadar değil. 35-40 bin feetlere çıktığınızda gücü daha az oluyor."
"Seri üretim için 1 yıla ihtiyaç var"
Motorun ciddi testlere maruz kaldığını belirten Akşit, "Baz motoru bu şartlarda test ettiğimiz için PD222ST'yi bu kadar çok teste tabi tutmamız gerekmeyebilir ama daha ciddi bir test sürecine maruz kalacak. Bunun da seri imalata geçmesi için 1 yıllık bir sürece ihtiyacı var. Önümüzdeki yıl içinde bunun da uçtuğunu ve seri imalata girdiğini duyurmayı hedefliyoruz. Hangi müşterimiz elini çabuk tutarsa bu motoru ilk o kullanacak. Rakip motorla hemen hemen aynı ağırlıkta. Rakip motor 155 beygirken bu 225 beygir veriyor.
Kalkış gücü, pist mesafesi olarak büyük avantajlar sağlayacak. Bayraktar TB3 ve Akıncı C olabilir, artık Baykar hangisinde daha önde gidiyor bilmiyorum. Kullanıldığı araç sayısını maksimize etmek için PD170'le aynı arayüzle kullanılacak şekilde türev motorlar geliştiriyoruz. Entegrasyonda ufak tefek rötuşlar gerekiyor ama PD170'de ilk uçuşunu yapıp sonra gelişmiş motor takılabilecek. Bu Aksungur, Akıncı, Anka, Bayraktar TB3'de yapabilir." ifadelerine yer verdi.
PD222ST Teknik Özellikleri
- Motor konfigürasyonu: sıralı 4 silindir
- Silindir hacmi: 2,1 litre
- Hava besleme: tek kademe turboşarj
- Kalkış gücü (5 dakika): 222 HP
- Sürekli güç: 200 HP
- İrtifa gücü (20.000 ft): 180 HP
- İrtifa gücü (30.000 ft): 115 HP
- Kuru ağırlık: 163 kg
- Elektriksel güç üretimi: 2 x 4,5 kW
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.