Telltale'in oyunlarının ardından oyun dünyasında bu tarz yapımların oyun olup olmadığı uzun bir süre tartışıldı. Tartışma bir kenarda dururken Telltale dışında birçok şirket de bu tarz oyunlara yatırım yapmaya başladı. Özellikle PlayStation 4 için özel olarak çıkış yapan Until Dawn ise "özel oyun" başlığı ile çıkış yapınca bu türün daha da popüler olmasını sağladı. Until Dawn'ın geliştiricisi de oyunlarının tutmasının ardından multi platform olarak yeni bir seriye başladı. The Dark Pictures Anthology isimli bu seride birbirinden bağımsız olan hikayeler anlatıldı ve oyun temel olarak aslında aynıydı. Çok küçük oynanış farklılıkları dışında tek farkın hikaye olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu serinin yeni oyunu da geçtiğimiz günlerde çıkışını yaptı.
Yayıncılığını BANDAI NAMCO'nun yaptığı, geliştiriciliğini ise Supermassive Games'in yaptığı The Dark Pictures Anthology: House of Ashes çıkışını yaptı. Dediğimiz gibi oyunda oynanış olarak ufak farklılıklar ancak asıl fark hikayede. Peki oyun özellikle hikayesiyle deneyimlenebilecek bir oyun mu yoksa aynısının rengi farklı olanı mı?
Hikayesi
Oyunun hikayesinin özeti spoiler olmadan şöyle:
Irak, 2003. Çatışmalar sona ererken CIA saha ajanı Rachel King'in eşlik ettiği bir Askeri Birime, Zagros Dağları'nın gölgesinde bulunan ve yer altı kimyasal silah tesisi olduğundan şüphelenilen bir yeri araştırma emri verildi. Koordinatlara ulaşan arama ekibi, Çavuş Salim Othman'ın yönettiği yerel bir devriye ekibi tarafından pusuya düşürüldü. Muharebe sırasında bir yer sarsıntısı, yerde delikler açarak iki tarafın da gömülü bir Sümer tapınağının harabelerinin içine düşmesine neden oldu ve Arabistan Çölü'nün altındaki karanlıkta şeytani bir şeyler uyandı. Vahşi ve durdurulamaz bir sürü kadim ve esrarengiz yaratığın avlayacağı yeni bir avı vardı. Yer altındaki labirentte ilerleyerek korkunç bir tehditten kaçmaya çabalayan Birim, insanı dehşete düşüren keşifler ve imkansız kararlarla yüzleşecek.
Hikaye Nasıl?
Hikaye diğer oyunlarda da olduğu gibi gizem ögesi ile sizi bağlamaya çalışıyor. Gizemler açığa çıkınca da keşfetme ögesi öne çıkıyor. Serinin önceki oyunlarını oynadıysanız aslında bu oyunda farklı bir yapıyla karşılaşmayacağınızı söyleyebilirim. Serideki oyunlar dışında Until Dawn'daki gibi bir yapı da devam ediyor diyebilirim. Bu yüzden hikaye aslında yapısal olarak sizleri şaşırtmıyor her şey beklediğiniz anda oluyor ancak yer yer şaşıracağınız veya keşfederken heyecanlanacağınız durumlar var. Ancak benim ciddi bir Indiana Jones hayranı olduğumu ve eski olayların gizeminin araştırıldığı olayları çok ekstra sevdiğimi belirteyim. Yani siz o kadar da sevmeyebilirsiniz.
Oynanış
Oyun aslında oynanış olarak hala aynı. Yalnızca görsel açıdan bir farklılık var ve o da oyunun yapısı gereği oynanışa yansımış. Artık sabit bir kamera oyunda yok. Sanki TPS oynuyormuşsunuz gibi bir yapıya sahip ve karakteri istediğiniz yere daha rahat yönlendiriyorsunuz. Ancak yine hantallık devam ediyor ve karakteri tamamen kontrol ettiğinizi hissedemiyorsunuz. Bu durum zaten bu tür için alışıldık bir durum o yüzden çok da eksi olduğunu söyleyemeyiz. Oyunun kontrol kısmı ise tuşa zamanında basmaktan ibaret. Bu konuda söyleyecek pek bir şey zaten yok, oyun mu değil mi tartışmasını tam şu an yeniden başlatabiliriz bu yüzden.
Ancak oyunda bahsedilmesi gereken bir durum daha var. o da oyunun modları. Oyunda tek kişi oynarsanız hikayeyi tek bir kişiden görüyorsunuz ancak 5 kişiye kadar destek sunulan Movie Night modunu oynarsanız arkadaşlarınızla birlikte tüm hikayeleri aynı anda deneyimleyebiliyorsunuz. Oyunun hikayesini derinlemesine keşfetmek için ne kadar çok karakteri oynarsanız o kadar iyi. Çok derine girmek istemiyorum derseniz de en az iki karakter yeterli olacaktır.
Görsellik Sınıfta Kalmış
Bu tarz bir oyun sizlere temelde sinematik bir deneyim sunmayı hedefliyor. Bu yüzden grafiklerin bir RPG’de veya FPS’te göremeyeceğimiz seviyede olması gerekir ki eksiklerini tamamlayabilsin. Ne yazık ki oyunun görselleri sınıfta kalmış. Yeni nesil dışında eski nesilde bile bu oyundan daha güzel grafik sunan FPS veya RPG oyunları mevcut. Hatta Until Dawn’ın bile bu oyundan başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bu yorumlar elbette PS4 versiyonu için geçerli ancak PS5’te de durum çok fark etmiyor. Performans anlamında oyunun zaten bir sorunu yok. Gayet düzgün çalışıyor.
Puan
Genel olarak toparlarsak House of Ashes’ın önceki oyunlardan pek farklı olmadığını söyleyebilirim. Dediğim gibi ana fark hikaye. Eğer önceki oyunların hikayesini ve yapısını sevdiyseniz bu oyunu da seversiniz. Eğer ilk kez tanışıyorsanız önceki oyunlara bakmanızı tavsiye ederim hem fiyat olarak da daha uygun olur. Sonrasında severseniz sırayla ilerlersiniz.
0 puan için her şeyiyle kötü rezalet bir oyun, 10 puan için eksiksiz muazzam bir oyun ve 5 puan için de ortalama bir oyun dersek, House of Ashes için puanım 6.0 olur.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.