- Ardından B-SUV ve sedan gelecek
- Kalabalık yerlerde 25 km'de bir şarj ünitesi
- Bayi yapılanması nasıl olacak?
- Merkezi bilgisayar teknolojisi geliştiriliyor
- Testler için 60'tan fazla TOGG üretilecek
- Yorumlar
TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobil projesiyle ilgili merak edilen bazı soruları yanıtladı. Karakaş, en çok merak edilen konu olan, C-SUV'un fiyatına ilişkin açıklamada da bulundu.
Üretilecek ilk model olan C-SUV ile ilgili fiyat konusunu 1,5 yıldır tartıştıklarını belirten Karakaş, "Bizim fiyatlandırmamız 2022’nin sonu 2023’ün başında içten yanmalı bir C-SUV’un fiyatına göre rekabetçi olacak. Fiyatı o zamanki koşullar belirleyecek.
Adetsel olarak baktığımızda ise kamunun bizden 15 yılda 30 bin adet alımına yönelik bir anlaşması var. Bunu ilk etapta bir yığın şeklinde alacaklarını düşünmüyorum. Zaten onlar da istemez. Dolayısıyla ilk üreteceğimiz araçlara herkese ulaşacak." dedi.
Ardından B-SUV ve sedan gelecek
Karakaş, üretim konusunda ise şu açıklamada bulundu: "Biz 2030’a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon 80 bin adet araç üretmeyi planlıyoruz. İlk olarak yıllık üretimi 100 bin adet, sonraki üretimleri 175 bin adet olarak belirledik. Ama yoğun talep gelmesi halinde 3 ay öncesinde kapasitemizi çok hızlı artırabiliriz. İlk üretimlerimiz C-SUV ile başlayacak takip eden dönemde B-SUV ve sedan modelimiz olacak."
Kalabalık yerlerde 25 km'de bir şarj ünitesi
Şarj altyapısında bakanlıkla uzun süredir koordineli şekilde çalıştıklarını belirten Karakaş, "Bizim tavsiye niteliğinde sunduğumuz bir rapor oldu. Bu rapora göre nüfusun yoğun olduğu yerlerde 25 kilometrekarede bir şarj ünitesi bulundurması planını yaptık. Nüfus yoğunluğu düşük yerlerde ise bu çap 50 kilometrekareyi buluyor. Öte yandan şarj alt yapısının çözümü hususunda bir projemiz yok. Biz işin içinde bulunmuyoruz. Ama bize derlerse ‘şarj ünitesi üretin’ gerekirse üretiriz." dedi.
Bayi yapılanması nasıl olacak?
Bayi yapılanmasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan TOGG Üst Yöneticisi, "Satışa yönelik çalışmalarımız var. Şu anda dünyada olmayan deneyim merkezi tarzında bir yapılanma düşünüyoruz. Ne sadece geleneksel bir bayi ne de sadece online satıştan ziyade ikisinin de yer aldığı, harmanlandığı bir deneyim merkezi üzerine düşünüyoruz. Her ilde bunlardan bir tane olabilir. Yine yoğunlukla ilgili olarak bunları planları değişebilir." açıklamasında bulundu.
Merkezi bilgisayar teknolojisi geliştiriliyor
Kendilerini otomobil üreticisi olarak değil de mobilite şirketi olarak değerlendirdiklerini yineleyen Gürcan Karakaş, Türkiye’de bir mobilite ekosistemi oluşturmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Otomobil yapmak işin en basit kısmı. Biz Türkiye’ye bu teknoloji anlayışını yerleştirmeye çalışıyoruz. İnovasyon şirketleri bizim projemizde yavaş kalıyor. O yüzden birçok startup ile çalışıyoruz. Bu startuplardan inanılmaz geri dönüşler alıyoruz. Dünyada işini en iyi yapan şirket ve mühendislerden destek alıyoruz. Bu araca daha iyi ne koyabiliriz diye uğraşıyoruz. Bizde şu anda farklı merkezi bilgisayar var.
Otomobil birçok yönetim sisteminden meydana geliyor. Ama bunu tek noktadan yöneten, çözümleyen bir merkezi bilgisayar yok. Biz bunu TOGG’la yapacağız. TAI ve Aselsan’dan bu konuyla ilgili destek alıyoruz. Merkezi bilgisayarla otomobilin işlevselliği çok daha dinamik ve bağlantılı olacak. Bu teknoloji şu an bildiğim kadarıyla yalnızca Tesla’da var."
Testler için 60'tan fazla TOGG üretilecek
"TOGG’un uluslararası testleri devam ediyor. Amacımız EuroNCAP’te 5 yıldız almak. Şu ana kadar gerçekleşen testlerde gayet başarılıyız. Bu zamana kadar 9 testten başarıyla geçtik. Bu testler için toplamda 60’tan fazla araç üreteceğiz. Bunun üretimlerini tecrübeli ekibimizle Gebze’de bir noktada gerçekleştiriyoruz. Bunu yurtdışında da yaptırabilirdik ama hız ve esneklik için Türkiye’de yapmayı tercih ettik."
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8682 kez okundu.
28 kişi, toplam 30 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
TOGG, yerli otomobil ve