Siyah-yeşil detaylı bir kutusu var, 2.7 slotluk ekran kartında fanların etrafındaki iskeletin metal olması ve askeri sınıf dayanıklılıkta bileşenlerin kullanıldığından bahsediyor. İçerisinden kartın kartın kendisi ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, diğer Asus ürünlerinde de olduğu gibi 3 yıl garantili.
TUF ailesi daha çok Fiyat/Performans odaklı ürünlerin toplandığı bir çatı. Önceki nesil TUF serisi kartların tasarımından ilham alsa da istediğiniz rengi atayabildiğiniz RGB aydınlatması, silah soğutucularına benzeyen yarıklar, ışıkla belli olan işlemeler derken baştan aşağı olmasa da yeni bir tasarım, gerçi yeni Strix tasarımı kadar yakışıklı olduğunu düşünmüyorum.
2.7 slotluk kartta ısı iletim borularıyla birbirine bağlı 3 ayrı soğutucu blok var, bellekler ayrı, VRM’ler ayrı, hepsi soğutma altında. Asus’un MaxContact adıını verdiği bir teknikle soğutucunun GPU ile buluştuğu nokta mikroskopik seviyede düzleştiriliyor, ne kadar düz o kadar iyi ısı iletimi demek.
9CM’lik 3 aksiyal fan görüyorsunuz, bunlar IPX5 sertifikalı, Asus’un söylediğine göre daha az toz tutan fanlar. Ortadaki sağdaki ve soldakinin tersine dönüyor, bunun amacı türbülansı azaltmak. Boştayken duruyorlar, tamamen sessiz hale geliyor.
Önü de arkası da alüminyum kaplamalı, Strix’in önü daha yakışıklıydı belki ama plastikti, TUF’ta metal Strix’de plastik, tam tersi olmalıydı aslında. Kartın uç kısmı PCB’nin kısalmasıyla beraber açık bırakılmış, sıcak havanın atılması için daha fazla alan oluşturulmuş. Çift BIOS’lu, anahtarı burada, hızaşırtma yaparken bir şeyler ters gitti, sistem açılmıyor mesela, hemen diğerine geçip durumu kurtarabilirsiniz.
Arkasında 3 tane DisplayPort 1.4a ve 2 tane HDMI 2.1 portu var, benim gibi üçlü monitör kullananlar için 3 Displayport önemli.
Kartın üzerinde 2 tane 8-pin güç girişi var ve 750W PSU tavsiye ediliyor. Founders Edition RTX3070 için 220W TDP’den söz ediliyor. SLI destekli değil, SLI sadece RTX3090’a has bir şey oldu.
Kalbinde Ampere ailesinden 8nm mimarili GA104 yongası bulunuyor. 96 ROP ve 184 Tensor çekirdeğinin yanısıra 5884 Cuda çekirdeğine sahip, bu sayı RTX2080Ti’da 4352 idi, RTX3080’de 8704. Boost ile 1845MHz’e kadar çıkabiliyor ama gerçek hayatta, oyundan oyuna hızı ne göreceğiz.
Samsung üretimi 8GB GDDR6 bellekle geliyor. DLSS 2.0 destekli, Türkçesi Derin Öğrenme Süper Örnekleme olarak geçiyor. Tensor çekirdekleriyle, yapay zekayla piksellerin sadece yarısını işleyip aynı çözünürlükte çok daha net görüntü ortaya koyabiliyor. Yani hem daha az piksel işlendiği için daha yüksek performans alıyorsunuz hem de daha keskin bir görüntü. Bir yerde 8K’nın da kapıları aralanmış oluyor zira 1080P’den 4K’ya, 1440P’den de 8K’ya yapay zeka destekli çözünürlük elde edebiliyorsunuz.
Test sistemimdeki anakartım Asus ROG Maximus X Hero. İşlemcim 4.7GHz hızında çalışan bir i7 8700K, maalesef elimde daha iyi bir işlemci yok şu an. Corsair H100i Elite Capellix AIO ile soğuttum. RAM tarafında Corsair Vengeance LED 2x8GB 3200MHz CL16 kiti kullandım. Tüm sisteme Corsair RM1000i PSU güç verdi. Windows 2004 versiyonunda, GPU sürücüsü 456.96 sürümü, GPU Tweak üzerinden hızaşırtma modu açık.
Şimdi FHD, 2K ve 4K çözünürlükte hangi oyunlarda nasıl bir performans sergiliyor, tablolarla beraber görelim.
(Daha fazla testi görmek için videoyu izleyiniz)
Termal testlere geldiğimizde önce Furmark ile test ettim, 61 derecenin üzerine çıkmadı. “Soğutması daha iyidir, TUF değil de Strix alayım” dediyseniz eğer bence demeyebilirsiniz, 61 derece demek kart tabiri caizse ısınmıyor demek.
Oyunlarda canlı canlı test ettim, yine aynı şekilde GPU kullanımı %98 civarı olacak şekilde 60-61 derecenin üzerine çıkmadı, en önemlisi de tam yük altında dahi sessiz kalmayı başarabiliyor. Bobin zırıltısı konusu şans meselesi, bendeki kartta coil whine yani bobin zırıltısı yok.
Asus TUF Gaming RTX3070. Strix ve TUF versiyonu arasında ne kadar fark olur, videonun çekildiği tarih itibarıyla bilemiyorum lakin “TUF değil de bütçemi arttırıp Strix alsam” gibi bir düşünce gelirse aklınıza, performans ve özellikle soğutma anlamında TUF’un performansı hayli iyi lakin olaya tasarımsal açıdan bakıyorsanız kesinlikle Strix, Strix çok daha yakışıklı. RTX3070’in performansı bize bilmediğimiz bir performans çıtası sunmadı, 2080Ti ile bu performansı yakalayabiliyorduk zaten, ne sundu, daha fazla CUDA ve Tensor çekirdeği, daha iyi DLSS ve Ray Tracing performansı ve en önemlisi çıkış fiyatı anlamında yarı yarıya avantaj, Türk kullanıcısı olarak fiyatı bizi yakaladı diye düşünüyorum, Asus TUF Gaming RTX3070 de mutlaka göz atmanız gereken ekran kartlarından biri olmuş.