Anlık Bildirim

Mutlaka izlemeniz gereken efsane kült filmler (2024)

Kült film önerileri arayanlar buraya! İşte Türkçe dublaj & altyazılı izleyebileceğiniz tüm zamanların en iyi, sürükleyici & efsane kült filmleri:                

Her sinemaseverin favori bir kült klasiği vardır. Kült film, özel bir hayran kitlesine veya kült bir takipçi kitlesine sahip filmlerdir. Kült film terimi, 1970’lerde popüler gece yarısı filmlerin (genellikle televizyonda gece geç saatlerde gösterilen filmler veya sinemada ikinci gösterim filmler) artan popülaritesini tanımlamak için ortaya atılmıştır. Aksiyondan belgesele farklı türde olan kült klasikler genelde ilk gösterimden birkaç yıl sonra takipçi kitlesi kazanır. Peki, tüm zamanların en iyi kült filmleri hangileri? Kült film önerileri arayanlar bu listeye kesinlikle göz atmalı.

En iyi kült filmler 🎞️

kült film listesi Tam Boyutta Gör
Her filmin gişe rekorları kırması beklenmez. Örneğin; kült filmler gişede başarılı olmasalar da izleyicilerin kalbini kazanmayı başarmışlardır. Beklentilere  meydan okuyan alışılmadık hikayesi, herkesin ilgisini çekmeyebilecek sıra dışı mizah anlayışı, izleyicileri tekrar tekrar izlemeye sevk eder veya tek bir oyuncunun veya kadronun performansı kült klasik bir filmin başarısını etkileyebilir. Oyunculuk performansları, hayranların kült klasik filmlerini değerlendirirken sıklıkla baktığı temel unsurdur. Jake Gyllenhaal'ın Donnie Darko’da ergenlik sıkıntısını canlandırmasından Pulp Fiction oyuncu kadrosunun unutulmaz performansına kadar, kült filmlerde bulunabilecek çok sayıda yıldız oyunculuk var. İşte tüm zamanların en iyi 10 kült filmi:

1️⃣ Fight Club

kült aksiyon filmi dövüş kulübü Tam Boyutta Gör
En iyi kült klasik aksiyon filmleri söz konusu olduğunda David Fincher'ın Dövüş Kulübü kaçırılmayacak bir yapım. Genelde psikolojik dram ve gizem filmi olarak sınıflandırılsa da aksiyon öğeleri de içeriyor. Film, bir sabun üreticisiyle (Brad Pitt) tanıştıktan sonra hayatı çılgın bir hal alan ve yeraltı dövüş kulübü kurmak için güçlerini birleştiren Edward Norton’un hikayesine odaklanıyor. Fincher'ın inanılmaz derecede çekilmiş ve gerçekten sürükleyici, karmaşık gerilim filmi, en başından itibaren ticari bir başarı elde etmemiş olmasına rağmen birçok kişinin dikkatini çekti; tüketime özendirme, şiddet, erkek kimliği eleştirisi dahil olmak üzere karanlık temalarıyla tüm izleyicilere hitap etmedi. Ancak, bu öğeler, Dövüş Kulübü’nün kült klasik statüsüne ulaşmasına neden oldu. Sinemada ikonik kişilikler olarak kalan unutulmaz karakterler, yenilikçi aksiyon sahneleri ve ağzınızı açık bırakacak bir hikayeyle dolu olan Fight Club, artık tüm dünyada sinemaseverler tarafından onaylanan bir kült aksiyon filmi.

2️⃣ American Psycho

kült klasik Amerikan sapığı Tam Boyutta Gör
American Psycho, 80'lerin materyalizmi ve akılsızlığına yönelik hicivli bakış açısı nedeniyle klasik kült film olarak kabul ediliyor. Film, hırslı bir yatırım bankacısı olarak günlük işinin arkasına saklanan sadist bir katil olan Patrick Bateman (Christian Bale) adlı bir adama ışık tutuyor. Bateman’ın cinayet dürtüleri kontrolden çıktıkça, film izleyicileri şaşırtıyor ve gerçeklikle kurguyu birbirinden ayırmak zorlaşıyor. Empire of the Sun'daki çıkış rolünden uzun süre sonra Bale, bir psikopat yorumuyla ilgi odağı haline geldi. Çok yönlülüğü, özellikle Bateman'ın birini öldürmeden önce müzik dersi verdiği sahnede, karakterin kayıtsızlığına, mesafeliliğine ve karizmasına kendini adamasını sağlıyor. Neticede, Bale'in Bateman'ın kendine güvenen bir psikopattan şaşkın bir adama dönüşümünü tasviri, izleyicileri ve film eleştirmenlerini büyüledi.

3️⃣ Pulp Fiction

kült film öneri ucuz roman Tam Boyutta Gör
Quentin Tarantino'nun tarzı, hikaye seçimleri ve olağanüstü oyunculuk performansları nedeniyle en çok saygı duyulan kült klasik filmlerden biri Pulp Fiction'dır. Film, izleyicileri suç dolu Los Angeles'ta çılgın bir yolculuğa çıkarıyor. Ucuz Roman filminin oyuncu kadrosu, Tarantino'nun birinci sınıf yetenekleri bir araya getirme yeteneğinin bir kanıtı. Travolta, çekiciliği ve kusurları eşit derecede büyüleyici olan karmaşık ve gizemli bir karakter olan Vincent Vega olarak kariyerini tanımlayan bir performans sergiliyor. Uma Thurman'ın Mia Wallace performansı da kitaplara girecek türdendi; özellikle de John Travolta ile geçirdiği anlarda ve rahatsız edici aşırı doz sahnesinde. Son olarak, ikonik "Ezekiel 25:17" monologu yoğun, güçlü ve izleyicilerin zihninde kalıcı bir iz bırakan Jackson var.

4️⃣ Donnie Darko

kült korku filmi Donnie Darko Tam Boyutta Gör
Donnie Darko, belki de uyumsuz kişilerle ve dışlanmışlara ilişkin en popüler filmlerden biri. Kült korku filmi, sık sık Frank adında bir tavşan kostümü giymiş bir adamın hayaletlerini gören Donnie adlı bir genci konu alıyor. Şüphesiz, Donnie Darko'daki en iyi oyunculuk performansı Gyllenhaal'a ait; öyle ki Donnie onun en dikkat çekici rolü olarak kabul edilir. Terapi seansları sırasındaki kırılganlığı ve açıklayamadığı rahatsızlıklarla boğuşan bir genci canlandırması etkileyici. Hiçbir ödül veren kuruluş onun performansını etkileyici bulmasa da filmin hayranları Gyllenhaal'ın karakterizasyonuna ve filmin çok yönlü yorumuna sonsuz hayranlık duydu.

5️⃣ Blade Runner

kült bilim kurgu filmi Blade Runner Tam Boyutta Gör
Harrison Ford'un kariyerini şekillendirmesine yardımcı olan dikkat çekici bir rolde başrol oynadığı Ridley Scott'ın büyüleyici bilimkurgu siber gerilim filmi Blade Runner, uzayda bir gemi çalan ve üreticilerini bulmak için Dünya'ya dönen dört replikantı takip edip yok etmekle görevli bir polis birimi üyesi olan Blade Runner'ı konu alıyor. Varoluşçu temaların felsefi keşfi, üç boyutlu karakterler ve inanılmaz dünya inşası sayesinde Scott'ın çığır açan 1980'ler filmi yıllar içinde kült statüsüne ulaştı. Dahası, çığır açan özel efektler ve alışılmadık aksiyon sahneleri de bu filmi türde olmazsa olmaz bir film haline getirmede önemli rol oynadı.

6️⃣ Mad Max

kült film izle Mad Max Tam Boyutta Gör
George Miller'ın 1979 yapımı filmi, izleyicileri Mad Max'in ikonik evreniyle tanıştırdı. Hikaye, medeniyetin petrol kıtlığı nedeniyle sivil düzenin bozulmasıyla karşı karşıya olduğu distopik, kendini yok eden yakın gelecekteki Avustralya'da geçiyor. Bir polis memuru (Mel Gibson) şiddet yanlısı bir motosiklet çetesini durdurmaya koyuluyor. Mad Max'in yenilikçi, yüksek hızlı sahneleri yoğun, gerçekçi ve sert hissettirirken, araba kovalamacaları izleyicileri bugün bile etkilemeyi başarıyor. Gerçekçi efektlere ek olarak tüm bu fantastik unsurlar, düşük bütçeli George Miller filmini büyük bir başarıya ve kült bir klasiğe dönüştürdü.

7️⃣ From Dusk Till Dawn

kült vampir filmi Gün Batımından Şafağa Tam Boyutta Gör
From Dusk Till Dawn, kendi saçmalığının farkında olan ve bunu olağanüstü derecede kullanan gösterişli ve eğlenceli bir vampir filmi. Film, bir babayı ve iki çocuğunu kaçırdıktan sonra Meksika’ya giden ve güvenli bir şekilde Meksika barında saklanmaya karar veren bir suçlu ikiliyi konu alıyor. Grup, kısa süre sonra barın vampirlerle dolu olduğunu fark eder ve güneşin doğmasını beklemek zorunda olduklarından hayatları için verilen savaşta diğer müşterilere katılır. Kaotik ve absürt hareketleri ana akıma geçmesini zorlaştırsa da, From Dusk Till Dawn'ın birçok özelliği onu 90'ların ve 2000'lerin başındaki sıkı korku hayranları arasında kült bir klasik haline getirdi.

8️⃣ Shaun of the Dead

kült zombi filmi Shaun of the Dead Tam Boyutta Gör
Zombiler, 2000 ve 2010’larda korku dünyasında en başarılı ve kârlı konseptlerden biri haline geldi. Sürekli olarak kıyamet dönemi zombi filmleri çekildi. Yaratıcı çağdaş zombi hikayeciliğinin bu dönemini başlatan en büyük kült klasiklerden biri, yönetmen Edgar Wright'ın İngiliz korku komedi şaheseri olan Shaun of the Dead'di. Film, zombi kıyametine itilen, kendilerini barda sığınmak için aile üyelerini toplamak üzere şehirde koştururken bulan ve zombi kıyametinin bitmesini bekleyen mütevazı iki tembelin hikayesini konu alıyor. Shaun of the Dead, tüm zamanların en efsanevi ve sevilen kült klasik korku komedilerinden biri.

9️⃣ Jennifer’s Body

kült film tavsiye Jennifer’s Body Tam Boyutta Gör
“Cehennem genç bir kızdır.” Çoğu kişi Jennifer’s Body’yi ilk gösterime girdiğinde pek anlamadı. Diablo Cody tarafından yazılan filmde Megan Fox, Amanda Seyfried, Johnny Simmons, J. K. Simmons, Amy Sedaris ve Adam Brody rol alıyor. Jennifer’s Body, şeytani bir grubun birini şeytana dönüştürmesinin ardından iki yakın arkadaşın hikayesini anlatıyor. Jennifer's Body, 2009’da izleyiciyle buluşmasına rağmen, yeni korku kült filmi statüsü kazanmıştır.

🔟 Evil Dead

efsane kült film Evil Dead Tam Boyutta Gör
The Evil Dead 2 ve Army of Darkness büyük kült filmler olsa da, bu listede gerçekten yer almayı hak eden orijinal Evil Dead'dir. Sam Raimi ve çocukluk arkadaşı Bruce Campbell tarafından kısıtlı bir bütçeyle çekilen bu korkunç film, türün hayranları arasında klasik haline geldi. Günümüzde film, şimdiye kadar yapılmış en başarılı kült filmlerden biri olarak kabul ediliyor.

En çok izlenen Türk kült filmleri 💯

türk yapımı kült filmler Tam Boyutta Gör
Türk sinema tarihinin de efsanevi, her sahnesi hafızalara kazınmış kült filmleri vardır. İşte aile izleyebileceğiniz Türk kült filmleri:
  1. Babam ve Oğlum
  2. Hababam Sınıfı
  3. Eşkıya
  4. Bir Zamanlar Anadolu’da
  5. Masumiyet
  6. Kuru Otlar Üstüne
  7. Kış Uykusu
  8. Ahlat Ağacı
  9. Kader
  10. Zübük

Sinema dünyasında daha çok milyonlarca dolar gişe rekoru kıran filmler konuşulur ancak popüler olmamış veya eleştirmenlerce beğenilmemiş ancak zamanla sadık ve kendini adamış hayran kitlesi oluşturmuş kült filmler de sinemada önemli bir yer edinmiştir. En kült değil, en iyi kült filmlerini arıyorsanız, buradaki listeye kesinlikle göz atmalısınız.

En İyi Kült Filmler Oylama: 5/5 (⭐⭐⭐⭐⭐) Toplam Oy: 548138

Kaynakça https://www.imdb.com/list/ls000571226/ https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BClt_film Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim