Anlık Bildirim

Türkiye'de grafen üreten şirkete Avrupa Birliği'nden büyük destek

Avrupa Birliği, grafeni seri olarak üreten Nanografi isimli yerli şirkete yatırım yaptı. Böylelikle Avrupa Birliği ilk defa grafenin seri üretimi için destek açıklamış oldu.

Türkiye'de grafen üreten Nanografi'ye AB'den büyük destek Tam Boyutta Gör

Çeliğe göre daha dayanıklı, daha esnek yapısıyla dikkat çeken ve “mucize malzeme” olarak tanımlanan grafenin Türkiye’de seri üretimini yapan Nanografi’ye Avrupa Birliğinden önemli destek geldi. Avrupa Komisyonu’nun Horizon 2020 Programı çerçevesinde kurduğu Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) tarafından tarafından KOBİ Aracı (SME Instrument) çağrısı kapsamında, çevre dostu grafen üretimini ve grafenin endüstride yaygınlaştırılmasına yönelik hazırladığı GREENGRAPHENE projesine 2 milyon Euro tutarında destek verilecek.

Nanografi bu destek sayesinde üretim kapasitesini, insan kaynağını ve pazarlama süreçlerindeki kapasitesini artıracak. Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye yüksek teknoloji destekleri kapsamında verilen en büyük desteklerden biri olarak gösterilen bu proje ile orta vadede Ar-Ge ve üretim faaliyetleri değer kazanacak. Avrupa Komisyonu bu destek ile Nanografi’nin hem grafen üretimini ödüllendiriyor hem de Avrupa coğrafyasında kullanılabilecek ve yaygınlaşabilecek olan grafen üretim modelini tasdik ediyor.

Firma AB’nin üç aşamalı KOBİ Aracı destek programı tarafından üç yıl önce destek alamaya başlamıştı ve şimdi ikinci aşamaya geçildi. Üçüncü aşama olan son aşamada pazarlama desteği bekleyen proje için Nanografi Program Direktörü Hüseyin ALAGÖZ şunları söyledi:

“Nanografi olarak uzun süreyi aşkın nanoteknoloji tecrübemiz var. Dünyada grafenin seri üretimine ilk başlayan şirketlerden biri konumundayız. Diğer yandan grafen üretim modelimiz ve Ar-Ge devamlılığımız ile geleceğin teknolojik gereksinimlerini önceden tespit ediyor ve çözümler geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün, grafen ve grafen teknolojisi dendiğinde akla ilk gelen şirketlerden olmamız bize ayrıca heyecan katıyor.”

Türkiye'de grafen üreten Nanografi'ye AB'den büyük destek Tam Boyutta Gör

Geçen sene Nanografi tarafından Türkiye’nin ilk Grafen Seri Üretim Tesisi açılmıştı. Bu tesisle birlikte Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülke arasında yer aldı. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 100 ton. Avrupa’daki en büyük tesislerinden biri.

Grafen Üretiminde Yeni Dönem: GREENGRAPHENE

Grafen üretiminde mevcut üretim modelleri yüksek maliyetli, düşük kalite ve çevreye zararlı kimyasal süreçlere dayalıyken Nanografi, grafeni çevre dostu bir yöntem ile yüksek kalite ve düşük maliyetle üretmeyi başardı. Bu başarısını teknolojik olarak korumaya da alan Nanografi, Avrupa Komisyonu’nun yüksek teknolojiler için açtığı destek programlarına başvurdu. Nanografi, üç yılı aşan birinci aşama sürecinin ardından ikinci aşamada da desteklenmeye hak kazandı. Bu destek ile Avrupa Komisyonu ilk defa grafenin seri üretimi için destek açıklamış oldu. GREENGRAPHENE desteği sayesinde Avrupa’nın yakın gelecekte ihtiyaç duyacağı grafenin Nanografi tarafından üretilerek endüstriye sağlanması bekleniyor.

ABD ve Çin’de grafene ilgi arttı

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan grafen çalışmaları ABD ve Çin’de hızlı bir şekilde ilerliyor. Dünya’da grafen üretimi üzerine kurulan ilk şirketlerden biri olan Nanografi grafen üretiminin yanında grafen katkılı son ürün geliştirmelerini de gerek uluslararası iş birlikleri gerekse kendi sermayesi ile durmaksızın sürdürüyor. Grafen ürünlerini onlarca ülkeye ihraç etme başarısını kısa bir zamanda gösteren Nanografi böylelikle yeni bir ihracat kalemi oluşturmanın yanında ithal gereksinimini ortadan kaldırıyor ve kullanıma hazır ürünler geliştirerek katma değer artışını da sağlayabiliyor.

Grafen nedir?

Grafen, karbon atomlarının altıgen şekilde dizildiği ve iki boyutlu yüzeylerden oluşan bir karbon formudur. Çok hafif olmasına rağmen çelikten 200 kat daha güçlü bir yapıya sahiptir. Elektriği çok iyi bir şekilde iletir. Esnek yapıda olduğu için pek çok üründe kullanılabiliyor. Tek atom kalınlığında, 2 boyutlu bir nano malzeme olarak nano teknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Grafen hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki içeriğimiz ziyaret edebilirsiniz.

Grafenin kullanım alanları neler?

Sergilediği mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanlarında kullanılabiliyor. Sensörlerde, elektronik cihazlarda, yarı iletkenlerde, transistörlerde, havacılıkta, enerji üretiminde, elektrokimyada, sağlık ürünlerinde, bataryalarda, yapı malzemelerinde, otomotiv sanayide, kaplama ve kompozitlerde kullanılıyor. Bilim insanları, grafenin yeni kullanım alanları için dünya genelinde çalışmalar yürütüyor.

Grafen sayesinde, daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek. Vücut elektriğini okuyup değiştirerek gerçek zamanlı tedavi sağlayan biyoelektronik tıbbi teknolojiler geliştirilebilecek. Korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek.

Grafen kullanılarak geliştirilen teknolojik ürünler daha ince, daha esnek, daha hızlı ve daha yetenekli olacak. Grafen silikonlu lityum iyon pillerinin diğerlerine oranla yüzde 50 daha hızlı şarj olabileceği ortaya çıktı. Elektrikli otomobillerin en büyük problemi olan uzun şarj sürelerinin grafen sayesinde kısaltılması mümkün olacak. Dayanıklılık ve esneklik özellikleri sayesinde savunma sanayii alanında çok daha kullanışlı ürünler ortaya çıkacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
29377 kez okundu.
17 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Grafen, Türkiye Haberleri ve
2 etiket daha nanografi Yaşam
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim