Anlık Bildirim

Türkiye’nin 55 bin çekirdekli ARF Süper Bilgisayarı tanıtıldı: Ne işe yarayacak?

Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf'in ismini taşıyan ARF Süper Bilgisayarı MODSİMMER Veri Merkezi’nde tören kapsamında tanıtıldı. Sistem aynı zamanda test kullanımına da açıldı.
Türkiye’nin 55 bin çekirdekli ARF Süper Bilgisayarı tanıtıldı Tam Boyutta Gör
Matematikçi ve bilim insanı Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf'in ismini taşıyan ARF Süper Bilgisayarı'nın tanıtımı için TÜBİTAK ULAKBİLİM’de tören düzenlendi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katılım gösterdi. Peki ARF Süper Bilgisayarı nedir ve ne işe yarayacak? İşte merak edilen tüm detaylar:

ARF Süper Bilgisayarı faaliyete başladı

35 bin dizüstü bilgisayara eşit bilgi işlem kapasitesiyle dünyanın en kuvvetli 313’ncü süper bilgisayarı olan ARF Süper Bilgisayarı, savunma sanayiden, üretim sektörüne; ilaç tasarımından, hastalık tespitine birçok stratejik alanda araştırmacıların ihtiyaç duyduğu simülasyonları eş zamanlı olarak gerçekleştirebilecek. Tanıtıma ek olarak sistem aynı zamanda test kullanımına da açıldı.

ARF Süper Bilgisayarı, Lenovo ortaklığıyla inşa edildi. Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Giovanni Di Filippo, tören kapsamında yaptığı açıklamada "Bugün yapay zeka, büyük miktarda veri analizi ve güçlü tahminler yaparak işletmelere kolaylık sağlıyor. Bu, hem hükümetlerin hem de şirketlerin daha iyi kararlar almasının ve verimliliklerini artırmalarının yolunu açıyor." değerlendirmesinde bulundu.

MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi

Türkiye’nin 55 bin çekirdekli ARF Süper Bilgisayarı tanıtıldı Tam Boyutta Gör
Modelleme ve simülasyon alanında araştırma ve eğitim faaliyetleri yürüten MODSIMMER, çeşitli disiplinlerden gelen araştırmacıları bir araya getirerek, karmaşık sistemlerin modellenmesi ve simülasyonu konusunda çalışmalar yapıyor. Merkezin temel amaçları arasında, modelleme ve simülasyon teknolojilerini kullanarak problemlere yenilikçi çözümler geliştirmek, bu alanda ulusal ve uluslararası projeler yürütmek ve öğrencilere bu teknolojileri öğretmek yer alıyor. Ayrıca, sanayi ile işbirlikleri kurarak, akademik bilgiyi uygulamaya dönüştürmek ve ekonomik katma değer yaratmak da merkezinin öncelikleri arasında bulunuyor.

MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesinin yatırım maliyeti ise 11 milyon doları aşıyor. ARF Süper Bilgisayarı toplamda 55,552 çekirdekten oluşuyor. Sistemde Xeon Platinum 8480+ 56C işlemcisi kullanılıyor. ARF, toplamda 3.96 PFlop/s’lik bir hesaplama gücü sunuyor. 504 sunucunun yer aldığı kurulumda aynı zamanda 256 GB bellek barındırıyor. Belirtilmemiş olsa da bu, muhtemelen sunucu başı kapasiteye işaret ediyor. ARF’ın katılımıyla birlikte TRUBA'nın kaynak kapasitesi 80 binden fazla hesaplama çekirdeğine ve yaklaşık 4,8 Pflop/s teorik hesaplama gücüne ulaşmış oldu.

Kaynakça https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/truba-veri-merkezi-ve-arf-hesaplama-kumesi https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/modsimmer-truba-veri-merkezi-ile-arf-super-bilgisayari-icin-toren-duzenlendi/3257893 https://www.top500.org/system/180261/ https://docs.truba.gov.tr/TRUBA/kullanici-el-kitabi/arf/arf-genel-bilgileri.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
15 Kişi Okuyor (0 Üye, 15 Misafir) 1 Masaüstü 14 Mobil

GENEL İSTATİSTİKLER
11855 kez okundu.
20 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
süper bilgisayar, tübitak ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim