Yayın platformlarının gelir kanalına dönüşmesi suç örgütlerinin dikkatlerinden kaçmıyor. YouTube biraz daha reklama ve kişi sayısına dayalı ödeme yöntemleriyle doğrudan kara para aklama işlerine uzak ancak Twitch daha farklı bir noktada.
Twitch kara para aklama iddiaları
YouTube üzerinde gelir kanallarını arttırabilmek için kanalınızın büyümesi şart. Ne kadar çok izlenme sayısı o kadar çok reklam geliri anlamına geliyor. Ayrıca abonelik sistemi sayesinde özel içerikler için abone de olunabiliyor.
Twitch’te işler biraz daha farklı işliyor. BIT adı verilen uygulama içi ödeme yöntemi sayesinde yayıncılara doğrudan bağış yapabiliyorsunuz. Bu noktada kanalın çok büyümüş olmasının da bir anlamı kalmıyor.
CHP Milletvekili Gürsel Tekin tarafından Meclise de sunulan kara para aklama olayı tam da bu noktada devreye giriyor. Suç örgütleri ağırlıklı olarak kanalı büyümemiş yayıncılara yönelerek belirli oranda BIT bağışı yapmayı ve BIT’leri paraya çevirirken yüzde 80 payı da kendilerine göndermesini istiyor.
Peki bu BIT bağışı nereden geliyor? Suç örgütlerinin bir şekilde bilgilerini çalarak içini boşalttığı kredi kartlarından geliyor. Yani kara para aklanıyor. Teklifi kabul eden Twitch yayıncıları BIT bağışının yüzde 20’sini alıyor ve kalanını kripto para cüzdanları üzerinden suç örgütüne gönderiyor.
Twitch zaten bu tür BIT alış verişlerini ciddi bir şekilde kontrol etmiyor zira mikrofon yalayarak ayda milyon dolar kazanan insanlar var. Ülkemizde de yeni kanun ile internet üzerinde kripto para hariç kazanılan gelirler artık özel bir hesaba yatırılıyor ve gelir vergisi uygulanıyor. Bunun haricinde bir düzenleme yok. Meclis önergeleri sonrasında durum nasıl değişecek merak konusu.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
9629 kez okundu.
48 kişi, toplam 49 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
twitch, Twitch kara para aklama ve Internet