Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) dergisi tarafından pazartesi günü yayınlanan deneyin sonuçlarına göre Peru’daki yerli halklar, akıllı telefonlar ve uydu verilerinin yardımıyla yasa dışı ormansızlaşmayı önemli ölçüde azalttı. Bu çalışma, yerli halkların toprakları üzerindeki haklarını tanımalarının iklim krizine karşı önemli bir güç olabileceğini gösterdi.
Deneyde yerli köy halklarına uydu tabanlı uyarıcı cihazlar, akıllı telefonlar verildi ve bunun ormansızlaşmaya olan etkileri gözlemlendi. Deney sonucunda ekipman ve eğitim verilen köylerdeki ormansızlaşma oranında 2018’de yüzde 52, 2019’da ise yüzde 21’lik bir azalma gözlemlendi. Bu azalma, özellikle yasa dışı altın madenciliği ve ağaç kesiminin fazla olduğu yerlerde yoğunlaştı.
Halk sorunları kendi tarzlarıyla çözmeye başladı
2016’da başlayan deney, ülke üzerinde günde 14 kez uçan uydu Peru SAT-1 tarafından sağlanan fotoğraflarla gerçekleştirildi. Rastgele köyler seçildi ve gerekli ekipmanlar verildi. Bölgeyi kontrol etmelerini sağlayan uygulamalar akıllı telefonlara indirildi. Herhangi bir yasa dışı ormansızlaşmaya sebep veren bir şey gören halk, bulduklarını değerlendirilmesi için topluluk üyelerinden oluşan bir meclise sundular. Daha sonra kendileri karar vermeye başlayıp suçluları topraklardan atmaya ya da kolluk kuvvetlerine bildirmeye başladılar. Bunun sonucunda da ormansızlaşma oranlarında fark edilebilir bir düşüş gözlemlendi.
Yağmur Ormanları Vakfı Peru Direktörü Tom Bewick de “Deneyin amacı, ormansızlaşma ile bilgileri bundan en çok etkilenenler olan yerli halklara vermek ve onların bu konuda neler yapabileceğini görmek” ifadelerini kullandı.
Amazon ormanlarını korumak iklim değişikliğiyle olan mücadelede hayati bir önem taşıyor. Uzmanlara göre de yerli halklar ormanların korunmasında önemli bir rol oynuyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.