- Hosting Nedir?
- VDS ve Paylaşımlı Hosting Arasındaki Temel Farklar
- VDS Sunucu Performans Avantajları
- Hosting ve VDS İçin Güvenlik Farkları
- Yönetim Paneli için VDS ve Hosting Karşılaştırması
- VDS ve Hosting Seçeneklerinin Maliyetleri
- Yorumlar
Genellikle ilk kez web site açma niyetinde olan bireyler VDS server ve Hosting barındırma hizmetlerinden hangisinin daha iyi olduğuna dair bir belirsizlik içinde olmaktadır. Her ikisi de kendi içinde avantajlar ve dezavantajlar barındıran ve sundukları kaynaklar açısından çeşitli farklılıkları olan bu iki yaygın barındırma hizmetinin ne olduğu, aralarındaki temel farklılıklar, yönetim paneli açısından ve maliyet açısından karşılaştırmalarını bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. Böylece içeriğin sonunda kendi web siteniz için hangi barındırma hizmetinin daha iyi olduğuna rahatlıkla karar verebilmenizi hedefliyoruz.
VDS Nedir?
Virtual Dedicated Server kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma olan VDS barındırma hizmeti Türkçede ‘Sanal Atanmış Sunucu’ şeklinde ifade edilmektedir. Bir sunucu kaynağının sadece kendisine atanmış özel bir kısmına erişerek bu kaynakları web site sahibinin kullanması şeklinde verilen bir hizmettir.
Hosting Nedir?
Hosting ifadesi Türkçede ‘Barındırma’ anlamına gelmekte olup bir web sitenin internette yayınlanması için gerekli olan alanı ifade eder. Bu açıdan bakıldığında tıpkı gerçek hayattaki işletmelerin kiraladıkları ve barınma ihtiyaçlarını karşılayan dükkanlara benzemektedir. İnternet dünyasında web sitelerin barınma ihtiyacını hosting hizmetleri giderir.
Datacenter veya veri merkezi olarak adlandırılan yerlerde yüksek donanımsal özelliklere sahip olan gelişmiş bilgisayarlar bulunmaktadır. Hosting hizmetinde bu bilgisayarlardan birinin kısıtlı bir alanında erişiminiz olur ve web sitelerinizi barındırabilirsiniz.
Barındırdığınız sitelerin internet hızı yüksek olur; elektrik kesintisi, doğal afetler, bağlantı hızı düşüklüğü gibi sorunlardan veri merkezi altyapısı sayesinde etkilenmezsiniz. Ancak sitenin trafiği arttıkça ve daha fazla kaynak ihtiyacı duydukça farklı barındırma hizmetlerine geçmek veya başlangıçta kaynakları arttırmak adına paket yükseltmek gerekecektir. Böylece web siteniz yüksek performansını koruyarak ziyaretçilerinize hizmet sunmaya kesintisiz devam eder.
VDS ve Paylaşımlı Hosting Arasındaki Temel Farklar
VDS ve paylaşımlı hosting arasında bulunan temel farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
- VDS kullanıcıya dedike edilen bir hizmet olduğundan paylaşımlı hostinge göre daha az web sitesi barındırılır. Böylece kullanılan kaynaklar çok daha yüksektir. Paylaşımlı hosting sunucu üzerinde çok fazla web sitesi barındırıldığı için tüm kaynakları çok fazla site ortaklaşa kullanırlar.
- Bant genişliği, bellek alanı gibi kaynakları paylaşımlı hosting kullanıcıları hep birlikte kullandıklarından bir web sitenin performansı diğer web sitelerin kullanımlarından etkilenecektir. Ancak VDS kullanıcılarında kaynaklar bir kişiye yüksek miktarda tahsis edildiğinden başkalarından etkilenme durumu olmaz.
- Paylaşımlı hosting kullanıcıları web siteleri üzerinde kontrol sahibi değildir. Yalnızca barındırma hizmeti alırlar ve diğer kontroller hosting sağlayıcı firma tarafından ele alınır. Bu durum teknik bilgi sahibi olmayan site sahipleri açısından çok daha iyidir. Ancak teknik bilgi sahibi olan site sahipleri VDS’de yönetimde tam kontrol sahibi olduklarından siteleriyle ilgili daha iyi yönetim gücü elde ederler.
- Paylaşımlı hosting içerisinde barındırılan bir sitedeki güvenlik sorunları başka siteleri de etkileyebilir. Ancak VDS’nin izole ortamı sayesinde kişinin sadece kendi web siteleri barındırıldığından ve dilediği kadar güvenlik önlemi alabileceğinden başka site sahiplerinin güvenlik sorunlarından etkilenme olmaz.
- Trafik dalgalanmaları konusunda paylaşımlı hosting VDS kadar iyi biçimde durumu yönetemez.
- Paylaşımlı hosting sunucu üzerinde site sahibine kontrol imkanı tanımazken VDS kullanıcıları her şeye kendileri hakim olurlar.
VDS Sunucu Performans Avantajları
VDS sunucu tercih etmenin performans açısından sunduğu avantajları şu şekilde belirtebiliriz:
- Root erişimi sayesinde site sahipleri sunucu üzerinde kontrol sahibidir.
- RAM, disk alanı, CPU gibi kaynaklar başka kişilerle paylaşılmadığından ve kişiye özel atandığından başka sitelerin performansından etkilenme gibi durumlar söz konusu değildir.
- Ölçeklenebilirlik sayesinde VDS kullanıcıları ihtiyaç halinde kaynaklarını arttırabilirler.
- Trafik dalgalanmaları olduğunda geç yüklenme gibi bir sorun olmayacaktır. VDS bu dalgalanmalar ile başa çıkma konusunda oldukça iyidir.
- Güvenlik açısından site sahibi tamamen özgürdür. Dilediği yazılımı kullanabilir ve güvenlik önlemlerini dilediği gibi arttırabilir.
- Dedicated sunucu ile kıyaslandığında daha düşük bütçe gerektirir ve sunduğu özellikler de benzerdir.
Hosting ve VDS İçin Güvenlik Farkları
Hosting ile VDS sunucu kıyaslandığında güvenlik açısından farklılıklar bulunmaktadır. Bunlar;
- Hosting hizmetinde güvenlik önlemleri ve yapılandırmalar gibi unsurlar hosting sağlayıcı tarafından ele alınmaktadır. Ancak VDS kullanıcıları diledikleri güvenlik yazılımını kullanabilirler ve güvenlik önlemlerini de diledikleri sayıda arttırabilme yetisine sahiptirler.
- Paylaşımlı hosting üzerinde birden fazla site barındırıldığı için bir sitede güvenlik sorunu olması diğer siteleri etkileyebilir. Ancak VDS’de sadece tek bir site sahibine adanmış alan olduğundan başka sitelerden etkilenme gibi bir durum söz konusu değildir.
- Yedekleme ve kurtarma işlemi hosting hizmetinde sağlayıcı tarafından ele alınır. Ancak VDS’de site sahibi günlük, haftalık, aylık yedekler alabilir ve kurtarmayı tamamen site sahibi ele alır.
- Hosting hizmetinde genellikle temel güvenlik yazılımları kullanılırken VDS kullanıcıları diledikleri gelişmişlikte yazılımlar kullanabilirler ve çok sayıda güvenlik önlemi alabilirler.
- Hosting kullanıcılarında saldırı tespit sistemleri sağlayıcı tarafından yönetilmekte olup özelleştirilmiş çözümler sunulmamaktadır. Ancak VDS kullanıcıları kendi saldırı tespit sistemleri çözümlerini uygular, bunu kendisi yönetir ve olası tehditleri fark ettiklerinde diledikleri gibi sitelerini koruyabilirler.
Yönetim Paneli için VDS ve Hosting Karşılaştırması
Yönetim paneli açısından VDS sunucu ile Hosting karşılaştırması yapmak gerekirse şu farklılıklar ile karşılaşılır;
- Hosting panelleri daha basit ve kullanıcı dostu şekilde kullanıcıya sunulmaktadır. Ancak sistem üzerinde erişim açısından sınırlı kontrol söz konusudur. VDS’de ise site sahibi kendi sunucusunu yönetme özgürlüğüne sahiptir ve tam kontrol sahibidir.
- Hosting kontrol panelleri standart hazırlanır ve her kişiye aynı şekilde verilir. VDS’de ise kişi istediği arayüzü kullanabilir, sıfırdan kendisine göre kurulum yapabilir, istediği ayarları ve uygulamaları entegre edebilir.
- Kaynaklar hosting hizmetinde satın alınan pakete göre sabit biçimde verilir. VDS’de kaynaklar ölçeklenebilir ve gerekli durumlarda isteğe bağlı arttırabilir. Hosting hizmeti alanların kaynak ihtiyacı arttığında başka bir paket satın almaları gerekecektir.
- Hosting kontrol paneli basit ve teknik bilgi gerektirmeyecek şekilde kullanımı rahat biçimde dizayn edilir. Ancak VDS’de yönetim tamamen kişinin kendisine ait olduğundan teknik bilgi şarttır.
VDS ve Hosting Seçeneklerinin Maliyetleri
Hosting paketleri daha sınırlı kaynaklar sunduğu ve aynı sunucu üzerinde çok sayıda kişiye alan ayırdığı için daha düşük bütçeli bir seçenektir. VDS ise yüksek kaynaklar sunduğu için daha yüksek bütçe gerektirir. Ancak genel olarak site giderlerine bakıldığında barındırma hizmetlerinin çok ciddi bütçeler gerektirmediğine de dikkat çekilmelidir.
Başlangıçta sitelerin henüz trafiği çok yoğun olmadığından hosting hizmetlerinden faydalanılması daha doğru olabilir. Böylece daha düşük bütçelere site sahibi olmanın önü açılmış olur. Ancak kaynak ihtiyacı ve trafik arttıkça VDS gibi farklı barındırma seçeneklerine yönelinmelidir. Bu süreçte zaten siteden elde edilen gelir de artacağından kişinin bütçe planlaması yapması daha kolay hale gelecektir.
Bir de olayı teknik bilgi açısından değerlendirmek gerekir. Hosting hizmeti teknik bilgiye gerek duymadan her konuda sağlayıcınızdan yardım alabileceğiniz bir hizmettir. VDS ise teknik bilgi gerektirmektedir. Hizmet satın alırken bu unsuru da göz önünde bulundurmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Kaynak ihtiyacınız arttığında teknik bilgiyi hala edinemezseniz VDS gibi sunucu değişikliği yaparken bir uzmanla anlaşmanız gerekebilir veya sitenizi ilk açtığınız paylaşımlı hostingin kaynaklarının yeterli olduğu süreçte gerekli eğitimleri de alabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: Yoruma Kapalı: Bu içeriğe yorum eklenemiyor.